Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите пред общинските болници и здравната реформа

Половин милион дължи болницата в Белоградчик, в Лом лечебницата дава дивиденти

Болницата в Лом няма дългове и работи добре
Снимка: Радио ВИДИН

Болниците, които лекуват по-добре и комплексно своите пациенти ще получават повече пари от април догодина. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Като част от здравната реформа Министерството на здравеопазването, Лекарският съюз и Здравната каса обмислят от април 2016 година заплащането на болниците да се изчислява чрез коефициент и по методика, различна за всяка от тях. Така натоварените болници с голям брой пациенти, тези за комплексно лечение и по-голям брой клинични пътеки, както и лечебните заведения с по-добра апаратура, ще разполагат с повече пари за лечение.

Доволни ли са от здравеопазването, това попитахме видинлии.

"Изписваме роднина. Доволни сме от лечението. Лежал е в Белодробно... При роднина идвам. Настанен е в хирургията. Да ви кажа честно, горе-долу съм доволен. Трябва да се дава повече информация, да се обръща повече внимание на пациентите... Аз сега отивам при баща ми, досега не е влизал. Засега съм доволен... Отдавна съм работила в Очно отделение. Тогава беше друго, гледаха се свине за столовата. Те и Кардиологията трябваше да работи за хората. Абе, болни сме и това е. Държавата ни е болна..."
, казаха видинлии.


Основните проблеми пред болниците очерта заместник директорът на МБАЛ "Св. Петка" във Видин д-р Любомир Нацин.

Снимка"Проблемите пред болниците са едни и същи, в две направления основно. Едното направление е кадрово. За съжаление младите специалисти избягаха. Останаха само пенсионна и предпенсионна възраст колеги. Другото направление е недофинансирането на клиничните пътеки, намаляване парите за спешна помощ, психиатрия, намаляване броя на населението. Населението става все по-болно, с много заболявания пациенти, хронични, което коства много средства по отношение на тяхното лекуване, диагностика. От тук и дисбаланс между средствата, които се получават от Касата и които се изразходват от здравните заведения", коментира заместник директорът на МБАЛ "Св. Петка" Видин д-р Любомир Нацин.

В болницата няма яснота относно предложенията на здравния министър как ще се работи от следващата година.

"Общинското здравеопазване е болно отдавна и рецепта за лечението му все още не е намерена, тъй като лечебните заведения са недофинансирани. Общината ни дофинансира в малък процент. Дофинансирането през 2015 е по-малко от 2014 година около 4 пъти. За лечебното заведение, което е с доста неразплатени сметки дофинансирането може би трябва да е около 60-70 000 лева годишно. Дружеството е 100% общинско, но не знам дали като община има такъв финансов ресурс. От РЗОК всичко, което е изработено е заплатено. Парите ни стигат за заплати и остават съвсем незначителни суми за разплащане по различни сметки", каза директорът на белоградчишката болница  д-р Соня Иванова пред сътрудника ни Иванка Петрова.

СнимкаДълговете на болницата в Белоградчик са около 500 000 лева. Населението в региона е бедно. Общината дори е поела разходите за храна на болните, коментира състоянието на здравното заведение кметът на Белоградчик Борис Николов.

"Боледува общинското здравеопазване много тежко и "рецептата" е помощ от държавата. Ние решаваме в нашите общински болници по-скоро социални проблеми, а не на високо ниво здравеопазване да правим. Защото ясно е, нашата болница е в беден район, планински район, с бедно население. В нашата болница преди всичко идват хората, които не могат да си позволят лекуване в големите, реномирани болници на България. Голяма част от населението е неосигурено. Проблемите са огромни, но за съжаление аз не виждам воля в правителството. То и в Конституцията е регламентиран този въпрос - че всеки един жител на нашата държава има право на здравеопазване. След като политиката на правителството е за ликвидиране на тези болници, да ги ликвидират и да решават проблема. Те са хвърлени в общините и общините да се грижат за тези болници, а това е национална задача."

СнимкаЛомската болница "Свети Николай Чудотворец" е едно от малкото здравни заведения в страната, което няма дългове, а миналата година дори е платило на Общината дивиденти.

"Здравеопазването в страната куца. Последната една година министърът провежда редица реформи, за които все още не можем да бъде конкретни какво би се случило с това, което се смята да бъде реформирано. Безспорно здравеопазването в България трябва да претърпи коренни промени относно начина на лечение, на финансиране на лечебните заведения, профилактиката на хората. Ние, общинските болници, се финансираме в най-голямата си част от Здравната каса, докато държавните болници- окръжните и университетските имат 51% държавно участие, т.е. държавата гарантира тяхното съществуване", каза д-р Георги Савков, директор на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец"- Лом.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26