Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Атанасовден- за традициите и творчеството

5
Снимка: Павлин Георгиев

Днес е Атанасовден! Почитаме Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. В народните вярвания Атанас е представен като властелин на снеговете. Празникът е известен като "Среди зима".

"На Атанасовден се заколва пиле или кокошка и се раздава на съседи и близки против болести. Спазват се строго забраните да не се вари боб или леща, за да не боледуват децата от шарка. Не се шие и плете, защото раната няма да зарасне леко. Народното поверие гласи, че след празника зимата си отива", разказва за традициите на днешния ден Бояна Ангелова, самодеец от читалището във видинското село Дреновец.

Атанас Балъкчиев е ръководител на клуб по спортни танци "Елит - Тим" във Видин с 27 години опит и трудов стаж. Кръстен е на дядо си Атанас по бащина линия. Носи и неговата фамилия - Балъкчиеви. Казва, че традицията с кръщаването на децата на баби и дядовци стига до него. Други във фамилията с името Атанас няма.

Снимка: КСТ Елит-Тим"Празниците бяха големи, ставаха като официалните празници - с големите софри и забавление. Идваха хора да се забавляват, да помогнат на именника да празнува. Сега покрай социалните мрежи става бързо, хората ги уведомяват, че някой има рожден ден, имен ден. Получавам поздравления. Самият аз също си празнувам деня, защото смятам, че е редно. Семейно се събираме, но и с приятели, даже май напоследък повече с приятели", разказва как празнува именния си ден Атанас Балъкчиев и допълни че би съжалявал, ако не му се обади да му честити сина му, защото е "Единственото важно нещо, което остава след мен."

Атанас Балъкчиев работи сега предимно с деца. Започва с тренировки още от детските градини. Казва, че децата го обичат, а и той тях.

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари и налбанти- това са  занаятчии, които са се занимавали с това да подковават работни животни и които сега са почти изчезнали като майстори.

Снимка: Павлин ГеоргиевПавлин Георгиев е от Видин и в свободното си време прави дървени пластики и изработва ножове за удоволствие. С дърво работи от дете, започнал е с малки дървени пластики, сега прави пана, миниатюри. Ножове изработва от 5-6 години.

"В София работих известно време като бижутер и с колеги се запалихме да изработваме ножове за удоволствие, според материалите и възможностите, които имахме и идеите бяха да са малко по- сложни за изработка и с повече орнаменти", сподели за това как се е запалил по ножарството Павлин Георгиев.

Има миниработилница в гаража си с инструменти, някои от които сам си е правил и с необходимите машини, малка пещ за закаляване на остриетата, универсални шлайфове, които се използват за дообработка на дръжките, длета за инкрустации.

"Има ножове, които са предпочитани от ловджиите, които се използват за дране - т.нар къси и по- извити, универсален тип, които са си прави ножове за обща употреба, по- строго сдпецифични за рибарите. Има и модели, които сам съм изработил. Идва ми идея, начертавам го и го изработвам. Имам няколко, които съм запазил, просто повече труд съм хвърлил в тях, повече време ми е отнело", каза още Павлин Георгиев.

На пазара се предлагат и доста некачествени ножове, които са на по- ниска цена. Като гарант за качество може да бъде само майсторът или фирмата производител.

В Регионалната занаятчийска камара във Видин ковачи и налбанти няма. Причината е, че вече не навсякъде има нужда от каруци и подковани животни за впрягане. За занаятчиите, които празнуват днес си говорим с председателя на Регионалната занаятчийска камара във Видин Кольо Николов:

"Ковачи, членове на видинската камара нямаме. В смисъл на онези ковачи, които ги знаем от времето, защото този занаят е отмрял. Но имаме хора, които се занимават с ковано желязо. Ножари също нямаме членове. Аз се опитвам да ги привлека, засега ние ги приемаме като асоциирани членове на видинската камара. А те трябва да се явят на изпит. Искам да ги привлека като членове, защото техният занаят е много интересен, има много творчество."

Дръжките на ножовете също е важно как ще бъдат изработени, защото те създават общата визия на ножа - да е удобен, но и красив.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45