Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стартира ли програмата за развитие на Северозапада

6
Снимка: Радио ВИДИН

Оценка за изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие за периода 2005-2015 година представи във Видин Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Анализът е извършен от независим, външен консултант- фирма "Географика" ООД. Стратегическите цели, които са подложени на оценка са три- постигане на ускорено развитие на българските региони и доближаване до средните нива на регионите от Европейския съюз; намаляване на междурегионалните и вътрешно-регионалните различия при развитието на българските райони; развитие на Европейското териториално сътрудничество и участието на българските региони в програмите за трансгранично и регионално сътрудничество.

При разработването на документа са приети целеви стойности за всеки един от регионите. Те са различни предвид различното ниво на развитие и би следвало да бъдат постигнати през 2015 година. Отчетените резултати към 2014 година сочат, че единствено Югозападният район се е доближил до тази цел, докато другите не са направили съществен напредък.

Оценката на независимия консултант е, че районите се развиват неравномерно. Югозападният започва значително да изпреварва останалите. В резултат на което, в повечето случаи различията нарастват. Като цяло е необходимо да се ускори динамиката на икономическо развитие на българските региони, тъй като това, което е постигнато в рамките на първия програмен период, е недостатъчно като резултат да постигнем нива на развитие с тези на развитите европейски региони. Наред с това, междурегионалните различия продължават да нарастват, затова в икономическата политика по места трябва да се направят промени с оглед постигане на по- добър резултат и увеличаване на конкурентоспособността на регионите.

СнимкаСред основните препоръки в доклада на консултанта във връзка с бъдещата политика за регионално развитие е да се използват възможностите за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в районите, да се осигури финансиране на инвестиционни програми за целенасочена подкрепа за преодоляване на тяхната икономическа изостаналост и привличане на инвестиции с цел повишаване заетостта и доходите на хората.

Относно предоставянето на актуална информация от страна на Министерството на финансите за етапа на развитие на Целенасочената инвестиционна програма за развитие на Северозапада, от ведомството информират, че към настоящия момент продължава дебатът и обсъждането на програмата с Министерството на регионалното развитие (МРРБ), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и други ангажирани в този процес институции. Едва на следващ етап, след очертаване на възможните сфери за финансиране с европейски средства, може да има проектно предложение за национално съфинансиране и финансиране съобразно целите на програмата.

Регионалното министерство представи актуални данни за Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа- Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. На фона на отчетените резултати от Националната стратегия за регионално развитие 2005-2015 година и на реалната икономическо положение в региона, програмата е крайно належаща, особено в Северозападна България.

Целите ѝ са насочени към съживена икономика, укрепване на човешките ресурси и развитие на инфраструктурата и екологията. Проектите на общините са разделени на две групи- приоритетни индикативни проекти, които да бъдат финансирани от държавния бюджет и резервни, за които няма достатъчна проектна готовност.

СнимкаЗа съживяване на икономиката се предвиждат инвестиции в индустриални паркове, бизнес инфраструктура, предприятия. Целта е да се привлекат нови и съществуващи малки и средни фирми, които да развиват своята дейност на ново технологично ниво, което да ги направи по- конкурентоспособни.

"Считаме, че тази инвестиционна мярка е изключително важна за развитието на Северозападния район, защото създаването на индустриалните зони ще отключи, от една страна привличането на инвестиции в региона, ще създаде условия за нови работни места и като цяло ще подобри конкурентоспособността на регионалната икономика. Друга посока, в която смятаме, че трябва да се работи и тя е включена като дейност по тази стратегическа цел, това е изграждането на общински пазари на производители", представи общи данни за програмата Ирина Захариева- Шопова, директор на Главна дирекция "Стратегическо планиране на регионалното развитие" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По отношение на втората цел от Целенасочената инвестиционна програма за развитие на Северозапада- укрепване на човешки ресурси, са направени съществени промени, информира още Ирина Захариева-Шопова. Дори са насочени ресурси, които са взети от първата цел за развитие на икономиката:

"Считаме, че трябва да се обърне значително внимание на качеството на човешките ресурси и да се търси решаване на проблема с високата безработица и липсата на работни места. Имахме срещи с МТСП, като те предложиха едно стимулиране на всички онези инвеститори, които ще работят по инвестиционните мерки, това са изграждането на пазарите, индустриалните зони, като очакванията са за 10% от работните места, които се откриват във връзка с изграждането на тези обекти, да наемат ниско квалифицирани работници от региона като чрез програмите на МТСП ще се субсидират разходите на тези инвеститори."


СнимкаПредвижда се до 2019 година около 22 700 души да преминат през различни обучения и да подобрят професионалната си квалификация. Предвидени са и мерки за привличане на млади квалифицирани кадри- предоставяне на жилища, с ресурси от държавния бюджет ще се опрощават студентските кредити на млади хора, които започнат работа в Северозападния район, предоставяне на стипендии срещу работа в региона в бъдеще, финансиране на таксите за посещение на предучилищна детска градина на деца, които са от маргинализирани групи в областите Видин, Монтана и Враца. Това е мярка, която ще бъде изпълнявана от Министерството на образованието и науката (МОН), както и осигуряване на безплатно обедно хранене в училищата в района. МОН предлага и допълнително финансово стимулиране на учителите, които ще работят в областите Видин, Монтана и Враца.

В случай, че програмата получи необходимия финансов ресурс, тези мерки се предвижда да стартират през 2017 година, докато инвестиционните мерки ще бъдат отложени във времето.

СнимкаПо отношение на третата цел, се предвижда доизграждане и обновяване на водоснабдителни системи, възстановяване на напоителни и отводнителни системи, превенция на риска от наводнения, свлачища и горски пожари, почистване, корекции и укрепване на речни корита и предпазни диги. Тези мерки се предвижда да стартират през 2020 година.

Общият бюджет по програмата за Северозападна България е значителен- близо 963 милиона лева. Общият ресурс за изпълнение до 2019 година е близо 447 милиона лева, след 2020-а до 2025 година се предвиждат инвестиции в размер на 516 милиона лева. Най- много от тях ще отидат за развитие на човешките ресурси- близо 813 милиона лева, за икономиката- 136 милиона лева, за инфраструктура и екология- 11 милиона лева.

От МРРБ съобщиха още, че след многократно преработване на програмата и нейния бюджет, е била пусната за съгласуване с всички министерства. Засега няма подписана финансова обосновка от Министерството на финансите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00