Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът- познат и непознат

Ситуацията със заболелите от остри респираторни заболявания е много динамична през последните дни. В Регионалната здравна инспекция във Видин се събират данните от личните лекари за преминалите през тях болни през миналата седмица, обработват се и се прави общата снимка на заболяванията. От РЗИ съобщиха, че няма към момента няма основания да бъде обявена грипна епидемия в областта.

През първия месец на годината са изследвани 164 клинични проби за грип. Доказани за общо 33 (20%) грипни вируса - 28 пандемични вируса от вида A(H1N1) това е т.нар свински грип и 5 тип В (от щама Victoria). Това са последните официални данни за грипа у нас, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Те обаче не са окончателни, защото постоянно се приемат и изследват нови проби от цялата страна. Засега във Видин, Враца и Монтана няма открит и регистрирани случай на грип, по данни на Регионалните здравни инспекции. Нарастват обаче болните от остри респираторни заболявания.

Можем ли да разпознаем симптомите на грипа, за да потърсим навреме лекарска помощ?

"Не мога да преценя дали точно е грип, но иначе се разпознават, когато съм болна. Обикновено се обаждам на личната лекарка... Случвало ми се е, но за 2-3 дни минава. Рядко съм ходил на лекар. За мен фармацевт е лекар, но не ми се е случвало да боледувам тежко... Някой път и сама се лекувам. Ако имам останали лекарства, си пия... Кашлица, хрема отпадналост, мускулни болки- това са симптомите на грипа... Първо отивам на лекар и после в аптеката. Евентуално хрема, болки в ставите или температура...", казаха видинчани.

Грипът е остро заразно заболяване, което се предава по въздушно- капков път. Причина са грипните вируси. Инкубационният период е от няколко часа до 4-5 дни след контакт с болен. Кои са характерните симптоми, обясни  д-р Мария Каменова, директор на дирекция "Обществено здравеопазване" в Регионалната здравна инспекция в Монтана:

"Характерно е внезапно начало, тежко общо състояние, главоболие, втрисане, болки по мускулите и ставите, безапетитие. Температурата рязко се повишава до 38-40 градуса, задържа се висока няколко дни, като задържането повече от 7 дни е признак за настъпващи усложнения в организма и генерализиране на инфекцията. Основните симптоми са от страна на дихателните пътища- запушен нос, секреция, дразнене и болки в гърлото. Характерна е сухата дразнеща кашлица."

Заболяването може да протече от безсимптомно до тежки усложнения и мълниеносно протичане, при което за часове може да настъпи смърт за пациента. Най- честите усложнения са първична вирусна пневмония, при която задължително се налага хоспитализация. Още с появата на симптомите трябва да се вземе носогърлен секрет и да се извърши вирусологично изследване. Когато има повишаване на заболеваемостта в региона органите на РЗИ набират проби от личните лекари. Важно е да се потвърди бързо вирусната инфекция дали е причинена от грип, защото тогава се прилагат антивирусни препарати, които блокират разпространението на вируса и намаляват значително усложненията, които могат да настъпят.

Възможно е човек да е само преносител на вируса- да го има в носоглътката, да е със съвсем леко неразположение, но при говор и кашлица той да отделя вируса и да бъде източник на зараза за околните. Първоначалната терапия с антивирусни препарати дава много добри резултати в началото на заболяването- те могат да спрат разпространението на инфекцията и усложненията. При по- късно използване, в резултат на грипната инфекция отслабва имунитетът и се създават условия за развитие на бактериална инфекция. Тя пък се повлиява от антибиотици. Затова и включването им в определен етап от заболяването не е противопоказно.

Наблюдава се обичайното повишаване на заболеваемостта от отри респираторни заболявания във Видин, Враца и Монтана, което е обусловено сезонно от климатичните условия. Най- много са болните сред децата. Ако имате съмнения за грип или друго респираторно заболяване, най- добре е да потърсите личния лекар.

"Към момента нямам случаи на грип. Има единични случаи на остри респираторни инфекции. Хората идват още в ранен стадии. В последните години просто пада имунитетът на населението. Въпреки лечението и дори на фона на първия антибиотик се стига до пневмония и бронхит. Имаме насока, когато особено се очаква грипна епидемия, предварително се знаят симптомите, знаем какво да очакваме", каза  д-р Наташа Иванова, личен лекар с практика във Видин.

СнимкаДетското отделение на видинската болница е пълно. Най- много са децата, приети за лечение на пневмонии и ларингити.

"Дигна температура детето, не иска да яде. Много тежко диша. Изпрати ни д-р Тодорова в болницата... Беше настинал, беше хремав, но нищо сложно... Днес ни е осми ден, по добре е, няма хрипове... Има хрипчета, кашля от време на време. Трябва да остане известно време...", разказаха родители.

"Има повишена заболеваемост на респираторните заболявания. Няма грип. Грипът не се лекува с антибиотици. Тук са деца с бактериални инфекции. Може да се каже, че има повишена склонност към респираторни инфекции от парагрипни вируси, които имат същата клиника и които бързо се усложняват. Най- много са пневмонии и ларингити, от всички възрасти от нулева до тинейджърска. Причината е топлото време, което дава благоприятна среда за разпространение на микробите. Децата на тази възраст имат по- нисък имунитет. Тези, които са с добър имунитет, не се разболяват", каза завеждащият на детското отделението в МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Пламен Филипов.

Без значение кой грипен вирус върлува през сезона, традиционно той поваля 20% от децата и 10% от възрастните, като около 25% от тях обикновено развиват усложнения и се налага болнично лечение. Когато дойде болестта, е добре да не я подценяваме и да останем за 2-3 дни у дома. Така ще заразим и по-малко хора около нас и ще дадем възможност на организма ни да се възстанови по-бързо.

По информация на специалистите от Световната здравна организация, през 2016 г. грипът ще атакува с вирусни щамове и от двата типа - А и В, които обикновено заразяват с различна интензивност. Отново ще циркулира щамът Калифорния- т. н. свински грип А(H1N1), който е известен и като пандемичен. Това означава, че тази зима, при широко разпространение на щама, много хора ще имат имунитет. Пандемичният щам е най- опасен за младите, бременните и хората с наднормено тегло.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45