Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли войната на пътя с промените в Закона за движение

Началникът на Пътна полиция-Видин: Един от основните проблеми на уличното движение в града остава безразборното паркиране

Снимка: Жоро Александров

От 1 юли в Закона за движение по пътищата на страната бяха въведени някои основни промени. От приемането му през 1999 г. той е бил променян 69 пъти, което прави средно по 4 пъти на година. Според статистиката на "Пътна полиция" една от основните причини за тежките катастрофи е несъобразената скорост. Според новите промени, шофьорите, които карат с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ще остават без книжка за срок до 18 месеца. Същата санкция важи и за употребилите наркотични вещества и/или отказали медицинско изследване. Шофьорите с до 0.8 промила алкохол в кръвта, остават без правоспособност за 6 месеца. Водачите с до 1.2 промила ще се наказват с лишаване от правоспособност за 12 месеца и глоба 1 000 лв. При повторно нарушение санкцията се увеличава на отнемане на книжката за срок от 1 до 3 години и глоба от 1 000 до 2 000 лв. При отказ на тест за алкохол шофьорът се наказва с лишаване от правоспособност за срок от 2 години и глоба от 2 000 лв. 

Видинчани не са настроени положително към промените в Закона за движение по пътищата. Според тях всичко опира до тяхното спазване и още по- строги санкции за нарушителите. 

"Може би трябва да се промени мисленето ни, защото страдат невинни хора ... Трябва да се въведат много по- строги мерки ... Просто полицията трябва да си върши работа и да им горчи хлябът, който ядат ... Всичко е въпрос на отговорност. Който пие и кара, трябва да бъде лишен веднага от правото да управлява автомобил... Въпросът е в прилагането на Закона, а не в промените в него. Ако той не се прилага, няма никакъв смисъл от промени" - казаха анкетираните по темата.


"Пътна полиция" ще има повече правомощия, каза главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Видин.


"Увеличени са правомощията на "Пътна полиция" да могат да налагат санкции на собственици, предоставили автомобила си за ползване на неправоспособни водачи. Премахнати бяха и знаците, с които бяха обозначени местата за контрол. Всички промени са насочени към подобряването на пътната безопасност, но винаги има нещо да се доизкусури. Вижда се, че не всички промени водят до подобряване на обстановката. Трябва да се направят и промени в методиката на работа на "Пътна полиция", както и в щата на институцията. Във Видин се работи с два пъти намален щат, при двойно завишени показатели. Статистиката не винаги характеризира правилно обстановката. Стараем се да сме толерантни към всички, които са на пътното платно, но нарушителите ще понасят своите наказания. Ние спазваме закона и сме длъжни да го правим и занапред. Апелирам към всички водачи на МПС също да го правят и по време на предстоящите панаирни дни във Видин да бъдат внимателни и да не употребяват алкохол, преди да седнат зад волана на автомобила си. Един от основните проблеми на уличното движение във Видин остава безразборното паркиране в градската част" - коментира началникът на сектор "Пътна полиция" Владимир Герасимов.


СнимкаСлед новите промени стана ясно, че за 1 месец ще бъде отнемана книжката на шофьор, който превиши максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч. Глобата за това нарушение в населено място е 700 лв., а извън населени места 600 лв. При превишена скорост с над 50 км/ч при превоз на опасни товари и обществен превоз глобата е 1000 лева. 

Крум Костов е зооинженер от Видин, който е и дългогодишен любител шофьор. Той скоро е получил фиш за превишена скорост в населено място, но има известни резерви към работата на органите на "Пътна полиция" и процедурата по връчване на фишовете за конкретно нарушение на пътя. 

"Получих фиша си два месеца след извършеното от мен нарушение. Бях превишил скоростта с 20 км/час на входа на Видин. Заснет съм с камера, но никаква информация повече. Мисля, че трябва да се пояснява на нарушителя по- подробно за какво плаща глоба и да се реагира по- бързо, а не след два месеца" - каза Крум Костов.


След промените от 1-ви юли младите шофьори вече ще получават 26, а не 39 контролни точки в талона, когато вземат първата си шофьорска книжка. Пълният размер точки ще им се дава след 24 месеца стаж зад волана. 

Движението в градски условия е един от проблемите на всички населени места в страната. Ще подпомогнат ли влезлите промени автомобилния трафик във Видин? Георги Борисов- един от дългогодишните автомобилни инструктори в крайдунавския град също коментира новите промени в Закона за движение по пътищата. 

"Контролът е занижен. Всеки спира кой, където си поиска. Трябва да се въведе техническа учебна година, защото повечето водачи са забравили правилника за движение. За съжаление, у нас важи юмручното право и всеки се саморазправя на пътя. Служителите на КАТ не си вършат работата. Може да се измени Законът сто пъти- не се ли спазва, няма никаква полза от него. В съседна Сърбия нещата са много по- сериозни и хората си спазват Закона. Страхът, че ще бъде глобен, кара всеки един водач да спазва правилата и така и трябва да бъде" - категоричен е Георги Борисов


Националната статистиката показва, че към настоящия момент около 600 души от общо 8 000 затворници излежават присъди в българските затвори, заради престъпления, свързани с движението по пътищата, като най-голямата група от тях са пияни и неправоспособни шофьори, както и такива, които шофират след употреба на наркотици. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21