Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата- притеснителна за работодатели и недостатъчна за работници

Снимка: БГНЕС

Повишаването на минималната работна заплата от 420 лв. на 460 лв. от началото на годината дава сериозно отражение в по- бедните региони на страната. То е наложително, когато отразява реалното състояние на икономиката и се отразява в районите, където голяма част от населението работи на минимално установените доходи. 

 Оказва се, че за работещите и търсещи работа хора повишението на минималната заплата е жизнено важно. 

"Работодателите винаги ще са против. Аз мисля, че това повишение даже много е закъсняло, ако се сравняваме с братята оттатък Дунав... Не мога да се поставя от страната на работодателите, но предполагам, че са затруднени да плащат допълнително осигуровки... Хората изнемогват с тези доходи, така че това повишение бе очаквано", коментираха видинчани

За решението за вдигане на минималната работна заплата и има ли повод за притеснение за бизнеса в българския Северозапад, потърсихме за мнение Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата. 

"По този казус винаги ще има различни гледни точки. Нормално е някой да се радва, а друг да страда от това решение. Очакваме още в началото на следващата седмица работодателските организации да обжалват това решение пред съда, тъй като то е взето незаконно. Имаме вече такъв прецедент, през 2015 година по същия начин е увеличена минималната работна заплата без участието на работодателските организации на тристранния съвет. Хубаво е да не сме все на опашката на Европейския съюз, но това увеличение трябва да бъде реално. 

Красимир Кирилов, председател на Видинска търговско-промишлена палатаАз съм сигурен, че ако държавата започне да контролира по- добре икономиката, в хазната ще влязат много повече пари от това повишаване на минималната заплата. В момента повишаваме възнаграждението на най- ниско платените работещи, но какъв е стимулът за тези, които получават малко повече" - каза Красимир Кирилов.


Темата коментира и Радослав Георгиев, икономист и председател на сдружение "Активно общество": 

"Повишаването на минималната работна заплата ще бъде непосилно за местния бизнес и би го поставило в изключително затруднено положение. От своя страна, без право на избор, бизнесът ще бъде подтикнат към порочни практики и повишаване на сивия сектор. При невъзможност да оцеляват със собствени сили, фирмите от бедните региони ще изпаднат в още по-голяма зависимост от програми за временна заетост към Агенция по заетостта и поръчки от местните власти. Именно тази зависимост ще концентрира все повече властта в ръцете на местното самоуправление и ще лиши бизнеса от самостоятелност. 

Радослав Георгиев, икономистРешение за повишаване на икономическите показатели на бедните райони и намаляване на влиянието на местната власт върху цялостните икономически процеси, от което и ожесточените борби за овладяване на местната власт, би могло да се вземе само на правителствено ниво. Именно последователна правителствена политика и в частност- създаване на програми за финансиране на бедните райони, би развързала ръцете на икономическите агенти на пазара. Имам възможността често да пътувам в Румъния и от лични наблюдения мога да кажа, че при тях повишението на работната заплата е отражение на икономическия ръст, докато при нас това не е така" - коментира Радослав Георгиев

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26