Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни занимания през ваканцията в читалището

Снимка: Радио ВИДИН

Занимания по интереси предлагат читалища в региона за децата по време на лятната ваканция.

"Лято в библиотеката" започва от понеделник читалище "Просвета- 1937" във видинското село Кутово. До началото на септември всички деца от селото ще могат да посещават занимания по интереси.

"За поредна година, мине ли първи 1 юли, започва библиотеката. Правим различни мероприятия, свързани с четене, кинопрожекция на любими детски филми, хоротека, правим също и "Болница за книги", рисуване с тебешир във фоайето на читалището. Играли сме на "Обущар и обувка", на "Шарен Чочо". Рождени дни празнуват тук в читалището децата. Такива занимания измисляме, за да има интерес, да могат децата да присъстват. Работата с деца винаги ни носи голямо удоволствие", каза Татяна Любенова- библиотекар в читалището.

Групите по интереси водят Татяна Любенова и Румяна Костадинова- секретар на читалището.

"Започваме първо с "Болница за книги"- да ни помогнат да облепим старите и изпокъсани книжки, да сложим паднали сигнатурни кръгчета , датници. След това много обичат да рисуват. Колежката от компютъра им изкарва рисунки, които те оцветяват. Интересно занимание е велопоходът- с книжки отиваме сред природата, на Дунава. Стараем се по всякакъв начин да направим по- интересен летния сезон, когато са при баба и при дядо на село. Имаме дечица от Пловдив, от Велико Търново, от Бургас, Благоевград, от различни места идват дечицата", каза Румяна Костадинова.

СнимкаВ читалището в Кутово се срещат дечицата от селото с деца от града, които през лятото предпочитат да са си на село. Заниманията в читалището са обикновено сутрин, преди да започнат горещините.

"Много се радвам и мога да го кажа съвсем отговорно, че сме от малкото читалища, които лятото сме ангажирали и събирали всички дечица тук. Децата много се радват. Хората много са доволни, защото децата се събират и се запознават с хубави неща. Това дойде по идея на жените, които работят тук. В нашите села, независимо, че са големи, навремето били по брой жители, сега читалището е единствената институция в селото, която освен с художествена самодейност, с която се занимава, е и това събиране на децата", допълни Юлия Цветкова- председател на читалищното настоятелство.

СнимкаЛора Топалова е на 9 години, живее във Велико Търново. Всяко лято е на гости при баба и дядо в село Кутово. Помага в кухнята на баба. Посещава заниманията в читалището и казва, че ѝ харесват всички:

"На мен ми е много хубаво да седя при баба и дядо. Тук може да нямам чак толкова приятели, но пък имам повече свобода."

Аделина Георгиева живее във Видин. Всяка лятна ваканция си идва на село. Прекарва дните в срещи с приятели, помага и на баба си в кухнята:

"Излизам с приятели и ходя, където искам. Най- любимото ми нещо, когато идвам в читалището е, когато идвам за репетициите. Нямам търпение това лято да научим нови хора."

Александър Нейчев живее в Кутово. На почти 9 години е и харесва всички игри, обича да чете:

"Прочетох "Том Сойер", сега чета "Приключенията на Лукчо."

Снимка: Читалище Фар- ПаволчеЧиталище "Фар- 1930" във врачанското село Паволче още от началото на юни отвори врати за летните занимания за децата. Това лято провеждат занимания в 9 секции- лятна читалня, приятели на здравето, танци, роден край, мода, ръкоделие, творческа работилница, компютри, млад готвач. С децата работят Мария Бошковска- секретар и библиотекар в читалището и Пенка Павлова от "Глобални библиотеки."

"За 17-а година при нас са тези занимания, като в началото започнахме само с лятна читалня и с ръкоделие. Постепенно се развиват секциите. За някои от заниманията имаме външни лектори, както е примерно за танците Генка Филипова- тя си е хореограф и се занимава с децата веднъж седмично. В началото, то всеки път има личен мотив, видях, че моята дъщеря не може да си зашие копче и реших да каня децата да идват при нас, това беше преди 17 години, да идват при нас, за да им показваме как се шие. След това видяхме, че децата нямат достатъчна екологична култура и започнахме "Приятели на здравето"- запознавахме децата с природата, водихме ги на излети. Сега към тази секция каним лектори от Младежкия Червен кръст", каза Мария Бошковска.

Снимка: Читалище Фар- ПаволчеДецата четат на открито, запознават се с творчеството на автори, които не са учили в училище. Любимите им занимания са в секция "млад готвач", където се учат да правят баници, сладолед, салати, да месят.

Калоян Владимиров е 9-годишен, от София е и сега през лятото е при баба и дядо в село Паволче. На село се чувства добре:

"Мама и тати ме пратиха тук, на село, с брат ми. Със желание идвам, на 14 септември ни взимат, защото аз трябва да съм на училище, а той на детска. Сега имаше едно занимание по танци. Танцувахме народни танци. Учат ни право хоро, ръченица, стари детски игри. В читалището ми харесва. Аз от тук си взимам и книжки."

Калоян Александров също е от София, на 8 години е и всяко лято е на село при баба и дядо. Помага в градината и много обича да ходи в библиотеката:

"Интересно е, много е приятно. По- обичам да ходя на село, защото ми е по- забавно, а в София нямам какво да правя. Сега прочетох "Български народни приказки" и "Писмата на един дакел" и почвам "Патиланци". Обичам да чета."

Летните занимания по интереси в читалището ще продължат до 1 септември.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00