Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се променя от 2016 година

Снимка: Светослав Цветанов

От началото на 2016 година влизат в сила редица промени- в здравеопазването, социалното осигуряване, финансите. Представяме ви основните изменения, които трябва да знаем, за да не бъдем глобени или изненадани, когато потърсим съответната институция.

Прекъснатите здравни права на гражданите ще се възстановяват, след като се платят всички дължими здравни вноски за 5 години назад (60 месеца), а не както беше до края на 2015 година - за 3 години. Когато задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на същите няма да лишава осигурения от неговите права.

От днес в Националната агенция за приходите (НАП) могат да се подават годишните данъчни и осигурителни декларации.

"Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 година. Най- лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код, който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес", каза Милена Борисова, експерт в офиса на приходната агенция във Видин.

СнимкаАко подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 година физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.

Влиза в сила и т.нар. данък уикенд. Фирмите ще декларират пред НАП използването на фирмени активи за лични цели. Те няма да си приспадат ДДС за времето, площта и километрите на тази част от движимите и недвижимите активи, които се използват за лични нужди. Данъчен кредит ще се удържа независимо от стойността и вида на стоката или услугата, както и за отдавна купени услуги.

От 2016 година ще започне да се прилага на практика Наредба № 10 на Министерството на здравеопазването, която е влязла в сила от 2 декември 2015 година. Това е Наредба за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Въвежда се нов термин - "закупуване" на медицински услуги със средства от обществения здравноосигурителен фонд. С тази Наредба се определят редът, начинът и критериите за проучване на удовлетвореността от медицинските дейности, свързани с оказаната медицинска помощ от страна на лечебните заведения, които са сключили договор с НЗОК.

"Проучването се извършва по методика въз основа на въпросник. Предвижда се проучването на удовлетвореността да съдържа информация за постигнатото съвпадение между очакванията на пациента, неговите реални потребности и реално оказаната му медицинска помощ. Резултатите от проучването са индикатор за оценка на качеството на медицинската помощ. Видовете лечебни заведения, резултат от дейността на които ще се измерва от гледна точна на пациента, лекуван в тях, това са болниците, джипи практиките, зъболекарите, комплексните онкологични центрове, на центровете за кожно- венерически заболявания и за психично здраве. Интервюто или въпросникът е съвсем кратък и няма да отнеме повече от 5 минути. Отговорите касаят както пациента, така и цялото ни общество. Участието в проучването е напълно анонимно", обясни Десислава Петрова, експерт от Районната здравноосигурителна каса във Видин.

СнимкаОтговорите са под формата на оценка от 1 до 10. Пациентите ще бъдат питани: дали състоянието и лечението в болницата е било обяснено по ясен и разбираем начин по време на лечението; дали им е била предоставена в болницата тази медицинска помощ, за която им е било казано предварително; дали медицинските сестри се отзовават, когато пациентът се нуждае от тях; дали при посещенията при личния лекар той е обяснил състоянието на пациента по ясен и разбираем начин; дали пациентите могат да намерят личния си лекар в извънработно време. Най- вероятно външният изпълнител на проучването ще се свърза с пациентите след отчетите на лечебните заведения- след като е станало ясно кои пациенти са лекувани, с какви диагнози, по кои клинични пътеки.

От тази година, най- вероятно след сключване на Националния рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз, ще влязат в сила и новите правила за прием в болници- по основен и допълнителен пакет.

Започва прием на нови заявления за получаване на месечни помощи за деца, ако тези помощи са отпуснати преди 28 юли. Тогава влизат в сила промени в Закона за семейните помощи за деца, според които детските надбавки вече са обща сума в зависимост от броя на децата, а не за всяко дете поотделно. За семействата, които са започнали да получават детски след влизане в сила на законовата промяна няма да се изисква да подават наново заявления.

Снимка"Нови молби- декларации за месечни помощи за деца се подават в случаите, когато живеещите родители без сключен граждански брак, съжителстват на семейни начала на един и същ настоящ адрес. Те следва да се обърнат към Дирекции "Социално подпомагане", като декларират това обстоятелство и в случай, че желаят да получат този вид помощ, да подадат нова молба- декларация. Средномесечният доход за определяне на получаване на месечни помощи от 1 януари 2016 година е 350 лева, а от 1 юли ще бъде 400 лева, което ще даде възможност за получаване на подкрепа на по- голям брой семейства", каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Ирена Велкова.

Размерът на еднократната помощ при раждане на дете за 2016 година е: за първо дете- 250 лева; за второ - 600, за трето дете - 300 лева, за четвърто и всяко следващо - 200 лева.

Работодателите и самоосигуряващите се лица започват да подават болничните си листове по електронен път.
За фирмите, които подават до два болнични листа, ще има възможност да го правят на хартия. За всички с над десет- това ще става само онлайн, чрез електронен подпис. Това е вторият етап от т. нар. електронен обмен на информация. Първият беше стартирането на електронните болнични от 1 януари 2015 година, обясни Любен Иванов, началник сектор "Парични обезщетения за временна неработоспособност" в териториалното поделение на осигурителния институт във Видин:

Снимка"Масовите неща, които мисля да отбележа, най- вече са в направление скъсяване на сроковете за предоставяне на документите в НОИ. Досега документи са приемани до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Сега от 1 януари 2016 година срокът се скъсява до 10-о число за представяне от страна на работодатели и самоосигуряващи се лица. Което е в плюс за работещите. С идеята от 1 юли ние да намалим и срока на изплащане. Като цяло нормативно определеният срок е до 15 работни дни след датата на представяне в НОИ. Идеята е от 1 юли 2016 нашият срок от 15 работни дни да бъде намален до 10 работни дни."

До края на 2015 година НОИ приемаше заедно с различните заявления и декларации и други документи. Като например, ксерокопие на акта за раждане, декларация, че родителят не е дал детето са осиновяване или отглеждане. Те ще продължават да се изискват, само че няма да се предоставят в НОИ по електронен път, защото това няма как да се случи. Тези документи ще се съхраняват при работодателя за срок от 5 години, считано от 1 януари на следващата година.

От началото на 2016 година се очаква поетапно либерализиране на пазара на електроенергия, което ще позволи договарянето на цените с доставчиците. Стартира Българската електроенергийна борса. От месец март ще бъде отворена и за битовите потребители.

Очаква се минималната заплата да се увеличи на 420 лв., а пенсиите ще бъдат индексирани от 1 юли с 2.5%. Средното увеличение на минималните осигурителни прагове е със 7.5 на сто. С по два месеца се увеличава възрастта и осигурителният стаж за пенсиониране. В най-масовата трета категория труд мъжете ще се пенсионират на 63 години и 10 месеца, със стаж 38 години и 2 месеца, а жените - на 60 години и 10 месеца, със стаж 35 години и 2 месеца. Минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 300 лв. на 330 лв.

Влизат в сила нови цени на цигарите, според промените в Закона за акцизите и данъчните складове. По- голямо ще е увеличението при скъпите марки, а по-малко - при евтините. Поскъпването е заради по-високия акциз и ще продължи плавно до 2018 г. Според първоначалния график, акцизът върху цигарите ще се повишава съответно на 38% от продажната цена от 1 януари 2016 г., 40% от януари 2017 г. и 42% от 2018 г. За трите години управляващите очакват общо 119 млн. лв. повече приходи.

Влиза в сила увеличение на акциза на горивата за отопление и затягане на контрола върху превоза на бандеролни стоки от един в друг данъчен склад, съгласно промените в Закона за акцизите и данъчните складове.

Въвежда се изцяло автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик по пътищата в цялата страна. Системата обхваща процесите на регистриране, структуриране и съхранение на данните за интензивността, класа, средната скорост и посоката на движението на моторните превозни средства.

Намалява глобата за физически лица без застраховка "Гражданска отговорност" на 250 лв. с гласуването на второ четене на Кодекса за застраховането. Тя важи при първо нарушение. За повторно нарушени глобата е 800 лв. Действащите до момента санкции за физическите лица бяха от 400 до 600 лв.

Въвежда се ограничение за автомобилите, извършващи транспорт на дървесина. Те ще трябва да бъдат снабдени с действащо GPS-устройство, с което ще има възможност за тяхното проследяване. Въвежда се и задължение за собствениците на обектите, в които постъпва, преработва се или се експедира дървесина, да осигурят постоянно видеонаблюдение в тях според последните промени в Закона за горите.

От тази година плащаме и по- скъпи винетки, въпреки че в страната имаше вълна от протести срещу увеличението. Цената на годишната винетка за леки автомобили е 97 лв. Поскъпването е с 30 лева. Винетката за месец за леките автомобили от 25 лв. става 30 лв., а седмичната - се увеличава на 15 лв.

Официално ще заработи деветата регионална радиостанция на БНР - в Кърджали. Покритието ѝ ще е за района на град Кърджали. Програмата, която ще излъчва Радио Кърджали, ще се прави от местни журналисти и ще обхваща и акцентира върху проблемите в региона. Ще има и емисии на турски език.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26