Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ 3 на събитията във Враца за 2014 година

Снимка: Жоро Александров

Отиващата си 2014 година ще бъде запомнена от врачани с поне 3 събития: голямото асфалтиране на улици, наводнението от лятото и повторното отваряне на закритото преди 2 години военно поделение. Няма как тук да не отворим една скоба и да не посочим кой е най-големият гаф през отиващите си 12 месеца. Това безспорно е фактът, че окончателно се спука надуваният балон за бъдещ пуск на "Химко". Спомням си, че прогнозите в тази посока тръгнаха още в средата на 2013-а, но през настоящата година окончателно се разбра, че бившият торов завод край Враца никога повече няма да заработи.

СнимкаПриродата реши да изпита врачани и им изпрати огромен порой. Дъждът, който заваля на 30 юли и спря чак на 2 август, разруши десетки метри пътища, мостове, наводни и срути няколко селски къщи в общината. Най-важното, което показа стихията е, че местната власт във Враца знае как да се справи с кризисна ситуация като наводнение. Защото онова, което сполетя града под Околчица не беше по-малко страшно от случилото се в Мизия, където последствията продължават да тежат на съвестта на институциите.

Голямото асфалтиране на улици във Враца обаче е събитието, което доказа, че когато има воля за подобряване на живота на хората, се намират и пари. Вярно е, че правителството на Пламен Орешарски отпусна 7 000 000 лева по инвестиционната си програма за устойчиво развитие и за първи път от 30-35 години врачани видяха какво е да се асфалтират повече от 1 улица наведнъж, а движението на обществения транспорт да е блокиран от валяци и друга тежка техника. Затова е разбираемо удоволствието, с което кметът на града Николай Иванов оповести старта на така чакания ремонт, заради който Враца изпревари и Монтана, и Видин:

"Градът имаше нужда от тези действия и ги получи. Успяхме да стартираме навреме, защото имахме проектна готовност, навреме проведохме обществените поръчки  и можем да чакаме добрите резултати. По-важното е, че Враца ще има своите нови улици, с нова асфалтова настилка, с нови тротоарни зони, което ще повиши комфорта на живот…"

Не че в момента всички улици във Враца са в перфектно състояние, но е видно, че градската управа има желание да подобри и малките улички, като превърне Враца в приветлив град за живеене.

Мирен протест, организиран от бивши военни на 19 август в защита на военното поделение във ВрацаКато голям успех може да се отчете и повторното отваряне на военното поделение в града под Околчица. Това събитие стана факт, защото гражданското общество се обедини около тезата, че има нужда от такова формирование. И в разгара на лятото, когато служебният военен министър Велизар Шаламанов опита да шикалкави, че парите за него не стигали, врачани се вдигнаха на мирен протест, с който защитиха поделението си. Радослав Гетов, офицер от резерва, оглави недоволните:

"Вече от 3 години се борим за това поделение. Усилията бяха насочени първо към това да не се закрива, после да убедим предишното правителство /на Орешарски/, че трябва да се разкрие отново, а сега и на служебния кабинет…" Последните събития около военното поделение говорят, че реално то няма да заработи на пълни обороти през тази година, защото заделените пари за назначението на 200-300 военнослужещи ги няма. Но въпреки това врачани знаят, че поделението ще го има. И чакат реални действия от управляващите.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00