Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 септември- спомени за славното минало на Видин

6
Колаж: Радио ВИДИН
9 септември- една култова дата в историята на България. За мнозина тя е свързана с коренна промяна - премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно по-справедливо социално общество - комунистическото. За други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.

На днешния ден ще направим една разходка назад в историята, за да припомним какъв е бил Видин по времето на социализма, и по-специално в икономически аспект.

Градът се е славел с автомобилните си гуми, водни помпи, мъжки ризи, цигари и редица други продукти, които се пласирали и за износ. Благодарение на видинската фабрика България става 6-та страна в света, усвоила производството на изделия от финия костен порцелан.

Снимка: Регионална библиотека Михалаки Георгиев- Видин"До 9 септември 1944 година работниците в промишлеността във Видин са били едва 600, до над 40 000 през 1988 година. Изградени са над 40 промишлени предприятия. Не е имало отрасъл на промишлеността да няма завод тук. Някога на ден в месокомбината са обработвали по 500 прасета, във винзавода са изкупували по 11 000 тона грозде, преработвали са се и над 22 000 тона домати. Цифри, от които в днешната действителност няма и помен, от предприятията са останали само скелети, няма ги и хората, избягали далече в търсене на работа"- разказа инж. Райна Таскова, която до 1989 година е работела като началник направление "Промишленост и селско стопанство" в община Видин.

Нашата разходка в историята продължаваме с най-голямото предприятие по нова време - Химкомбината, в който се правеха гуми "Видинки". Знаем, че в този завод е работил всеки втори видинчанин. Предприятието е построено в края на 60-те години на миналия век, а официалното му откриване е през 1970 година. Броят на работещите в него, когато производството е било най-силно, е надхвърлял 8 000 души.

"Работата в химическия комбинат е била въпрос на престиж, а заетите са били привлечени и от социалните придобивки. Имахме достойнство, имахме всичко..."- разказа пред Анжела Каменова Венелин Станев, който е сред дългогодишните работници в предприятието.

Снимка: Регионална библиотека Михалаки Георгиев- ВидинЗаводът за режещи инструменти "Видия-В" преди години бе едно от водещите предприятия във Видин. ЗРИ-Видин, както бе по-известен в града, бе единственият завод за видии в България с пазари из цял свят.

"Предприятието затвори врати през 2000 г., две години след приватизацията му. През 1998 г. Министерството на промишлеността по време на управлението на Иван Костов продаде завода на американската фирма "Карбис". Платени бяха 820 000 долара, а в същото време само готовата продукция в складовете на предприятието бе за 2 500 000 долара."- разказаха пред Катя Борисова специалисти от завода.

Ред е да ви разкажем за славата на Порцелановата фабрика "Коста Йорданов". Тя и в момента работи, но с много намален капацитет и персонал. Каква е историята на предприятието разказа пред Нора Йоцова бившият работник Венцислав Петров:

"Фабриката е отворила врати 1926 г. с производство на сервизи за кафе и чай бароков стил- позлатени, които са се продавали много добре в Европа и на вътрешния пазар. След 1947 г. фабриката се национализира, а след 1952 г. персоналът работници е наброявал над 500 души. През 1977 г. създават цех за костен порцелан. След 1990 г. бавно започва да намалява производството до пълно спиране през 1997 г."

За финал оставихме разказ за АПК-то в Брегово. Спомените са на 87-годишния Георги Цветков, работил като ревизор по онова време. С него разговаря Йорданка Петрова.

"Обектът беше много голям- консервен комбинат, зеленчукопроизводство, животновъдство. Когато правихме ревизия, имаха произведени и 140 тона фъстъци" - спомня си Георги Цветков.

 Още за "светлото" минало в спомените на хората от Видин може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08