Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-евтин ток за бедни, възрастни и болни- кой и колко ще плаща

Снимка: БТА

Възрастните хора с пенсия под 300 лв., тежко болните, трудоустроените и социално слаби българи да плащат близо една трета по-ниски цени на тока - това предвиждат мерките за защита на уязвимите потребители, подготвени от енергийното министерство и Световната банка. Те бяха представени от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в края на миналата седмица. Все още не е ясно, обаче кога точно ще бъдат въведени новите социални тарифи, тъй като трябва да се разработи напълно моделът за либерализация на енергийния пазар и да се приемат съответните законови промени.

Как хората приемат готвените изменения?

Според видинчани има известна несправедливост при разпределението на помощи като цяло.

"По- добре е те да бъдат разпределяни по равно за всички пенсионери, защото иначе се получава абсурдът, че тези които са работели тежък физически труд, са ощетени заради малко по- високата си пенсия", каза слушател в ефир.

Първата група лица, които ще бъдат подпомогнати са самотноживеещи хора над 70-годишна възраст, а мярката ще важи през следващите 5 години, докато тече либерализацията на енергийния пазар, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

"Това са лица над 70-годишна възраст, живеещи сами и получаващи доход само от пенсия до размера на определената линия на бедност в страната за съответната година. Втората категория - това са лицата с над 90 на сто намалена работоспособност с определена чужда помощ. Трета категория - това са семействата с деца с увреждания с определена чужда помощ. Четвъртата категория лица - това са лицата и семействата, които към настоящия момент се ползват от социалните помощи за отопление."
Ще бъде въведена и мярка за нефинансово подпомагане на уязвимите потребители, подчерта още Теменужка Петкова. Сред дългосрочните мерки е заложена и енергийната ефективност, като, ако в една жилищна сграда 30 на сто са попадащи в графата "уязвими клиенти", тя ще бъде санирана с предимство.

СнимкаГодишните енергийни помощи за бедните в момента са за около 85 млн. лв., по данни на социалното министерство.

Какви са получаваните енергийни помощи към момента в област Монтана, това попитахме Георги Георгиев, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане".

"Ние подпомагаме само през зимния период социално слабите, а това е мярка, която ще подпомага хората през цялата година. Аз лично приветствам тази идея. За предходния отоплителен сезон в област Монтана са отпуснати целеви помощи за отопление на 9 358 социално слаби лица" - каза Георги Георгиев.

"В област Видин издадените заповеди за отпускане на целева помощ за отопление за миналия отоплителен сезон са 8 158" - каза Ирена Велкова, изпълняващ длъжността директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" във Видин.

След определения 5-годишен период на помощта, тя ще отпадне, но ще остане социалното подпомагане за отопление. От енергийното министерство предполагат, че след либерализацията цените на тока ще се понижат заради конкуренцията между доставчиците. Те няма да могат да спират електрозахранването на хора на животоподдържащи системи, ако не са си платили сметката за ток. Възрастните и болните, които живеят в по-изолирани райони ще получат през зимата допълнителна 30 -дневна отсрочка за погасяване на фактурите си. За тях също ще бъде забранено спирането на тока, обясниха от енергийното министерство.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18