Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще спре ли войната на пътя с промените в Закона за движение

Началникът на Пътна полиция-Видин: Един от основните проблеми на уличното движение в града остава безразборното паркиране

Снимка: Жоро Александров

От 1 юли в Закона за движение по пътищата на страната бяха въведени някои основни промени. От приемането му през 1999 г. той е бил променян 69 пъти, което прави средно по 4 пъти на година. Според статистиката на "Пътна полиция" една от основните причини за тежките катастрофи е несъобразената скорост. Според новите промени, шофьорите, които карат с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ще остават без книжка за срок до 18 месеца. Същата санкция важи и за употребилите наркотични вещества и/или отказали медицинско изследване. Шофьорите с до 0.8 промила алкохол в кръвта, остават без правоспособност за 6 месеца. Водачите с до 1.2 промила ще се наказват с лишаване от правоспособност за 12 месеца и глоба 1 000 лв. При повторно нарушение санкцията се увеличава на отнемане на книжката за срок от 1 до 3 години и глоба от 1 000 до 2 000 лв. При отказ на тест за алкохол шофьорът се наказва с лишаване от правоспособност за срок от 2 години и глоба от 2 000 лв. 

Видинчани не са настроени положително към промените в Закона за движение по пътищата. Според тях всичко опира до тяхното спазване и още по- строги санкции за нарушителите. 

"Може би трябва да се промени мисленето ни, защото страдат невинни хора ... Трябва да се въведат много по- строги мерки ... Просто полицията трябва да си върши работа и да им горчи хлябът, който ядат ... Всичко е въпрос на отговорност. Който пие и кара, трябва да бъде лишен веднага от правото да управлява автомобил... Въпросът е в прилагането на Закона, а не в промените в него. Ако той не се прилага, няма никакъв смисъл от промени" - казаха анкетираните по темата.


"Пътна полиция" ще има повече правомощия, каза главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Видин.


"Увеличени са правомощията на "Пътна полиция" да могат да налагат санкции на собственици, предоставили автомобила си за ползване на неправоспособни водачи. Премахнати бяха и знаците, с които бяха обозначени местата за контрол. Всички промени са насочени към подобряването на пътната безопасност, но винаги има нещо да се доизкусури. Вижда се, че не всички промени водят до подобряване на обстановката. Трябва да се направят и промени в методиката на работа на "Пътна полиция", както и в щата на институцията. Във Видин се работи с два пъти намален щат, при двойно завишени показатели. Статистиката не винаги характеризира правилно обстановката. Стараем се да сме толерантни към всички, които са на пътното платно, но нарушителите ще понасят своите наказания. Ние спазваме закона и сме длъжни да го правим и занапред. Апелирам към всички водачи на МПС също да го правят и по време на предстоящите панаирни дни във Видин да бъдат внимателни и да не употребяват алкохол, преди да седнат зад волана на автомобила си. Един от основните проблеми на уличното движение във Видин остава безразборното паркиране в градската част" - коментира началникът на сектор "Пътна полиция" Владимир Герасимов.


СнимкаСлед новите промени стана ясно, че за 1 месец ще бъде отнемана книжката на шофьор, който превиши максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч. Глобата за това нарушение в населено място е 700 лв., а извън населени места 600 лв. При превишена скорост с над 50 км/ч при превоз на опасни товари и обществен превоз глобата е 1000 лева. 

Крум Костов е зооинженер от Видин, който е и дългогодишен любител шофьор. Той скоро е получил фиш за превишена скорост в населено място, но има известни резерви към работата на органите на "Пътна полиция" и процедурата по връчване на фишовете за конкретно нарушение на пътя. 

"Получих фиша си два месеца след извършеното от мен нарушение. Бях превишил скоростта с 20 км/час на входа на Видин. Заснет съм с камера, но никаква информация повече. Мисля, че трябва да се пояснява на нарушителя по- подробно за какво плаща глоба и да се реагира по- бързо, а не след два месеца" - каза Крум Костов.


След промените от 1-ви юли младите шофьори вече ще получават 26, а не 39 контролни точки в талона, когато вземат първата си шофьорска книжка. Пълният размер точки ще им се дава след 24 месеца стаж зад волана. 

Движението в градски условия е един от проблемите на всички населени места в страната. Ще подпомогнат ли влезлите промени автомобилния трафик във Видин? Георги Борисов- един от дългогодишните автомобилни инструктори в крайдунавския град също коментира новите промени в Закона за движение по пътищата. 

"Контролът е занижен. Всеки спира кой, където си поиска. Трябва да се въведе техническа учебна година, защото повечето водачи са забравили правилника за движение. За съжаление, у нас важи юмручното право и всеки се саморазправя на пътя. Служителите на КАТ не си вършат работата. Може да се измени Законът сто пъти- не се ли спазва, няма никаква полза от него. В съседна Сърбия нещата са много по- сериозни и хората си спазват Закона. Страхът, че ще бъде глобен, кара всеки един водач да спазва правилата и така и трябва да бъде" - категоричен е Георги Борисов


Националната статистиката показва, че към настоящия момент около 600 души от общо 8 000 затворници излежават присъди в българските затвори, заради престъпления, свързани с движението по пътищата, като най-голямата група от тях са пияни и неправоспособни шофьори, както и такива, които шофират след употреба на наркотици. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още
с. Лехчево, детска площадка

Държавата с оценка среден 3.09 за грижата за децата

"Национална мрежа за децата" представи мониторинговия си доклад "Бележник 2021: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Оценката е за напредъка на държавните политики за деца през 2020 година. Докладът е изготвен от 39 експерти от  гражданските организации и 7 външни оценители. В анкетите и препоръките са участвали също 700..

публикувано на 13.05.21 в 13:15

"Медицинска сестра"- призвание ли е професията?

На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството. Този ден се отбелязва от 1965 година от Международния съвет на медицинските сестри с цел да се повиши осведомеността на обществеността за важната роля на медицинските сестри в здравеопазването. Чества се годишнина от рождението /през 1820 година/ на английската медицинска сестра Флорънс..

публикувано на 12.05.21 в 12:13

Кънчо Стойчев: Започва нов период в историята на България

"45-ото Народно събрание бе опит за начало на промяна в страната" . Това коментира в "Посоките на делника" социологът от Галъп интернешънъл Кънчо Стойчев : - Тази промяна ще тече дълго и бавно с приливи и отливи, но така или иначи виждаме, че приключва със сигурност един 10-12-годишен период в историята на България. Започва нов период, започва..

публикувано на 11.05.21 в 15:19

Светослав Малинов, политолог: Служебното правителство и гражданското общество могат да променят обстановката преди изборите

Приключи работата на най-кратко съществувалото Народно събрание в севременната ни история. Със свой указ президентът Румен Радев назначи от 12 май 2021 г. служебно правителство. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли. С какво ще запомним 45-ия..

публикувано на 11.05.21 в 14:19

Възползват ли се Дунавските общини от потенциала, който реката предоставя

Дунав е втората по големина река в Европа.. Басейнът на реката включва 19 страни и свързва милиони души.  Река Дунав е от изключително значение и за България, тъй като представлява една от границите на страната ни и връзка с останалата част на континента. Развитие на огромния икономически потенциал на река Дунав, която свързва страните от Централна..

публикувано на 10.05.21 в 14:11

Хубав ден Великден, още по-хубав - Гергьовден

Българската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец .  Името на светеца произлиза от гръцкото "Георгиос", което означава земеделец, а за живота и делото му разказа свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия. "Той е бил любимец на Диоклециан, но след като започва..

публикувано на 06.05.21 в 10:35

Ще бъдат ли подпомогнати туроператорите заради кризата?

Българските туроператори и туристически агенти са сериозно обезпокоени от липсата на яснота за последващото подаване на документи по мерките за запазване на заетост и по третата фаза на процедурата за подкрепа чрез оборотен капитал за малките и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. От обединение "Бъдеще за туризма",..

публикувано на 05.05.21 в 11:46