Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кмета на Видин за чистенето, инвестициите и финансите на общината

Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на Община Видин бе гост в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Той изрази недоволството си от почистването от сняг във Видин и подчерта, че това не означава, че не е доволен от хората, които са ангажирани със снегопочистването, а напротив- благодари на служителите.

"Не съм доволен от това, че винаги може да се желае снегопочистването и зимното поддържане да е по-добре... Не го казват това с цел да оправдая себе си или да обвинявам други. Казвам го, защото съм поел ангажимент, встъпвайки в длъжността като кмет на община Видин да давам цялостната реална информация."

За град Видин няма подписан договор за чистене на снега и зимно поддържане. Не е проведена тръжна процедура, съгласно Закона за обществените поръчки. Новото ръководство няма и технологично време за такава процедура, защото са необходими минимум 90 дни.

33 населени места извън територията на град Видин се почистват от 6 фирми.

"Вчера в 14 часа имах среща с кметовете и кметските наместници на населените места. И там имаме забележки и оплаквания. Взели сме мерки, предоставили сме им протоколи за извършената работа, за да се води строга отчетност и контрол", обясни Огнян Ценков.

Снегът във Видин се чисти с коли от звеното по "Чистота".

"Ние използваме в услугата за предоставяне на оборудване и техника за сметосъбиране и сметоизвозване 3 камиона, които са бордови, на които са монтирани дъски за почистване от сняг и пясъкоразпръсквачки."

С тези автомобили обаче не може да се работи при по- ниски температури, защото сместа от промишлена сол и пясък замръзва. По указание на КАТ през нощта улиците в град Видин са опесъчавани. Кметът е дал указания днес да се почисти улица "Пазарска" и да се отпушат шахтите, за да може да поемат водата от топящия се сняг.

"Действително само с помощ от държавния бюджет, с производства, които са в рамките на ниско платения труд, ние не можем да реализираме желаната промяна във Видин. Затова е необходимо да разкрием качествени и устойчиви работни места за дълъг период от време, които осигуряват възможност за изграждане на кариера", обясни още кметът на Видин.

Три са инвестиционните предложения към момента в общината. Едното не отговаря на необходимите изисквания. Другото е на фирма "Тера Бонония", която обработва лозя в землищата на селата Гомотарци и Кошава за разкриване на 60 работни места. Предстои и среща с потенциален инвеститор за изграждане на завод за производство на вестникарска хартия. С откриването на това производство ще могат да се задоволят нуждите на около 70-80% от вестникарска хартия в страната.

"Трябва да разработим стратегия за намаляване на вредните емисии и запрашеността. Не сме предприели нищо в момента, за краткото време нямах възможност да се запозная с нея, но в най- скоро време ще трябва да предприемем действия", така градоначалникът отговори на слушателски въпрос какво може да предприеме общината за намаляване на запрашеността на въздуха във Видин.

Ремонти на уличната мрежа в града и населените места в общината са заложени в проектобюджета за 2016 година, който ще бъде внесен на предстоящата сесия на Общинския съвет. Заложени са реално прогнозируеми стойности на приходната част около 11 милиона. Другата част, която е субсидия от държавния бюджет, е около 22 милиона. В капиталовите разходи са заложени от местните приходи над 300 000 лева за ремонт на улици. В изравнителната субсидия за капиталови разходи има още над 900 000 лева. Освен това, бюджетът се актуализира във второто 6-месечие на годината.

Какво каза Огнян Ценков за финансовото състояние на Общината, ще има ли Видин университет, кой е приемният ден на кмета и по какви въпроси го търсят видинчани, може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26