Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летище "Роаси-Шарл дьо Гол" започна проверки заради инцидента с египетския самолет

Снимка: wikipedia.org

Прокуратурата на Париж е открила разследване за причините за катастрофата на самолета на "Иджипт Еър" по линия Париж-Кайро. Никоя хипотеза не е изключена на този етап, заяви прокурорът Франсоа Молен.

На парижката аерогара "Роаси-Шарл дьо Гол" вече е започнала поредица от проверки във връзка със злополучния полет Париж-Кайро. Експерти твърдят пред в. "Фигаро", че разследването включва всички действия, съответстващи на възможната терористична хипотеза - анализ на видеозаписи, проверка на пътническия списък, на работата на дежурния летищен персонал в часа на полета. Днешните полети за Кайро не бяха отменени, с тях ще отпътуват и някои от близките на пътниците от катастрофиралия самолет.

Френският президент Франсоа Оланд обеща цялата истина за причината за инцидента да бъде разкрита, макар да остана предпазлив в хипотезите.

Информацията, която успяхме да съберем с премиера, министрите и, разбира се, с египетските власти, за съжаление потвърждава, че самолетът е катастрофирал и е изчезнал. Когато разполагаме с истината, ще можем да правим заключения - дали е било инцидент или нещо друго като например терористичен акт. Сега трябва да имаме като приоритети солидарността с близките и търсенето на причината за катастрофата, каза Франсоа Оланд на пресконференция.

Точно в деня на катастрофата във Франция беше публикуван доклад на директора на вътрешното разузнаване Патрик Калвар пред парламентарната комисия по отбраната. Франция е най-заплашената страна от тероризма, твърди той, предупреждавайки за реален риск от бомбени атентати на оживени места.

Междувременно следобед френското Национално събрание гласува за продължение с още два месеца на извънредното положение, въведено заради терористичната заплаха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Международна спасителна операция издирва останки от самолета на "Иджипт Еър"

Международна спасителна операция по откриване на изчезналия египетски самолет се провежда в Егейско море. Забелязани са огромни късове метал в оранжев цвят в морето, но все още няма официално потвърждение, че това са останките на самолета. Пилот на..

публикувано на 19.05.16 в 18:03

Даниел Митов: Няма българи на борда на катастрофиралия египетски самолет

Няма българи на борда на катастрофиралия египетски самолет, заяви по време на срещата на НАТО в Брюксел външният министър  работи Даниел Митов. По информация до момента, български граждани на борда не е имало, разбира се, разследването ще покаже какви..

публикувано на 19.05.16 в 17:57

Гръцките власти са открили останки от изчезналия самолет край остров Карпатос

Гръцките власти са открили останки от самолета на "Иджипт Еър", обяви Ройтерс, като се позова на източник от гръцкото министерство на отбраната. Те са били намерени южно от остров Карпатос в южната част на Средиземно море, т.е. на около 50 мили югоизточно..

публикувано на 19.05.16 в 16:29