Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безсилни ли са общините пред свлачищата

Пропадналият участък от пътя Белоградчик-Орешец на 22 април 2014 година след проливните дъждове
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Свлачищата са гравитационни процеси, свързани с нарушаване на устойчивостта на естествените склонове и откоси и придвижване на земни маси. Сред главните фактори, които допринасят за възникване и активизиране на свлачищните процеси, са: сеизмични процеси, интензивността на валежите, добив на полезни изкопаеми и инертни материали или претоварване на склоновете от строителство на сгради и съоръжения. Свлачищните процеси не са равномерно разпределени по цялата територия на страната. Къде е пресечната точка и каква е ролята на общините и каква на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за овладяването на свлачищата? Потърсихме за коментар Ивелин Гаврилов, управител на "Геозащита Плевен".

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява средства за извършване на консултантски услуги и режимни изследвания на свлачищата. Около голяма част от тях има изградени наблюдателни съоръжения и по този начин се извършва и превантивна дейност"
- каза за Радио ВИДИН  Ивелин Гаврилов.

Сътрудникът ни Иванка Петрова разговаря с кмета на община Белоградчик Борис Николов.

"В нашите общини, особено в малките и средните общини, няма никаква готовност за предотвратяване на свлачищните процеси. Това е сериозно геодезическо изследване и предвиждане, което нито една от тези общини нямат потенциал да го правят. Освен, че трябва първо да бъде проучено и прогнозирано едно свлачище, след това, за да бъде предотвратено, то трябва да се вземат и необходимите строително-монтажни дейности. ... Показателни са нашите свлачища в общината, които не можехме да ги предотвратим предварително... Случилите се свлачища, особено най-сериозните ни свлачища по пътя за село Праужда, вече три пъти се изграждат там съоръжения, предпазни стени и така нататък, с необходимите строително-монтажни работи, които струват стотици хиляди лева, и ако не беше съдействието и помощта, и финансирането от Междуведомствената комисия, просто Общината не можеше нищо да направи"
- каза кметът на община Белоградчик.

Три свлачищни района, в следствие на многото валежи от дъждове, се появиха в община Мездра, предаде Петко Котларски. Те са в землището на село Игнатица, на пътя Рашково - Зверино - Игнатица - Оселна, в землището на село Очин дол, на пътя Елисейна /Оплетня/ - Очин дол и в землището на село Крета, на пътя Мездра - Крета. Съгласно законовите разпоредби, Общината е изпратила писмо до "Геозащита Плевен" ЕООД от където, след оглед на техни специалисти на място, е получено предписание за последващи действия, съобщи главен експерт "Сигурност и защита на населението" Тодор Христов. Със собствени сили и средства, Общината е изкопала отводнителни канали и, ако се наложи, ще извършва отводняване. Изпратено е искане до Министерството на регионалното развитие и "Геозащита Плевен" за извършване на инженерно - геоложко проучване, след което ще бъде изработен проект за укрепване с подпорна стена на свлачищните райони. До тук свършват финансовите и технически възможности на Общината и вече се явява необходимост от намесата на държавата. След изработването на проекта следва кандидатстване пред Министерството на регионалното развитие за отпускане на средства за извършване на строителните работи по укрепване на самите свлачища. До изтичане на процедурите, специалистите на Общината ще извършват постоянно наблюдение в районите на свлачищата и при необходимост ще предприемат необходимите временни действия.

Община Оряхово е нарицателна по отношение на проблема със свлачищата. Точно по тази причина, кметът Росен Добрев не пожела да коментира ситуацията. Оказва се, че след 6 години говорене по темата, ползата е нулева, а вредите за имиджа на Общината- значителни, що се отнася до привличане на инвеститори. Кметът не отрече обаче и факта, че от няколко месеца МРРБ се е активизирало и дори в сряда му предстои нова среща със специалисти от Министерството.
 
Община Лом е следващата дунавска община, където има регистрирани активни свлачища, предаде Владимир Недев. Общият им брой е 28. Най-много те са при село Сливата- 15, в село Орсоя- 8, а в Лом са 5. Активни са свлачищата в Орсоя и Сливата.

Проблем със свлачищата има също и в община Димово, област Видин. Там обаче разчитат предимно на собствените си сили за справяне с проблема. За два от обектите, където се изискват повече средства за възстановяването им, Общината е кандидатствала с проекти за финансиране към Министерството на околната среда и водите, обясни пред Катя Борисова кметът, Лозан Лозанов.

"За тези обекти са нужни повече средства- от порядъка на 50 000- 60 000 лв., които не можем да набавим сами", допълни Лозанов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59