Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ремонта на центъра и дълговете на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

В края на миналата седмица кметът на Община Видин Огнян Ценков представи новия заместник-кмет по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова на официална пресконференция. На нея присъстваха и други представители на общинското ръководство. Какво е наследено от предишното управление? Подробен отчет за финансовото състояние на Общината направи Кирил Матеев, директор на Дирекция "Финансово стопанска дейност". Той изнесе информация по кои проекти какви средства са били нужни и какви са били рисковете да бъдат изгубени част от тях.

"При встъпването си в длъжност кметът Огнян Ценков завари освен запори на 100% на банковите ни сметки и запори на касите на Община Видин. Тогава се подготви документация, която бе пусната в медиите за обща задлъжнялост на Общината в размер на 20 милиона и 878 хиляди лева. Тази сума бе от просрочени задължения за местни дейности в размер на 7 милиона и 176 хиляди лева. Риск представляваха и средствата, нужни за приключването на проект "Зелена и достъпна градска среда". Такова бе положението към 31 октомври 2015 година. Днес нещата са сравнително по- стабилни" - каза в отчета си Кирил Матеев.

От ляво на дясно- Кирил Матеев, Ангел Недялков, Огнян Ценков и Десислава Тодорова"Оттук нататък вече няма да говорим за 21 милиона задлъжнялост на Община Видин, а за 18 милиона лева и много се надявам тази цифра да продължи да намалява. Възложил съм на отдел "Местни данъци и такси" да се изготви списък с длъжниците към Общината. Този списък ще бъде оповестен в електронните медии. Разчитам, че всички длъжници ще проявят самосъзнание и ще започнат да плащат дължимите си данъци" - обобщи тогава кметът на общината Огнян Ценков. Днес стана ясно, че 424 хиляди лева са платените местни данъци и такси след призива към граждани и фирми да погасят задълженията си, като 11 милиона лева все още се дължат на Общината.

Ще се ремонтира ли централната градска част на Видин? Една от темите на пресконференцията бе тази за Интегрираните планове за градско развитие и проекта за новата пешеходна зона в централната градска част, който предвижда премахване на съществуващата настилка и направа на нова. Това провокира архитектите от Видин да протестират. Във видинска печатна медия бе публикувано протестно писмо, което е нелегитимно, според главния архитект на общината. Ангел Недялков представи подготвените планове и фиксираните дати в тях.

"Интегрираният план за градско развитие на Видин бе изработен в периода 2011- 2013 година. Проектирането на седемте обекта, заложени за реализация, приключи успешно през 2015 година. Правени са три обществени обсъждания на въпросните проекти. Активността на населението беше голяма. Всеки един видински гражданин е имал възможността от 2011 година до днес да изкаже своето мнение и съображение за този проект. Аз, като ръководител на проекта, обаче съм озадачен от поведението на някои колеги. Озадачен съм, защото текстът на това писмо е неистина от начало до край. Озадачен съм, защото то е нелегитимно. Озадачен съм, защото тук се спекулира с имената на колеги, които не знаят за какво става въпрос..." - каза Ангел Недялков.

"Архитектите сме категорични, че няма да променяме мнението си и след отговора на кмета на Общината и продължаваме с протеста" - това заяви Галя Антова, председател на Камарата на архитектите.

"Ще продължим да протестираме срещу премахването на съществуващата настилка в централната пешеходна зона." Видинските архитекти са подкрепени от общинските съветници от БСП.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18