Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да намалим сметките за ток

Снимка: Радио ВИДИН

Всяко съвременно домакинство ежедневно използва различни електрически уреди- крушки, хладилници, перални, печки и климатици. Често пъти дори не се замисляме кое за колко време включваме и дали можем да намалим разхода на електроенергия, като в същото време не се лишаваме драстично от удобствата, с които сме свикнали. Пример: да изключваме зарядното на телефона от контакта, когато вече не зареждаме телефона си; да изключваме лампите, когато не сме в стаята. Тези дребни на пръв поглед действия могат да намалят макар и малко разходите ни за ток.

Попитахме видинлии пестят ли ток или не се замислят как харчат електроенергията. Сметките за ток сериозно притесняват пенсионерите, а по-младите не се тревожат особено за разходите и сметките. Семействата с малки деца дори и не се замислят дали могат да спестяват от тока, защото това просто няма как да се случи:

"Не, изобщо не пестя... Как да се пести, няма как. Имаме външна изолация, но така го купих апартамента. С два климатика през зимата плащаме 150 -160 лева. Крушките са енергоспестяващи... Не, как да пестя. Бойлера го изключвам като изключи...И ние искаме да пестим, но не можем. Имаме три деца и е изключено...Просто няма как да пестя- имам малко дете. Пестя като изклюйчвам осветлението, когато не го ползваме... Пестим много даже. Мъжът ми е безработен, аз съм с пенсия 223 лева. Пестим от всичко- бойлерът се включва от време на време. Мием като топлим вода на печката. Мъчим се да не светкаме крушките, но в тъмницата не става... Налага се да пестим и то много. Може ли с 200 лева пенсия да платя 200 лева ток. Сега пестим от всичко- от всичко се свиваме, за да може да платим тока... Стоя на студено цяла зима. Не пестим тока, защото е студено. Отопляваме се с акумулираща печка. Те харчат много ток, а пенсията ми е 157 лева. Така се живее днеска... "

През последните години Европейският съюз ни налага някои изисквания с цел по-малък разход на енергия, а от там и по-малко използване на природните ресурси. Като например забраната да се произвеждат и продават от старите крушки с жички, прахосмукачките с мощност над 1600 вата. Производителите на електроуреди от своя страна също наблягат на икономични уреди. Интересуват ли се хората дали купуват икономичен електрически уред или гледат само цената?

"Това е едно от основните неща, към които насочваме клиентите при избора им на покупка. В днешно време дори и самите производители наблягат на това техните уреди да са икономични. Колкото по-икономичен е уредът, толкова по-малка е сметката за ток. В момента според европейските изисквания енергийните класове са разделени от А +++ до енергиен клас F. F почти никъде вече няма. Разбира се, малко по-скъпите уреди са по-ефективни. Хората във Видин гледат и цената. Един добър и ефективен уред около А + е сполучлив като цена и ще върши добра работа като спестява енергия", каза Любомир Любенов, заместник управител на офис на търговска верига "Зора" във Видин.

С навлизането в отоплителния сезон клиентите търсят повече инверторни климатици, които служат за отопление и охлаждане. А + е един от най-продаваните. Цената е около 1 000 лева в зависимост от това дали е с безплатен монтаж или не. В момента се предлагат енергоспестяващи крушки и т. нар. лед крушки, които са по специално технология и са с по-дълъг живот.

"Ако една от старите крушки е харчела 100 вата в домакинството, сега т. нар. лед крушка, която отговаря на 100 вата, харчи около 10-12 вата, което е много икономично", обясни Любомир Любенов.

Комбинираните печки на ток и газ също са енергоспестяващи. От тази година ЕС въведе изискването прахосмукачките да са обозначени с енергиен клас и да не са повече от 1700 вата.

Какви бяха електрическите уреди преди години, преди да ни се налага да си правим сметка колко ток харчим и дали ще можем да си го платим? За това си говорим със Станчо Велев. Неговото хоби е да дава втори живот на електрическите уреди, които ползваме в домакинството:

"Преди уредите са били много елементарни. Хората са ги използвали, защото електрическата енергия по онова време е била много евтина -2,2 е била дневната и 1,1 нощната. Човек спокойно е могъл да си използва електроуредите, дори и да не са икономични. Затова и навремето имаше акумулиращи печки- 3-4 киловатови. Използвахме ги непрекъснато и нищо не плащахме. Една такава печка е харчела за 8 часа по 3 или 24 киловата. 24 киловата по 1,1 - това е цената. А сега колко е скъпа електрическата енергия? Като качество уредите преди и сега се различават. Сега са много по-добри, говорим за оригиналните. Може да се познае по едни емблеми, с които се обозначават уредите, които са по изискванията на ЕС."

Можем ли да пестим ток сега, през студените месеци, когато сметките ни скачат двойно? От компанията доставчик на електроенергията ЧЕЗ казват, че може.

"Има и малко по-скъпи и малко по-евтини варианти, с които това може да се направи. Единият е човек да си топлоизолира жилището, да опита да си купи енергоспестяващи уреди, да сложи една добра дограма. Да не забравяме някои много дребни неща- например, ако  сложим печката до хладилника, то това категорично вдига температурата около самия хладилник. Това може да вдигне до 15-20% консумацията на този уред. Може да помислим за различни източници на енергия за отопление, а не само електроенергията", каза Димчо Станев, директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ България.

В България 40% от домакинствата се отопляват с електроенергия. 24% са в Европа.

"Има някои други прости съвети- някой замразен хранителен продукт, не да го слагаме в микровълновата да го размразяваме, а да го извадим от предната вечер и той сам се размразява. Смяната на стандартните крушки с диодно или с друг вид икономично осветление, може да спести 10-12 лева в едно жилище с 3 или 4 стаи", допълни Димчо Станев.

От 1 ноември 2015 г. средно с 2,5 % се намалява цената на електроенергията за небитовите клиенти. За битовите абонати цената на тока остана същата. Основният фактор за това е понижението с 14,26% на цената на природния газ. Според анализа на Комисията за енергийно и водно регулиране и на нейните експерти, това води до намаляване на разходите на НЕК като обществен доставчик за изкупуване на електроенергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, която е един от основните ценообразуващи елементи в добавката "задължение към обществото". От комисията завиха, че  запазването на цената на електроенергията за битовите потребители е продиктувано от съображенията да се запази буфер, който да не позволи при евентуална промяна в цената на природния газ, да се стигне до увеличение през зимния период. И да припомним още нещо: от 1 август цената за битовите абонати намаля средно с 0,11 % в резултат на предприетите мерки за реформа в енергетиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26