Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой как похарчи парите за растеж на регионите

Снимка: Радио ВИДИН

Първата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" трябваше да финансира над 400 проекта, бе решено от правителството в началото на 2014 година. Утвърдени бяха общините и министерствата, отговорни за реализацията им, както и разпределението на публичните средства по програмата. Сумата, отпусната по нея, бе около 500 млн. лв. Държавата трябваше да инвестира в изграждане на детски градини и училища, здравеопазване и благоустрояването на малките населени места.

Враца успя да реализира в срок и навреме обектите, заложени за финансиране в инвестиционната програма на кабинета "Орешарски" "Растеж и устойчиво развитие на регионите".


С отпуснатите 7 милиона лева бяха изградени наново около 8 км улици- повечето от новите трасета са такива, по които се движи общественият транспорт. По темата от Враца работи сътрудникът ни Жоро Александров.

Снимка"Според едно старо изследване, най-важните градски улици във Враца са около 15 км, което означава, че изграждането на половината от тях е решило наполовина транспортните проблеми на жителите на града под Околчица. Реализираха се изключително важни проекти, някои от които дълго чакани от врачани. Основната инвестиционна програма беше реализирана чрез програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Бяха направени над 8 км улици и булеварди - бяха завършени навреме и в срок, а тези обекти бяха дълго чакани от хората. Това, съчетано с изпълнението на големия проект за водния цикъл на града, спомогнаха Враца, благодарение на завършените нови транспортни оси, да изглежда като модерен европейски град. Разбира се, чака ни още много работа. Благодарение на европейското финансиране и работата по 35 проекта с пари от Брюксел инвестирахме в града около 170 000 000 лева. Това създава не само комфорт у хората, но и дава възможности за нови инвестиции и дава шанс на местния бизнес да се развива. С пари от същата инвестиционна програма беше ремонтиран горелия миналата година православен храм "Св.Николай", за чиято реконструкция бяха заделени и похарчени 250 798 лева" , сподели кметът на община Враца инж. Николай Иванов.

Два обекта са обновени в община Видин по публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите". Това са надлезът на бул. "Панония", който беше основно ремонтиран, и сградата на ПМГ "Екзарх Антим Първи".

"Община Видин кандидатства и с други обекти, но те не бяха одобрени" , каза временно изпълняващият дейността кмет Добромир Дилов.

Снимка: Община БелоградчикОбщина Белоградчик е изпълнила един проект по инвестиционната програма на правителството. Монтиран е самопречистващ се филтър на питейната вода, който е близо до резервоара, в който влиза водата от водохващането.

"През 2014 та година община Белоградчик е изпълнила един проект, за пречиствателно съоръжение на питейни води на обща стойност от 250 хиляди лева. Извършен е монтаж на самопречистващ се филтър, като  ефектът за населението е голям. Общината кандидатства за още пет идеи, но те не бяха одобрени"
, каза Ангелина Георгиева, главен експерт "Обществени поръчки и икономическо развитие" в Община Белоградчик. С нея разговаря Иванка Петрова.


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59