Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ползата и вредата от "екскурзиите" на общинарите

В "Посоките на делника" говорим за ползата и вредата от "екскурзиите" на общинарите, след т.нар. изнесено заседание в Тетевен на Общинския съвет във Вършец.

Преди дни общинският съветник от АБВ Георги Найденов излезе с отворено писмо до колегите си и до кмета на общината, с което изразява несъгласието си с изнесеното заседание на съветниците. В ефира на Радио Видин Георги Найденов заяви, че "на фона на лошото финансово положение на хората във Вършец, увеличаващата се безработица, както и демографския срив в града, общинарите като че ли не живеят в града или пък са "слепи" за всички тези сериозни проблеми." Общинският съветник изрази възмущението си от това, че първата работа на неговите колеги е била да си вдигнат заплатите максимално, както и да изберат двама зам.председатели на Общинския съвет. Георги Найденов призова да се спре с екскурзиите и банкетите за чужда сметка. По думите му някои от общинските съветници във Вършец са отказали да участват в изнесеното обсъждане на бюджета в Тетевен, а един от колегите му е участвал, но си е платил разноските.

Според кмета на община Вършец Иван Лазаров, който е организирал т.нар. изнесено заседание, отвореното писмо на Георги Найденов е "много евтина пиар акция. Изборите свършиха, приключиха отдавна, само че някои не го разбират. Това изнесено заседание е направено в извънработно време, идеята беше в неформална среда, спокойно, в рамките на един ден да седнат да се изкоментират всички параграфи, да се сложат на масата аргументите, мотивите, да се прецезират, да се вземат най-важните решения и най-точните цифри. Това да се обсъжда бюджета извън общинската администрация е нормален процес и е практика на много общини с успешни модели."

Успяхме да се свържем и с Ивайло Йорданов, кмет на Вършец за периода 2003-2007 година и го питахме, организирал ли е той навремето такива изнесени заседания и каква е разликата между тогавашните и сегашните общинари.
"Обсъждането на бюджета може да си го правят и в Тетевен, и в Каспичан и където си поискат. Има обаче по-дълбок проблем- Вършец с 13 общински съветника има двама зам.председатели на Общинския съвет, чиито заплати аз не ги знам колко са, обаче са съизмерими със заплатата на кмета. Всички общински съветници участват и в комисии. По мое време заплатите на общинските съветници бяха 120 лева, нямаше и зам.председатели, те не са нужни. Нещата идват от горе надолу- Общинските съвети са точно огледало на т.нар. наш парламент- по начина на харчене, по начина на безотговорност.", подчерта Ивайло Йорданов.

Още по темата чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03