Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа в дома за стари хора в Кутово

Снимка: Радио ВИДИН

Как посрещат Коледа живеещите в дома за стари хора във видинското село Кутово? Всеки от тях е в самостоятелна стая и всеки се е опитал да си създаде уют като си е донесъл свои вещи. Както във всеки дом и в този има коледна украса.

"Капацитетът на дома е 20 човека. Някои от тях имат близки, които идват и ги взимат. Имат право на домашен отпуск и могат да си отидат по домовете. Как празнуваме Коледа? Като във всяко едно семейство. Ние сме малък дом и сме едно малко по- разширено семейство. Готвим се както навсякъде. Имаше посещения от граждани, които донесоха подаръчета, повеселиха се малко с възрастните хора. Те са доволни и са щастливи, защото всяко едно внимание към тях се приема много добре. Храната и менюто е съобразено с традициите. Опитваме се максимално да им предоставим условия, близки до тяхната домашна среда", сподели директорът Юлия Антова.

Хората от дома са като едно голямо семейство, в което има хубави дни, има радост, тъга, има всичко.

"Аз смятам, че колкото и да се чувстват добре тук, някъде там, дълбоко в сърцето, няма как да не им липсва домът и близките хора."

Милка Иванова е на 76 години. В дома е от година и половина. Тежи й, че няма връзка с близките си. Наскоро случайно разбира, че внучката й има момче, а тя не може да отиде да го види:

ук ми е много добре. Приятелка ми е Арсова, при нея ходим, също и с персонала се допитвам. Имам двама сина, въобще нямам допир до тях. Стана едно объркване. Даже не знам и къде са, то е дълга и широка. Много ми е тежък животът."
 
Сега семейството на Милка Иванова са хората от дома. Радва се, че са заедно на празниците, но казва, че душата й е далече. На близките си пожелава здраве и щастие.

СнимкаС Ангелина Арсова си говорим в нейната стая, в която всяко нещо носи нейния почерк. Свири на пиано, на акордеон, пише стихове и е толкова жизнена и енергична, че никой не би й дал 83 години. Разказа, че е работила като конструктор в хранително вкусовата промишленост, правила чертежи на машини и апарати. Сега в свободното си време пише стихове и бродира. Навсякъде има приятели.

"Семейството е едно, приятелството е друго. Едните са в Амстердам. Сега сина и снахата отиват естествено там. Внучката от София отива в Амстердам и тя, при сестра си. Пожелавам им да са здрави и да са с децата си, да могат, макар и в чужбина, да са заедно. Нали знаете, самотата бавно убива...", сподели Ангелина Арсова.

Най- скъпата Коледа за нея е когато се ражда първото й внуче. И досега пази картина на крепостта "Баба Вида", подарена й в деня на сватбата от Петко Халачев и снимката на починалия й съпруг. Намира сили в тези празнични дни да повесели хората от дома като посвири на акордеон. Когато се учила да свири на пиано, разучавала произведения за този инструмент и затова не знае хора и ръченици, но пък превъзходно изпълнява стари градски песни.

СнимкаМилица Крумова е родена е 12 април 1923 година в село Медковец. Разказа ни, че баща й е убит, когато е била на два месеца. Майка й се жени втори път в село Крива бара и децата в семейството стават 5. Вторият й баща е починал, когато е била на 9 години:

"Живеехме задружно. Сега гледам как хората станаха други. Аз съм тук много добре и съм много доволна. За всичко сме задоволени."

Като деца чакали с нетърпение Коледа- заради хората на площата и новите цървули, които правели от кожата на прасето.

Милица Крумова е най- възрастният обитател на дома в село Кутово. Настанена е преди 4 години и половина, след като пострадала при катастрофа. Идва да я вижда единият й син, защото другият има здравословни проблеми:

"Снахата гледа другара си, не може да гледа двама души."

За Коледа си пожелава здраве и синът й да оздравее.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45