Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от създателите на СДС почетоха паметта на Желю Желев в Търговище

Траурна книга Желю Желев
Снимка: БТА

За да почетат паметта на доктор Желю Желев в църквата "Свети Иван Рилски" в Търговище се събраха част от създателите на Съюза на демократичните сили. Сред тях е известният журналист и първи председател на Клуба за гласност и демокрация Радослав Черкезов:

С доктор Желю Желев сме се срещали няколко пъти. В Търговище той дойде през декември 1989-а година, когато официално бе учреден Клубът за гласност и демокрация. После – през пролетта на 1990-а година –  на общоградски митинг в Търговище при създаването на Съюза на демократичните сили на 2-ри март. С него сме се срещали и на митинги в Омуртаг, Разград и Шумен. Доктор Желев беше и тогава, и по-късно, като държавен глава, изключително скромен, етичен и креативен човек. Макар че в онези първи години на демократичните промени, политическото и етническото напрежение беше на много висок градус, доктор Желю Желев намираше подход и съсредоточие върху всички онези проблеми, които сближаваха хората, които чертаеха по-добро бъдеще за всички в нашата татковина. Доктор Желю Желев ще остане завинаги в моето сърце като самобитен и много принципен и последователен държавник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Национален траур в памет на д-р Желю Желев

Днес е ден на национален траур по повод кончината на първия демократично избран президент на Република България за периода 1990-1997г. д-р Желю Желев. В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. Припомням,..

обновено на 01.02.15 в 14:58

България отдаде последна почит на първия демократично избран президент д-р Желю Желев

Днес отдадохме последна почит на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев - държавен глава от 1990-1997 г. Той почина на 30 януари внезапно, месец преди да навърши 80 години. В негова памет в Деня на траур националните флагове на..

публикувано на 01.02.15 в 11:21

Ден на национален траур в памет на президента Желю Желев

Днес е ден на национален траур в памет на д-р Желю Желев , президент на България в периода 1990 - 1997 година. Той почина в петък на 79-годишна възраст и ще бъде погребан с държавни почести.  В храм-паметника "Свети Александър Невски" беше извършено и..

обновено на 01.02.15 в 14:29