Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България задейства план за охрана на границата с Турция

За последното денонощие 660 бежанци са се опитали да влязат на българска територия

| обновено на 17.09.15 в 15:25
България задейства план за охрана на границата с Турция. Военното министерство има готовност да разположи до 1 000 военнослужещи при нужда. През последните 24 часа близо 660 бежанци са се опитали да влязат на българска територия, съобщиха от МВР. Бежанците са се опитали да проникнат в страната ни, но след като са видели, че границата ни е охранявана, са се върнали на турска територия, съобщи главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Георги Костов:

Нашите действия са в отговор на усложнената обстановка по линия на миграция в Европейския съюз (ЕС). Нашите действия в никакъв случай не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от турска страна. Турските партньори са изключително коректни по отношение на справяне на миграционния натиск към ЕС.

34 са задържаните бежанци на българска територия снощи в близост до границата. 39 са бежанците, които са задържани на българо-сръбската граница в опит да напуснат страната ни, съобщиха още от МВР.

Премиерът Бойко Борисов е разписал план за съвместни действия на границата между МВР и Министерството на отбраната. Още днес ще бъдат разположени допълнителни екипи на въоръжените сили на границата, съобщи по-рано военният министър Николай Ненчев:

Най-вероятно ще изпратим повече от 50 човека допълнително. Имаме готовност те да нараснат до 160 още в рамките на деня.

Тази бежанска вълна никога не може да се предвиди точно в каква посока ще тръгне, тъй като ние не знаем предварително къде ще се струпат тези маси от хора и ако съответната страна реши да затвори границата, те се насочват към друга граница, естествено
, допълни Ненчев.

От ръководството на МВР съобщиха, че само за ден въоръжените сили на Република България ще помагат на Гранична полиция в опазването на българо-турската граница.

За справка от МВР обявиха, че само за ден бежанският натиск към страната ни е нараснал близо три пъти.

В същото време на територията на София беше проведена поредната полицейска операция срещу нелегалната имиграция. Задържани са около 30 души на различни адреси.


Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

МО праща още военнослужещи на границата ни с Турция заради бежанците

Министерството на отбраната (МО) има готовност да разположи до 1000 военнослужещи по българо-турската граница при нужда. Това съобщи министър Николай Ненчев . Допълнителни сили в помощ на "Гранична полиция" се очаква да бъдат изпратени още днес:..

публикувано на 17.09.15 в 10:03

1700 бежанци в Турция са решили да преминат през границата към България

1700 души са бежанците в Турция, които са твърдо решени да преминат през границата към България, като главната им цел е Германия. Това каза в предаването "Преди всички"на "Хоризонт" главният редактор на българското издание на вестник "Заман България"..

публикувано на 17.09.15 в 09:51

Н. Нейнски: Не очакваме струпване на големи групи хора край границата на Турция с България

Много се надявам да не се стигне до командироване на военни за охрана на границата с Турция . Това се предвижда единствено в крайно кризисна ситуация. Аз смятам, че няма да се наложат. Много се надяваме, че ще имаме възможност и чрез..

публикувано на 17.09.15 в 13:37

Кунева: България е готова да се справи със засилен бежански поток

Ситуацията с бежанците е много динамична и непредсказуема, но България е готова за справяне и със засилен бежански поток. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Меглена Кунева , вицепремиер по координация на европейските политики и..

публикувано на 17.09.15 в 09:31

Т. Билстрьом: Бежанците трябва да бъдат интегрирани в обществата от ЕС

В подкрепа на квотния принцип за разпределение на бежанците и за запазване на шенгенското пространство се обяви вицепремиерът Меглена Кунева на дискусия за бежанската криза в Европа . В един глобализиран свят страданието също се глобализира бързо...

публикувано на 17.09.15 в 13:06

ЕП подкрепи плана за разпределянето на бежанците

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) призоваха правителствата бързо да приемат допълнителен механизъм за разпределение на 120 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. 372-ма бяха "за" необвързващата резолюция, 124 "против", а 54 се въздържаха. За да..

обновено на 17.09.15 в 12:03