Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодаря на...

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

11 януари е Световен ден на думата "благодаря". Замисляме ли се за какво благодарим или често пъти казваме механично, просто така, от учтивост, едно "Благодаря!"?

"В повечето случаи благодаря... Винаги, когато има нужда... Примерно при подаръци, на рождени дни, когато някой ми услужи в училище. "Мерси" казвам, когато бързам... Когато сме благодарни за нещо... Последно казах "Благодаря!" преди един час в магазина... Когато е по- официално, казвам "Благодаря!". Когато е направено нещо добро, тогава казвам "Благодаря!". Винаги и за най- малкото нещо, което някой е направил за мен...", казаха видинчани.

Лекарите от акушеро- гинекологичното отделение са едни от хората, които най- често чуват думата "благодаря", защото раждането на новия живот винаги е повод за мили думи и остава незабравим спомен. Раждането е най- свещеният миг в живота. На въпроса: "Какво е чувството след като чуеш думите: "Докторе, благодаря!" д-р Майа Костадинова, завеждащ акушеро- гинекологичното отделение на видинската болница "Света Петка" отговори:

"То това дава стимул за работа. Една такава мила дума ти дава смисъл на работата... Един случай, който ми е останал в съзнанието, било е много отдавна, още в началото на трудовия ми стаж- след едно раждане ме викат, че възрастен човек чака на вратата да провери за внучката си. Като му казах, че има правнуче, този човек се наведе и ми целуна ръка. Е това няма да го забравя никога..."

Какво мотивира един кмет да заделя от заплатата си пари, с които да помага на майките в първите дни от раждането на децата? Това попитахме управника на видинското село Градец- Илия Томов, който от 2012 година отпуска по 100 лева за дете.

"На 17 деца съм дал по 100 лева. Целта е да ги подпомогна и да ги насърчавам да има раждаемост. Преди началото на втория ми мандат дадох обещание, че ако стана отново кмет, ще давам по 150 лева на дете. Аз също имам две деца и знам как се гледат трудно. Семействата благодарят и винаги ме поздравяват. Защото това "Благодаря!" значи много- да предадеш малко топлина от себе си на другите", каза Илия Томов и допълни, че хората не забравят доброто.

Кметът на Градец казва още, че най- често му благодарят старите хора, особено тези, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях всекидневно.

Сигурно се сещате кой е Марсело Илиев от Монтана. За неговата мечта да учи в чужбина сме ви разказвали през миналата година. Благодарение на подкрепата на десетки хора, той успя да се запише да учи в Кетс колидж.

"Често чувам думичката "благодаря" и много се радвам. Мисля, че е много добре всеки човек да благодари за много неща. Дори затова, че сме живи, трябва да благодарим. Още в началото на това приключение, искам да благодаря на своята майка, която беше до мен. Искам да благодаря на цялото си семейство, на моята прекрасна баба, на моите приятели, на всички учители, които са ми помогнали, на Камарата на строителите, на правителството, на хората, чрез които успях да сбъдна една мечта", благодари от ефира на Радио ВИДИН Марсело Илиев.

Той казва още, че постоянно дава съвети на връстниците си от България- това да можеш да живееш по- прекрасен живот е нещо невероятно и пожелава на всички един ден да го осъзнаят.

Едно писмо във фейсбук, в което думичката "благодаря" се споменава няколко пъти, публикува организацията за защита на животните във Враца- Animal Help. То започва така:

"С нас се свърза Директорката на дома за сираци "Асен Златаров" в гр. Враца. Те ни изненадаха толкова приятно, че останахме без думи..." Потърсихме Деница Гройчева от организацията, за да разкаже за жеста:

"Много сме им благодарни. Директорът ни потърси, за да дарят одеяла за нашите кучета. Не очаквахме, че ще получим помощ от такива деца, защото обикновено те имат нужда от помощ. Не очаквахме, че така ще ни посрещнат и ще бъдат заинтересовани. Имат очи и сърце и за бездомните животни."

От организацията казаха, че ще популяризират от какво имат нужда децата от Дома, чисто материални неща, освен от любов и внимание.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26