Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуетажни призрачни къщи и шепа хора- това е действителността в пограничното село

Разбити пътища стопират кражбите в Периловец

7
Снимка: Светослав Цветанов, радио Видин
Село Периловец се намира се на 35 километра от Видин, на територията на община Бойница. Съседни села са Раброво, Бориловец и Шишенци. Границата със Сърбия е на 5 километра. Двуетажни призрачни къщи, разбит път и шепа хора- това е действителността в пограничното село. Останалите 40-ина души от местното население са предимно възрастни. Оплакват се, че нямат магазин, но разбират, че няма как да се поддържа за толкова малко хора. Най-важното, което искат да се направи, е пътят до селото, който е в трагично състояние. По него трудно се придвижват дори и каруци, казаха местните пред Йорданка Петрова. Добрата новина от това е, че спрели да идват дори крадците, за да не си чупят колите.

"Най-важното- пътят да се оправи. Невъзможно е дори с каруцата да се минава по него, до съседните села да идеш по работа. Децата спряха да идват, счупиха си колите от дупките.... Крадците и те спряха да идват. Преди се влизаше по къщите, но като минат десет пъти и колата в сервиз влиза..."
- разказаха хората от Периловец.

Виолета Костадинова, кметски наместник на село Периловец, Снимка: Светослав ЦветановМестните задават въпроса си и на кметския наместник, макар, че тя няма правомощията да осигури средства за това, а само да настоява пред общинското ръководство да се вземат мерки по проблема. Кметски наместник на Периловец за трети мандат е Виолета Костадинова. Тя е и най-младият жител тук и живее с проблемите на населеното място. Признава, че заради лошия път и доставките на хляб 3 пъти седмично се осъществяват трудно.

"12-километровата отсечка на пътя е направена през 70-те години на миналия век и през 47-те години експлоатация и помен от асфалт няма. Сега сме получили писмо, че ще се възложи проект, но докато се направи, докато се преведат парите, време ще мине. Все се надяваме най-накрая този път да се направи"- каза кметският наместник.  

Въпреки изолираността си от общинския и областния център заради лошия път, хората са намерили начин да се справят. Хлябът се доставя от Кула с микробус, благодарение на добрата воля на шофьора по заявка се доставят и други стоки от първа необходимост. Пенсиите се раздават на място от пощенски служител, който идва на крак да събира и парите за сметките за ток, вода и телефон. Хората разчитат и на съседите си, които имат автомобили за доставка на лекарства, каза още кметицата Виолета Костадинова.

Кметството и пенсионерският клуб, където се раздава и хлябът, са най-оживените места в Периловец. Хората знаят, че при кметицата може да им премерят и кръвното, има и аптечка, ако се наложи.

"Да, имам си апарат, човек като дойде премервам му кръвното, просто си помагаме един на друг. И аптечката е под ръка", каза още Виолета Костадинова и допълни, че единствената надежда селото да се оживи е ремонтът на пътя.

Гордост за село Периловец е завещаният от "доброто време" киносалон в сградата на читалището, където всяка година се прави традиционният пролетен бал. Стремежът на малкото местни е да се запази традицията. 

Още за селото може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00