Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаваме да се топим като нация- ще изпаднем ли от цивилизационния ход

Снимка: Радио Видин

Само преди седмица отбелязахме Световния ден на населението - 11 юли, който е обявен в чест на рождението на 5-милиардния жител на планетата през 1987 година. Дали обаче ние, българите, имаме повод да отбелязваме този ден, особено през последните години ? През 2016 г. населението на страната ни отново е намаляло, сочат данните на националната статистика. Българите са 7 101 859 души или с близо 52 000 по-малко от предходната година. Хората над 65 години съставят 20% от населението, а децата до 15 години- 14%. Средната възраст на българите вече е 43,5 години. 

Как стоят нещата на регионално ниво? Във Видин също отчитаме демографска криза, застаряване на населението и обезлюдяване. Кои са причините според видинчани:

"Безработицата е най- големият проблем тук. Хората напускат региона, защото нямат поминък ... Болно ми е, защото синът ми преди дни взе внука в Италия и каза, че повече няма да се връща в България. Покани ни да отидем да живеем там, но аз не мога. Обичам страната си и макар да не получавам висока пенсия, ще остана да живея тук до края- така съм възпитан" - казаха жителите на крайдунавския град. 

Г-жа Младенова е бивш лекар по спортна медицина от Видин- днес вече пенсионер. Тя смята, че управляващите умишлено накараха много хора в работоспособна възраст да не работят. Според нея това е също фактор, който подпомогна емиграцията през годините и топенето ни като нация. 

"Социалното министерство трябва да измисли формула да обвърже социалните плащания с производството. Ние сме общност и всеки индивид в общността трябва да допринася за благото на обществото" - такава бе позицията на нашия слушател Иван Божинов от село Дондуково, община Брусарци.

Цветан Цветков, началник на отдел Видин към Териториалното статистическо бюро- СеверозападЗа последната една година жителите на областта намаляват с 2 368 души, или с 2.6%, каза Цветан Цветков, началник на отдел "Видин" към Териториалното статистическо бюро- Северозапад. 

"Населението на област Видин към 31 декември 2016 година е 88 867 души, като по брой на население област Видин се нарежда на последно място в страната. През 2010 година населението е било 105 837 души, което е намаление с 16 970 души. Трудоспособното население в областта намалява с 2.8%, спрямо предходната година. Община Бойница е общината с малко по брой население в област Видин- 1 077 души. В община Видин към края на 2016 година живеят 55 790 души. Населението от всички общини на територията на Видинска област намалява, което се дължи основно на отрицателния естествен прираст" - допълни Цветан ЦветковПродължава и процесът на миграция от селата към градовете - 73 на 100 от българите живеят в градовете или над 5 200 000. Най-много хора се заселват в София.

Потърсихме и народните представители. Какви са мерките, които трябва спешно да бъдат предприети, за да бъде спрян процесът на застаряване на нацията ни - това попитахме Николай Иванов, депутат от БСП от Враца. 

"Демографската катастрофа вече е изпълнена със сила. Този въпрос е от национално значение, но в Северозападна България той важи с пълна сила. Решението на този проблем е изключително трудно и трябва да се борим поне за намаляването му. С този проблем трябва да бъдат ангажирани всички. Очаквам една от най- важните теми в това Народно събрание да бъде именно тази, а ние народните представители от този регион на страната сме длъжни да я поставяме колкото може по- често на дневен ред" - заяви народният представител. Николай Иванов е и представител на Комисията по труда, социалната и демографската политика. 

"Работим по различни законопроекти. Предстои да разгледаме закона за младежта и възрастните хора. На този етап с една проста аргументация, че няма пари дебатът за топенето на българската нация все още не се случва. Мисля, че това е една от темите, която нищо чудно през есента ще ни мотивира да поискаме и вот на недоверие на правителството" - каза още Николай Иванов. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45