Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безстопанствени коне тормозят хората във Върбово

7
Снимка: Радио Видин
Село Върбово се намира в община Чупрене. Разположено е на 12 км от град Белоградчик, в полите на Предбалкана на Западна Стара планина. Статистическите данни показват възхода и падението на селото през годините- от над 1200 души през 1934 година до едва 60-ина днес, постоянно живеещи. Хората се занимават с градинарство, харесват родното си село, и не биха го напуснали никога. Даже живеещите постоянно на друго място не пропускат да прекарат летния сезон в прохладата му. Като най-сериозен проблем жителите посочиха набезите на конете от ромската махала, които изпотъпкват ливадите им. Проблемът с животните, които скитат без надзор е отдавна. 


"Цяла нощ ходим, в 4-5 часа сутринта, да гоним конете от ливадите, пазим си тревата за животните, кози и овце имаме. С тези от махалата, 3 къщи са, имат коне. Постоянно са в нашите люцерни, гоним ги, чак пред къщата на кмета ги закарам... Там, където кон е минал, животните не ядат сеното, няма кой да ни помогне. Иначе други проблеми или кражби нямаме, обикалят ни кварталните...", оплакаха се хората от селото. 


СнимкаКметски наместник на Върбово трети мандат е Еленко Антов. Казва, че знае за проблема с конете, които съсипват ливадите. В ромската махала живеят 18 души, конете са тяхна собственост, за която обаче не се грижат. Оставени на свобода, те живеят като диви и стъпкват всичко по пътя си. Проблем през лятото са и пожарите, за които бди постоянно. 


"В 36 къщи има живот, в 36 къщи се пали печка зимата, 57 души живеят. 18 са ни жителите от ромската общност, но при тях има постоянна миграция. Прави са хората да се оплакват от конете им, с тях не може да се оправиш. Отглеждат си конете, без да ги връзват изобщо. Оставени са като диви коне, като в прериите. Колкото и да им говориш, както и да се разправяш с него, клати глава, обещава и пак си прави каквото си иска. Имаха доскоро и прасета, но ги махнаха. Няма спасение, неразбрани, без каруца и кон не могат, и без куче след каруцата. Не можем да си позволим да обособим двор, където да ги затваряме, нямаме средства",
обясни Еленко Антов. 


Във Върбово е оживено до 11 часа преди обяд, когато се събират на раздумка пред магазина. След това всички се прибират и настава тишина. За разлика от забързания ритъм на деня преди 30-ина години, когато имали млади семейства. Те пътували до Белоградчик и Чупрене на работа, имали ТКЗС, Горско стопанство, а хората били десет пъти повече от сега. Имали и училище, открито било през 1937 година. В някогашното Върбово имало толкова много деца, че класните стаи в училището не стигали, ползвали и салона за преподаване. Учениците моделирали буквите от българската азбука с пластилин. Била развита и театралната дейност. За младините си разказват роденият във Върбово Сашо Попов и кметът на селото Еленко Антов.


"Привечер младите се събираха на един мост тук и си правеха разходки. Приберат се от работа, донесат вода, измият се и тръгват на разходка. В събота и неделя- същото, но вече се срещат пременени. Акордеон свиреше, там се срещаха, там се влюбваха, там започваше всичко"
, спомнят си кметският наместник и Сашо Попов.


Пълния разказ може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00