Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаление на потока мигранти отчитат от Гранично полицейско управление Брегово

Снимка: Колаж Ваня Минева


"Непоканеният гост е по-лош от татарски нашественик", казва стара славянска поговорка. Мигрантите- кои от тях могат да останат в България, кои трябва да се върнат по родните си места и има ли сред тях такива, които са нарушили повече от веднъж българските закони? Къде отиват преминаващите, ако не бъдат заловени и какво се случва с тези, които гранична полиция задържа при опитите им да напуснат страната ни нелегално? За това си говорим в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН с началника на Гранично полицейско управление Брегово комисар Валентин Ванков.

По данни на Главна дирекция "Гранична полиция" от края на юни 2016 година, засечените преминавания през турско-българската граница са намалели с 47%. През първите 5 месеца на 2016 година граничните полицаи са задържали 1858 незаконни имигранти, преминали турско-българската граница. През първите 5 месеца на 2015 година те са били 3535. За значителното намаляване на нелегалните преминавания от Турция към България допринасят постоянните специализирани акции, в които участват гранични полицаи и служители от вътрешността на страната, изграждането на възпрепятстващото съоръжение и подкрепата на европейски гранични служители под егидата на Агенция Фронтекс. А каква е картината на изхода от страната, по дестинация България-Сърбия?

комисар Валентин Ванков, началник на Гранично полицейско управление Брегово"Първото полугодие на 2015 година имаме задържани на изход за Република Сърбия общо 1834 чужди граждани, като преобладаващата част от тях са граждани на Афганистан- 910. Граждани на Ирак са 539, граждани на Сирия- 269, а има и единични бройки граждани и на други националности. През първите 6 месеца на 2016 година имаме задържани 877 чужди граждани, като 539 са граждани на Афганистан, 167 на Ирак, 78 на Пакистан и 69 на Сирия", казва комисар Валентин Ванков.

Има ли случаи, в които, сред заловените при опит за нелегално преминаване на границата между България и Сърбия чужди граждани, да има и такива, които вече веднъж са били "гости" на българските гранични власти?

"Да. Спрямо тези хора се прилагат наказателно-правни мерки, като им се повдига обвинение по чл.279 от НК- опит за незаконно преминаване на границата, и тези хора получават присъди. В повечето случаи условни, но понякога и ефективни. Това зависи от решението на Съда", обяснява комисар Валентин Ванков. По какви обвинения и какви наказания получават т.н. "каналджии", също е въпрос, който е в компетенциите на Съдебната система, категоричен е комисар Ванков, който не отрече, че и в този сектор, както често става с криминогенния контингент, в оборот е понятието "стари познайници" на органите... Питам трябва ли да се въведат допълнителни мерки срещу този "бизнес", или това, което сега се прави, е в достатъчност.

"Мерки се взимат и на вход- на влизане в страната откъм Турция. Както видяхте от статистиката- при сравнение между настоящата и същия период на миналата година, в нашия район се отчита намаление на потока. Целта на нелегалните мигранти е Рупублика Сърбия. Не може да се каже, че има предпочитани от нелегалните групи места за преминаване. Опити за пресичане на границата има по цялото протежение на територията, охранявана от Регионална дирекция "Гранична полиция" Драгоман", обяснява комисар Ванков.

Регионална дирекция "Гранична полиция" Драгоман отговаря за осъществяване на граничния контрол на българо-сръбската граница- външна граница на Европейския съюз, която е с обща дължина 364 км. От тях 337 км сухоземен участък и 27 км речен участък. Териториални звена на Дирекцията са ГПУ Брегово- със структурни звена ГКПП Брегово и ГКПП Връшка Чука; ГПУ Белоградчик; ГПУ Чипровци; ГПУ Калотина- със структурно звено ГКПП Калотина; ГПУ Трън- със структурно звено ГКПП Стрезимировци; ГПУ Олтоманци- със структурно звено ГКПП Олтоманци.

"Последната акция е буквално от вчера- 6 юли. В района на ГКПП Връшка чука е задържана група от около 30 чужди граждани, сред които има семейства- жени, деца. Самоопределили са се като граждани от Афганистан, Иран, Ирак и Пакистан. Задържаните остават за 24 часа при нас и след изясняване на статута им възможностите са няколко- съпровождаме ги до границата, през която са влезли в България; ако са заявили желание да останат в България, ги предаваме на Агенцията за чужденците, от където ги насочват към лагерите за бежанци; а има и случаи, в които, както казахте, задържаните са ни "стари познайници". Спрямо тях се прилагат наказателно-правни мерки. Работим в много добро сътрудничество с ДАНС Видин и с колеги от Агенция Фронтекс. Разчитаме и на съдействие от местното население", казва комисар Ванков.

Биха ли подали сигнал, ако имат съмнения, че са попаднали на нелегално пребиваващи в страната хора- попитах видинчани.

"Да, бих се обадила. Това е въпрос за нашата сигурност. Ние сме малка общност, познаваме се. Ако хората не говорят нашия език и не сме ги виждали, може да имаме съмнения... Бих се обадила, да. Ако хората са с редовни документи, една проверка няма да ги обезпокои. Но ако не са редовни... Бих помогнал, защото тези хора бягат не от добро. Но като се замисля, може сред тях да има и такива, които да не са безобидни. Затова е по-добре да бъдат проверени. Да, бих уведомила полицията. Бих се обадила на 112. Да, бих се обадил. Законите трябва да се спазват. Ако ще пребивават тук, нека да е легално. Не съм се замислял. Предполагам, че трябва. Но знаете ли, не искам да живея в параноя, с мисълта, че всеки чужденец е потенциална заплаха. Не бих искал да живея в постоянно недоверие", коментираха моите случайно срещнати събеседници.

"Повечето задържани чужди граждани заявяват пред нас, че искат да отидат в страните от западна Европа- предимно Германия, защото търсят по-добър живот. Но има и такива, които бягат от военни действия- за тях това е начин да се спасят. Те са предимно от Афганистан, Сирия, Ирак", затваря темата комисар Ванков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45