Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честито Рождество Христово- здраве и любов!

Снимка: Радио ВИДИН


Честито Рождество Христово от екипа на Радио ВИДИН! Пожеланията ни към всички вас са за щастливи и спокойни дни! 

Здраве и берекет! Това пък пожелаха на работещите в Радио ВИДИН коледари от четвърти клас на ОУ "Св. Климент Охридски" във Видин

Традицията повелява коледарите да тръгнат по домовете в полунощ след Бъдни вечер. Те обикалят по къщите, пременени в народни носии или облечени като овчари, за да честитят Рождество Христово- Коледа. Оттук идва и името им- коледари.

"Стани Нине, господине, отвори ни, посрещни ни. Добри сме ти гости дошли, добри гости- коледари"- така започнаха своя ритуал в Радио ВИДИН коледарите от видинското училище.

Теодора Ганчева е директор на ОУ "Св. Климент Охридски" във Видин, в което учат младите коледари.

"Идеята за коледарите вече е традиция в нашето училище. Всяка година ние обикаляме много институции във Видин и всички се радват искрено на малките коледари. Те все повече искат да запазят българските обичаи"- каза Теодора Ганчева.

СнимкаКласната ръководителка Анета Минкова има основна заслуга, за да бъде пресъздаден отново този български обичай от видинските четвъртокласници.

"Втора година съм класен ръководител на тези прекрасни деца. Около един месец ни отне подготовката, като най-големи трудности срещнахме с намирането на народните носии. Децата приемат добре идеята и са много щастливи. Не са необходими финансови средства, за да реализираме тази идея. Изключително много ни помогнаха техните родители"- каза Анета Минкова.

На Коледа стопанката трябва да дари коледарите за благодарност, а стопанинът дава своята благословия за здраве, щастие и берекет. Така направихме и ние от Радио ВИДИН- пък дано ни върви и през новата година.  

Бисерка Вълканова и Гергана Вълкова, личен архивБисерка Вълканова е преподавател във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", а Гергана Вълкова преподава изобразително изкуство в училище "Петко Славейков" в Стара Загора. Възможността да ги чуем заедно в ефира на Радио ВИДИН в предаването "Калейдоскоп" с Ваня Минева бе тяхната изложба - "2x25", показана първо в Стара Загора, а след това и във видинската художествена галерия "Никола Петров. Те ни поздравиха на Коледа. 

"Пожелавам първо много здраве и много късмет на всички ваши слушатели, наши почитатели и наши приятели. Наистина е много важно, колкото и да не отдаваме значение и дай Боже Бог да ни пази... нека да сме здрави, най-важното- живи и здрави. Нека има любов между близки и приятели, и познати, защото се оказва, че е много трудно човек да даде, а иска да получи. А е толкова просто и ясно, че за да получиш, трябва да дадеш!"

Своите празнични поздрави в ефира на Радио ВИДИН поднесе и кметът на Община Враца Николай Иванов. С него разговаря Ваня Минева

Снимка"Беше изключително трудна година, с много критични моменти, преживяхме какво ли не. Но заедно с това, смятам че конкретно за Враца беше изключително успешна в много посоки- в инвестиционен план и с това, че успяхме да запазим тази социална ангажираност и отговорност, която в такива времена е изключително трудно да се поддържа. Надявам се всички граждани на община Враца, на Северозапада и на цяла България да посрещнат коледните празници, да ги изживеят също с много спокойствие, топлина и семеен уют", пожела кметът на Враца Николай Иванов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15