Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски компании недоволни, че Лондон ще затяга правилата за наемане на работници от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи британски компании реагираха гневно на искането на правителството да подпишат писмо в подкрепа на стратегията за Брекзит на премиера Тереза Мей. Липсата на яснота по стратегията и разкритието, че властите подготвят строги мерки за ограничаване на свободата на движение на работната сила, кара бизнесмените да гледат с недоверие на инициативата на правителството.

Британското правителство се опитва да получи публична подкрепа за подхода си към Брекзит от някои от най-големите британски компании, показва документ, станал достояние на медиите. Бизнес лидерите са били помолени да подпишат писмо, изразяващо подкрепа, като се изтъква, че точно сега е времето работодателите да работят с правителството за успешен Брекзит. Редица от водещите британски бизнесмени обаче са заявили, че не са охотни да подкрепят стратегия, за която нямат яснота.

От "Даунинг стрийт" отказаха да коментират изтеклата информация.

Новината за писмото идва в момент, когато много бизнес групи изразиха сериозна загриженост от изтеклата информация, че правителството подготвя сериозни мерки, които ще попречат на британските компании да наемат работници от Европейския съюз след Брекзит. Депутатът Бен Брадшоу от Лейбъристката партия заяви, че ако правителството иска да бъде прието по-радушно от британския бизнес, трябва да прекрати реториката си за твърд Брекзит и да се съсредоточи върху запазването на икономическите изгоди от членството в Европейския съюз, както бе обещало.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лондон обяви, че ще затегне имиграционната си политика след Брекзит

Имиграцията е нещо добро за Великобритания, но обществото иска върху нея да се упражни контрол, когато страната напусне Европейския съюз. Това каза в парламента премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. От изтекъл в медиите документ става ясно, че..

публикувано на 06.09.17 в 18:36
Тереза Мей

Лондон обяви, че е готов да направи по-интензивни преговорите за Брекзит

Великобритания е готова да направи по-интензивни преговорите с Европейския съюз за Брекзит, но досега нищо не е било официално договорено, обяви говорител на британския премиер Тереза Мей . След края на третия кръг преговори миналата седмица..

публикувано на 04.09.17 в 15:07
Дейвид Дейвис

Дейвид Дейвис: Лондон няма да плати сметката за Брекзит, ако не е сигурен, че тя отговаря на реалността

Изявление на Мишел Барние , че не иска да наказва Великобритания за напускането на ЕС, но Брекзит ще бъде показателен урок за британците, породи открито възмущение в Обединеното кралство. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис изтъкна, че Лондон..

публикувано на 03.09.17 в 18:53
Лиъм Фокс

Лиъм Фокс: Лондон няма да бъде изнудван от Брюксел за сметката за Брекзит

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс заяви, че Лондон няма да бъде изнудван от Европейския съюз да се съгласи да плати голяма сметка за Брекзит. Фокс също призова Брюксел да ускори постигането на споразумение за излизането на..

публикувано на 01.09.17 в 08:04