Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как работят местните власти в сложната политическа обстановка

Снимка: Красимир Каменов, радио Видин
Местните власти в условията на политическата криза след избора на нов президент и оставката на правителството- това е темата, по която събрахме мнения на кметове на малки и големи общини от българския Северозапад.
 
В условията на предизборна обстановка, каквато се очертава, има ситуация, в която държавата не работи за определен период. Най-важното нещо, което е нужно и на управниците, и на хората в подобна ситуация, е приемането на бюджета на страната за следващата година. Това казва един от дългогодишните кметове в региона- кметът на Монтана Златко Живков:

"В тази напрегната обстановка, която има очертанията на политическа криза дългогодишният опит ни е научил да бъдем внимателни и прагматични. За нас в общините най-важното нещо е Парламентът да приеме закона за бюджета за 2017 г. Поставихме десетки въпроси във връзка със стандарти за дейности, общински пътища, изравнителни субсидии, саниране- хората се интересуват от тези неща. А те не могат да се случат, ако не бъде приет бюджет 2017."
 
"Да има приемственост в съставянето на служебното правителство и след това в новоизбраното догодина в изпълнението на приоритетите, и да продължи работещата връзка между местната и държавната власт. Това е нужно на местните власти"- каза по време на отчета си в края на едногодишната си работа начело на Община Видин, кметът на Видин Огнян Ценков.

Попитахме и друг дългогодишен кмет- на Бойчиновци, как се работи с едно служебно правителство. Оценката му е- да, има известни трудности в комуникацията в подобна ситуация, но най-важното е да не се допуска блокиране на разработените проекти. Мнението на кмета Светлин Сретениев е, че безспорно забавяне в работата на общинските администрации ще има, а това не е добре за никоя община, особено за Бойчиновци, която разчита основно на инвестиции от еврофондовете.

"Всички очакваме предсрочни избори, и така е най-добре, да се разбере кой ще управлява и да си понесе отговорността.
Най-важно за общините е регулярното подаване на средства от бюджета към общините и да не се блокират разработените проекти, които сме внесли... Селските общини, една година нищо не правихме, същото ни очаква и за 2017-та, защото се изисква технологично време по избора на изпълнител по проектите. Спряха и програмите за временна заетост, в 500 семейства щяха да влязат някакви средства"
- обясни кметът на Община Бойчиновци.

Добре е за общините ако има работещо правителство и приет бюджет, за да не се блокира работата на местните власти. В сегашната ситуация е очевидно, че администрациите забавят темповете на работа, но сегашното Народно събрание не може да излъчи някакво стабилно, работещо правителство, смята кметът на община Кула Владимир Владимиров.

"...Да се върви към нов Парламент, към избори, явно това Народно събрание  не може да излъчи повече някакво стабилно, работещо правителство"- категоричен е кметът на Кула.

Безспорно е, че трябва да се върви към съставяне на служебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори- на това мнение е и кметът на монтанската община Медковец Венцислав Евгениев.

"Нужно е и на управниците, и на българския народ да проумеят, че в единството е нашата сила и нашето бъдеще и трябва в крайна сметка политическите сили да стигнат до консенсус. Избирателите очакват от политиците да проявят смелост, мъжество и национална отговорност"
- подчерта Венцислав Евгениев

Всички мнения по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45