Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петровден празнуват занаятчиите

Ключарството, часовникарството и фризьорството са сред "живите" занаяти във Видин

6
Снимка: Радио ВИДИН
На 29 юни, Петровден, празнуват занаятчиите. Занаятите включват множество дейности, свързани с ръчното изработване на предмети. Те могат да се разделят на традиционни занаяти, при които работата се върши по стара технология, и останалите. Някои занаяти се практикуват от векове, докато други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. Повечето от тях изискват комбинация от умение и талант, но те могат да бъдат научени на по-базово ниво от всеки.

Милчо Цанов е един от интересните творци в Мездренско. Той е дългогодишен дърворезбар от село Моравица. Творбите му са изработени с голяма любов, а от тях лъха топлина.

Снимка"Мен си ме влече от дете да дялкам разни фигурки, или го имаш, или го нямаш, при едни в повече, при други по-малко, а при някои го няма изобщо. Преди години едно момче ми повлия доста сериозно, на топла фурна малко й трябва, и така започнах по-сериозно да се занимавам с дърворезба"- разказа пред Петко Котларски дърворезбарят Милчо Цанов.

За работата на занаятчиите и тяхната любов към работата им, проверка направихме и в Чипровци. Сийка Тачева е потомствена килимарка.

"Научих са на занаята от баба ми и майка ми. Като дете помагах на майка ми в направата на килима, как се правят орнаментите- саксиите, клончето, листата. Занаят се краде- гледаш и се учиш! Изкуството ти идва отвътре"- поясни килимарката пред Лилия Димитрова.

Какви са предизвикателствата пред занаятчиите от Северозападния край на България и кои са "живите" занаяти във Видин- попитахме в занаятчийската камара в града.

Стоян Иванов в часовникарското си ателие"Най-големият бранш са фризьорите. В сферата на услугите почти всичко дължим на занаятчиите- ключарите, каменоделците, железарите, мебелистите, бижутерите, плетарството и везбарството, часовникарството. Всички тези занаяти са "живи", работят във Видин. С нищо нивото на видинското занаятчийство не е по-ниско от това в страната. Има и изчезнали от традиционните в миналото занаяти, като куюмджийството, коларството, гайтанджийството, самарджийството, копринарството, казаслъкът. Те са изчезнали по исторически причини. Същевременно от списъка на занаятите от 126 останаха 56 занаята- отпаднаха хлебарите, сладкарите, ситничарите, голяма група занаяти от строителния бранш и електротехниката"- разказа Стоян Иванов, председател на Занаятчийската камара във Видин.  
 
Вярно е, че човек със занаят никога няма да остане без работа, важно е обаче какво ще избере. Затова попитахме събеседника ни какви занаятчии са нужни във Видин и как се обучават.

"На Видин са нужни двама ключари, двама часовникари, двама мебелисти, три плетарки. Малко са бройките и затова няма как да се организира цял курс или паралелка в училищата. Знае се, че туристите подхранват занаятите, а във Видин трудно или по-малко идват такива, затова е трудно за занаятчиите, но не невъзможно"
- категоричен е Стоян Иванов.

Майсторите пипат с ръцете и със сърцето си. Ние им пожелаваме дълголетие и многобройна клиентела!

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59