Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите общински бюджети- за какво ще има повече пари

Снимка: Радио Видин
Общинският бюджет е самостоятелна финансова сметка за приходите и разходите на общината за една бюджетна година. С него се определят и осигуряват парични средства, с които се финансират местни и делегирани от държавата дейности. Това гласи Законът за общинските бюджети. Общинският съвет приема финансовата рамка в срок до 45 дни от приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година и в съответствие с единната бюджетна класификация.

Във вчерашния следобед приключи общественото обсъждане на параметрите на бюджет 2016 за община Видин. Финансовата рамка беше определена като рестриктивна, но реалистична. Иванела Андреева, секретар на Общината откри срещата с видинското гражданство:

"За мен най-важно в момента е да обърнем внимание на капиталовите разходи през новия период. С най-голямо нетърпение ще очаквам предложенията и критиките към предложението за бюджет."


32 682 514 лева е прогнозният бюджет за община Видин, оповести Красимира Велкова, старши експерт в Община Видин:

Снимка"18 012 200 лв. е общата субсидия за делегираните от държавата дейности. 3 159 300 лв. е общата изравнителна субсидия. 105 600 лв. е трансферът за зимно поддържане и снегопочистване, 921 400 лв. е целевата субсидия за капиталови разходи, в това число за изграждане и основен ремонт на общински пътища. Общият размер на бюджетните взаимоотношения за 2016 г. е 22 198 500 лв."
Предвижда се местните приходи (данъчни, неданъчни, трансфери и финансиране) да са в общ размер на около 11 460 000 лв.

Ще бъде предложено на общинските съветници във Видин да гласуват харта на клиента, в която да се набележат мерки срещу длъжниците на Общината. В нея се предвижда да не се предоставят публични услуги на граждани и организации, които имат над 1 година задължения за местни данъци и такси, в това число и ползването на детски ясли и детски градини.

Близо 683 000 лв. са предвидени за текущи ремонти, за ремонт на училища и детски градини се предвиждат 255 000 лв., обясни заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Цветан Асенов. 30 000 лева се предвиждат през 2016 година, с които да се финансират "Малки граждански инициативи".

Параметрите на бюджета за новата година предизвика някои въпроси сред видинските граждани. Те съветват да се предвидят средства за паспортизация на общинските сгради, както и да се следи изпълнението на бюджет 2015 и да се приложи актуализация, ако се налага.

С 2 милиона лева е свита рамката на проекта за бюджет на община Монтана през следващата година.
32 милиона 705 хиляди лева са били планирани през 2015 година, а сега предвиждат малко над 30,5 милиона лева. Разликата е от прогнозните постъпления на имуществени данъци, както и в приходите от глоби и санкции. Предвидени са отново средства в помощ на възрастни хора, като безплатно пътуване в градската мрежа. Това каза за Радио ВИДИН кметът на Монтана Златко Живков.  

"Рамката на бюджета е приблизителна с тази на бюджета от миналата година- малко над 30 милиона лева. По всяка вероятност това няма да е рамката, която ще приемем през февруари 2016 г. Трябва да осигурим средства за исканията на кметствата. Поради това, че Монтана, като градска община, няма достъп до Програмата за развитие на селските райони, има искания за инфраструктурата и читалищата в селата. Приоритет остават дейностите, свързани с младежта, детски градини и ясли. Дейности, които и преди сме предлагали в бюджета, като програми за възрастните и безплатен градски транспорт за пенсионерите, ще остане на нашето внимание"- коментира кметът на Монтана.

Доста въпроси бяха зададени в петък вечерта, когато в конферентната зала на общинската администрация във Враца беше обсъден проектът за бюджет за 2016-а. Очаквано, темата за бездомните кучета се превърна в първа по значимост и за обсъждане тема. Представители на неправителствена организация "Анимал Хелп", която досега осъществяваше общинската програма за ограничаване на популацията на безстопанствените животни, изразиха съмнения, че местната управа ще продължи дейността. Общинският съветник Георги Генов предложи от сумата за борба с бездомните кучета да се отделят средства за изграждането на парк за разхождане на домашни любимци. Друг негов колега пък поиска 20 000 лева по същото перо да се дадат за общинската програма за репродуктивно здраве. Заместник-председателят на Общинския съвет  Владислава Лакова поиска през следващата година парите за "Малки граждански инициативи" да се увеличи от 60 на 80 000 лева. От квартал "Бистрец", село Згориград и жители на улица "Венец" настояха за средства за укрепване на мостове и изграждане на улици.

Обсъждането даде отговор на един въпрос, който беше коментиран надълго и нашироко по време на предизборната кампания, а именно: какъв е дългът на община Враца. Отговорът даде финансистът Румяна Маринова:

"Задълженията на община Враца по мостово финансиране на проекти и съфинансиране, е 960 000 лева, а лихвите - 127 000 лева"

При обсъждането на бюджета за догодина беше поставен въпросът за високите месечни възнаграждения, които си гласуваха общинските съветници. Кметът на с. Бели извор - Кирил Илиев попита защо местните парламентаристи ще получават по около и над 700 лева за 3 дни работа. Кметът на Враца Калин Каменов обеща всички идеи и предложения за промени в бюджета да бъдат обсъдени в комисиите преди гласуването на финансовата рамка за 2016 година.

Снимка"Бюджет на оцеляването", така определи проектобюджета за 2016 в изказването си кметът на Мездра Генади Събков. Той изрази сериозни притеснения от финансовите задължения на общината, които възлизат на 2 112 000 лв.

"Очакват ни кръв, пот и сълзи, докато стабилизираме общината"- заяви Събков и определи проекта за бюджет като реалистичен.

Прогнозната рамка за 2016 година в предложения на публично обсъждане бюджет на община Мездра включва- от държавен бюджет на Република България 8 700 500 лв., от тях: 6 563 700 лв. обща субсидия за делегираните от държавата дейности, 1 291 600 лв. обща изравнителна субсидия, 131 100 лв. за зимното поддържане на пътищата и 714 100 лв. - целева субсидия за капиталови разходи. Прогнозата за местните приходи е в размер на 4 338 444 лева. Заложената прогнозна рамка за разходите за 2016 година е в размер на 10 902 700 лева, от които: за делегираните от държавата дейности - 6 563 700 лева; за дейности общинска отговорност - 4 238 990 лева; за дофинансиране на държавните дейности- 99 434 лева.

Приоритетни в разходната част на бюджета са разходите за обслужване на общинския дълг. Капиталовата програма на Община Мездра ще се финансира в рамките на целевата субсидия от 714 100 лв. и 100 000 лв. собствени средства.

Още за прогнозните общински бюджети на Видин, Монтана, Враца и Мездра може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59