Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли изборният туризъм след поправките в закона

Снимка: БГНЕС
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това дали ще спре изборният туризъм след поправките в закона. През изминалата седмица парламентът окончателно даде възможност за спирането му. Кметовете ще трябва да заличат всички адресни регистрации, за които се докаже, че са направени с цел регистрираният да гласува в съответната община на местния вот. Това предвиждат поправки в Закона за гражданската регистрация, които бяха приети окончателно миналата седмица.

Преди повече от месец от Министерството на регионалното развитие разпространиха данни за бум на новорегистрирали се в малки населени места. Сред тях е видинското село Киреево, където жителите "са се увеличили" два пъти, научихме от репортажа на Анжела Каменова. Според експерти, ако всички новодомци гласуват по настоящ адрес на местния вот, това ще повлияе сериозно на резултатите.

Разговаряхме и с един от кметовете- Венцислав Евгениев, на монтанската община Медковец, защото в тридневен срок от влизането в сила на закона кметовете на общини издават заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията на извършените адресни регистрации за периода 01.07.2014 - 30.04.2015 година.

"При нас в общината има вътрешно движение, но нямаме регистрации отвън, от други общини, през този период. Всичко това се случи, защото законът го позволяваше. Същият този български парламент е приел този "цирк" да се случва на територията на държавата и сега кметовете да заличават. Тази форма на движение на избирателите е повече от уродлива, нечестна, но законът го допускаше. Според мен обаче поправките в Закона за гражданската регистрация ще останат пожелателни. Докато политиците продължават да се месят в местните избори, ще има единствено само изкривени резултати", заяви кметът на община Медковец.  

Успяхме да разговаряме и с двама от народните ни представители от Северозапада- Явор Хайтов, от Български демократичен център и Филип Попов от БСП.

"По този начин, с т.нар. изборни туристи, се рушат устоите на демокрацията, защото, особено в едно малко населено място, където кметовете се избират с няколкостотин гласа, няколко десетки гласа могат да преобърнат вота. Това, което направи Народното събрание- промяна в Закона за гражданската регистрация, ми се струва абсолютно навременна и резонна. Нека хората, които наистина живеят в своите собствени населени места, сами да определят кой ще бъде техният кмет", каза Явор Хайтов.

"Промените, които се гласуваха в Народното събрание, според мен, са един нелош опит да се спре изборният туризъм. Въпросът е на практика дали това ще се случи. Сегашните промени имат за цел да дисциплинират и кметовете на съответните общини, и кметства. Трябва да се започне от някъде, за да се спре този изборен туризъм. Друга стъпка, това е промяна в изборния кодекс, но дали ще се стигне дотам, не се наемам да прогнозирам", подчерта Филип Попов.

Още по темата за евентуалното спиране на изборния туризъм след поправките в закона чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00