Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Дните на фамилията Асад в Сирия са преброени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните членки на Г-7 отхвърлиха призивите на Великобритания за по-всеобхватни санкции срещу Русия и Сирия. Британският външен министър Борис Джонсън обаче не смята това за поражение, защото има консенсус, че Башар Асад трябва да отстъпи властта.

Британският външен министър Борис Джонсън не успя да събере необходимата подкрепа за налагане на нови санции срещу Русия и Сирия на срещата в италианския град Лука. Колегите му от Германия и Франция бяха сред тези, които не одобриха идеята му за забрана върху пътуванията и замразяване на сметки, което, според Борис Джонсън, би навредило на режима на Башар Асад и отслабило подкрепата на Русия за сирийския президент. Британски източник посочи, че предвижданите сакнции все пак са останали на масата и могат да бъдат активирани при твърди доказателства за вина за използването на химически оръжия от сирийския режим и предполагаемата руска намеса.

След края на разговорите Борис Джонсън коментира, че далеч не е съгласен с твърдението, че Западът за пореден път се проваля в Сирия.

Напротив, случилото се през последната седмица говори друго. Министърът на външните работи на Саудитска Арабия, който изрази мнението на мнозина, каза, че Америка се завръща, благодарим на Бога, че отново имаме силно американско ръководство. И той имаше предвид именно това, че след като 5 години американците не направиха нищо, сега реагираха решително със сила на използването на химическо оръжие от сирийските власти. Аз няма да претендирам, че ще бъде лесно, но предложенията, с които американският държавен секретар Рекс Тилърсън отива в Москва, дават шанс на Русия да реши дали да продължава да поддържа режима на Башар Асад, или да сътрудничи за решаването на криза, каза британският първи дипломат.

Борис Джонсън е на мнение, че дните на господството на фамилията Асад в Сирия са преброени и че има пълен консенсус сред западните съюзници, че режимът на Башар Асад трябва да предаде властта. Що се отнася конкретно до Русия, той отново посочи, че Владимир Путин е имал прекрасна възможност да оттегли подкрепата си за Башар Асад след използването на химическо оръжие, защото, според него, с това си действие Асад е предал приятелите си, които го закрепиха на власт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Серджо Матарела и Владимир Путин

Путин очаква инсцениране на химически атаки в Сирия

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия разполага с информация, че Съединените щати планират да осъществят нови ракетни атаки в Сирия и че има планове за фалшифициране на атаки с химически оръжия.  Имаме информация, че подобна провокация се..

публикувано на 11.04.17 в 17:09

Двама руски войници са загинали в Сирия

Двама руски войници са загинали, а един е бил тежко ранен при атака на бунтовници в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната.  Военните са били в подразделение на сирийската армия като инструктори за обучаване в стрелба. Инцидентът е станал при..

публикувано на 11.04.17 в 15:29
Рекс Тилърсън

Тилърсън: Асад не може да бъде част от мирното бъдеще на Сирия

Съединените щати не смятат, че президентът на Сирия Башар Асад може да бъде част от мирното решение на конфликта в страната. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън на срещата на външните министри от Г-7 в италианския град Лука...

публикувано на 11.04.17 в 15:03

Б. Джонсън: Русия трябва бързо да реши как ще продължи да действа в Сирия

Външните министри от седемте държави с най-развита икономика в света са на двудневна среща в италианския град Лука. Най-обсъждана е темата за химическата атака в Сирия от миналата седмица, в резултат на която загинаха най-малко 87 цивилни. Русия трябва..

обновено на 10.04.17 в 21:07
Мариано Рахой

Лидерите на шест южноевропейски държави подкрепиха ракетния удар на САЩ в Сирия

Лидерите на шест южноевропейски държави подкрепиха ракетния удар, извършен миналата седмица от Съединените щати срещу военновъздушна база на сирийския режим. Ударът срещу летище Шайрат е бил нанесен с „разбираемото намерение да бъде предотвратена и..

публикувано на 10.04.17 в 19:56

Външните министри от Г-7 търсят изход от кризата в Сирия

Започна срещата на външните министри на страните от Г-7 в италианския град Лука, която се провежда при уникални мерки за сигурност. В двудневните разговори ще намерят място важни международни теми. Преди началото на срещата външният министър на Италия..

публикувано на 10.04.17 в 18:33