Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонт на пътя искат в Бранковци

7
Снимка: Радио Видин
Бранковци е съставна част на община Грамада. След Милчина лъка има около 7-8 километра до селото по път, който е пропаднал на места, а на равното пък е осеян с дупки. Хората от три населени места- Бранковци, Медешевци и Милчина лъка направили подписка с искане да се обърне внимание на проблема, която била препратена до кмета на Общината, и до стопанисващите пътя- Пътното управление във Видин. Адекватна реакция обаче няма. Може би заради малкото живеещи тук хора или по други причини... Затова хората казват, че са решени и на следваща стъпка- да протестират, за да ги види и чуе някой. Пред Моника Йончева жителите на Бранковци разказаха и за другите си мъки- че къщите пустеят и че по-младите нямат работа:

"Двадесет години никой нищо не пипаше тук да направи нещо, сега дойде тази кметица и започна ремонти. Какво липсва на селото ли? Вижте улиците нагоре как са изкопани, тежките машини повреждат пътя. Нередовен е транспортът, не сме добре с медицинското обслужване"- оплакаха се анкетираните.

Светлана Венкова, кмет на с. БранковциВ Бранковци живеят около 110 души, повечето възрастни, разказа кметският наместник Светлана Венкова. Амбициозна жена, която не се страхува от работа, уверена, че може да промени облика на селото. Посрещна екипа на Радио ВИДИН на центъра на селото, за да ни покаже и местните забележителности. Църквата "Успение на Пресвета Богородица" е обновена по проект, благодарение на което е ремонтиран покривът и е сменена дограмата. Средствата обаче на достигат за ремонт и отвътре на паметника на културата, строен през 1881 година.

Стана дума и за дупките на пътя до селото. Кметицата казва какво е свършила по проблема:

"Направих подписка с над 260 души, с корени от Бранковци, които настояват - щом купуват винетки, да се отпуснат средства и за ремонт на тяхното шосе. Отговорът на Пътното във Видин- няма да се отпуснат пари, защото до селото няма трафик. Готвим протест щом се сформира правителството, за да им покажем, че и в Северозапада живеят хора, които ще отстояват правото си да живеят нормално", категорична е кметицата и обещава до края на мандата си да се бори докрай.

Светлана Венкова ни разказа и за другите ремонти, които договорили с общинския кмет- обещал да им отпуснат средства за насипване на някои от селските улици. А на хората си кметицата казва да бъдат бдителни към съмнителни "елементи", дошли в селото, за да елиминират всякакво опити за кражби.

Верка Цокова и Иван Младенов, жители на БранковциВерсиите за името на село Бранковци са няколко. Една от тях разказват Верка Цокова и Иван Младенов, спомнят си и за прекрасното време, в което били млади, правели се селски сватби и кръщенета, в стопанските постройки било пълно с животни.

"Да кажете по радиото колко е пропаднало това село, как няма път, как бабите падат в дупките. От Видин към Връшка чука  да ти е мъка да тръгнеш. Да знаят, че и тук в Северозапада живеят хора"
, заръча баба Верка.   

В Бранковци се надяват и тази година за празника на селото в края на август отново да се съберат в местната бирария, традиция, която била занемарена от 12 години.
 
Още за живота там може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47