Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджей Дуда: НАТО е обединение, което демонстрира солидарност и реакция към случващото се като цяло

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО изпраща сигнали за солидарност с поставянето на мултинационални батальони в Полша и Балтийските държави. Това заяви полският президент Анджей Дуда в интервю по "Poland radio" преди срещата във Варшава на военния алианс.


Не може да се дава поле на Русия да говори с членките на НАТО от силова позиция, докато Алиансът отваря вратите си за Украйна, Грузия и Молдова, подчерта Дуда.

Срещата на върха във Варшава е значителен пробив. Нашето послание към НАТО беше ясно от самото начало -  в лицето на променящата се международна ситуация, средата на сигурност в нашата част на света (в Централна и Източна Европа) е необходимо да се повиши чрез засиленото присъствие и потенциал на НАТО
, обясни полският президент.

Това е ясен сигнал какви са намеренията на Алианса, допълни президентът Дуда в отговор на въпрос дали четирите батальона на НАТО са достатъчна мярка за "възпирането" на Русия: 
Алиансът е сплотен и ефективен, но и способен да взема решения - той е обединение, което демонстрира солидарност и реакция към случващото се като цяло. Едно е сигурно - всеки, извършил акт на агресия срещу една страна, в която има войските на НАТО,  ще извърши паралелно акт на агресия срещи всички.

Алиансът трябва преди всичко да поддържа политика на отворени врати. Не може да кажем, че Северноатлантическият съюз вече е пълен и няма място в него за други народи
, отговори полският държавен глава по повод евентуално бъдещо разширение на НАТО.

Вярвам, че НАТО трябва да подкрепи присъединяването на Украйна, Грузия и Молдова, но тези процеси са силно амбициозни по отношение на времевата рамка. Затваряне на вратите на Алианса ще бъде много лош сигнал
, подчерта Анджей Дуда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Започва срещата на върха на НАТО във Варшава

В полската столица Варшава започва ключовата среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на източния фланг на Алианса. В нея ще участват над 60 делегации – представители на 28-те държави членки, на 26-те страни партньори, както и на..

обновено на 08.07.16 в 10:35
Мария Захарова

М. Захарова: Москва няма да остави без отговор надпреварата за въоръжение край границите ѝ

Русия ще следи внимателно започващата във Варшава днес среща на високо равнище на страните-членки на Алианса. Според Мария Захарова , официалният представител на руското външно министерство, страната ѝ с нищо не заплашва наложения ред в Европа...

публикувано на 08.07.16 в 08:39
Дейвид Камерън

Британски батальон от 500 души ще бъде разположен в Естония

Няколкостотин британски войници ще бъдат изпратени в Полша и Естония в рамките на отговора на подсилването на фланга на НАТО в Източна Европа, съобщи Би Би Си. Очаква се на срещата на високо равнище на Алианса във Варшава британският премиер Дейвид..

публикувано на 08.07.16 в 08:08

Учението "Бриз 2016" в Черно море е със Силите за отговор на НАТО

Националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016" започва днес в Черно море.  В мащабното учение се включват над 25 бойни и спомагателни кораби и катери, два самолета и два хеликоптера. Ще участват над 1700 души от военноморските сили на..

обновено на 08.07.16 в 12:30