Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой се грижи за децата на гурбетчиите

Снимка: Радио ВИДИН

Общо децата у нас са 1 191 221. Тези, които са оставени от работещи зад граница майки и бащи, са 267 753, сочи изследване на фондация "Партньори - България". Най-много, оказва се, са в Източните Родопи и Северозападна България. Често отпадат от училище, защото никой не ги контролира дали си учат уроците. Кой се грижи за такива деца и каква е тенденцията в училищата от Северозапада- такава проверка правим в "Посоките на делника".  

Родителите на около 40% от учениците от Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин работят в  чужбина. В половината от случаите на гурбет са и двамата родители. Директорът на учебното заведение и областен координатор на Синдиката на българските учители във Видин Евлогия Манджукова коментира, че Видинска област като цяло е изключително засегната от това. По-големите деца обикновено са оставяни без всякакъв надзор, а когато са по-малки- на грижите на баби и дядовци. В тези случаи санкциите не трябва да са за детето, но трябва да се намери формулата те да се поемат или от институциите, от които това зависи, или от родителите.

"Едно дете, оставено без надзор, няма как да контролира себе си и да се самовъзпитава. Нерядко такива деца са склонни да проявяват и агресия, защото никой не иска да се чувства изоставен. Знаете ли какво е един 16-годишен младеж да казва, че парите не го интересуват, иска единствено майка си и баща си. Детето е като цвете, което не може да расте, обкръжено от бурени. Цялата отговорност за такива деца трябва да бъде вменена на родителите"- каза пред Стефка Павлова Евлогия Манджукова.  

Потърсихме мнението на още един учител за това сблъсква ли се с проблема в работата си:
 
Снимка"Често срещано явление във Видин е единият родител да го няма, защото работи зад граница. Чувам от децата, че ги отглеждат баби и дядовци. Искаме в нашето общество да имаме възпитани и ограмотени деца, но това не е възможно, когато ги гледат възрастните и не защото нямат нужната култура, а защото разликата в поколенията и разбиранията е фрапираща"- казва Кирил Василев, преподавател по музика в СОУ "СВ. Св. Кирил и Методий" във Видин.

Гурбетчийството не е белег само на новите времена. Все повече двойки предприемат тази крачка, за да осигурят препитанието на децата си. Или се разделят, в името на парите, които биха спечелили зад граница. Да, но с цената на какво- живот, далече от най-любимите си същества, и празници, прекарани пред екранния образ на детското личице от компютъра. А децата стоически понасят раздялата с мисълта, че просто няма начин.

Инес е в шести клас. Нейната майка е в Германия. Деси е втори клас, баща й пък е в Германия. И двете деца по своему се справят- с мъдрост и примирение са приели, че ще растат с един родител. Ученички са в ОУ "Н. Й. Вапцаров" в Берковица. Петя Генова се срещна с тях.   

"Чуваме се с татко по телефона и скайп. Липсва ми много, радва се, когато имам отлични оценки. Пожелавам му да е здрав и да си идва по-скоро... Макар че мама е в чужбина, татко полага усилия да се грижи за нас със сестра ми и се справя. Мама ни казва, че много ни обича, а като получаваме хубави оценки ни купуват разни неща..."- казват децата.

"Има и деца, които живеят само с възрастните си баби и дядовци. Често идват с мръсни дрехи, неподготвени, без тетрадки и химикалки, в моя клас има няколко такива ученици, отразява се на емоционалния им статус. Възрастните баби и дядовци не мислят за всичко и не знаят от какво имат нужда децата"
- казва и учителка от началния курс в училището.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00