Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутати и автомобилисти с кампании за пътна безопасност

Да върнем вниманието на пътя

Говоренето по телефона докато шофираме е сред най-честите причини за инциденти

Снимка: Радио ВИДИН

Дали само шофьорите създават опасни ситуации на пътя, когато си отвличат вниманието с разговори по телефона, или един пешеходец е не по- малко опасен за себе си и другите участници в движението, когато си пише с приятели в социалните мрежи или слуша музика и пресича пътното платно?

"Шофьорите карат и си говорят... Аз внимавам, защото е опасно е да го използвам на пешеходна пътека... Когато пресичам, свалям слушалките и се оглеждам... Слушам музика като карам колелото, често. Внимавам... Участниците в движението по- скоро да не използват мобилните телефони, защото е опасно за движението, за тях и за другите...", казаха видинчани.

Устройства "свободни ръце" раздаваха пътните полицаи във всяка една дирекция на МВР на шофьорите, които регистрират автомобили.

"Инициативата е на евродепутати, с подкрепата на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. Кампанията е стартирала на 25 септември и са раздадени 80 устройства "свободни ръце" на гражданите. Това устройство помага на водачите да не си отвличат вниманието с телефона. По принцип не е хубаво да се ползва и това устройство, защото отвлича вниманието. Като продължи разговорът повече от 2-3 минути, не се знае вниманието на водача дали няма да е в разговора по телефона и по този начин може да се реализира всякакво ПТП", заяви Радослав Марков, инспектор "Пътна полиция"- Монтана пред Красимир Каменов.

СнимкаОт 1 януари 2017 година до 26 септември 2017 година на територията на Областната дирекция на МВР- Монтана са регистрирани 97 тежки пътно- транспортни произшествия, при които са загинали 14 души и са ранени 133.

Разсейването на водачите на автомобили води до тежки последствия. Миналата година има 245 загинали при пътно- транспортни произшествия с един автомобил, като в повечето случаи тези инциденти са настъпили при разсейване на вниманието, а говоренето по телефона е една от причините за загуба на контрол над управлението на автомобила. Статистиката е на полицията във Враца.

България е водеща в Европейския съюз по брой на жертви по пътищата. Тревожната статистика дава повод на двама евродепутати да инициират кампанията по раздаване устройства "свободни ръце" на шофьорите, които регистрират автомобили в КАТ.

СнимкаЕдин от инициаторите да се случи тази кампания е евродепутатът Емил Радев:

"Поводът да организираме такава кампания с колегата Андрей Новаков е тревожната статистика, че България е водеща в Европейския съюз по брой на жертви по пътищата. 99,7 на 1 милион души са жертвите в България. За сравнение, средно- европейските стойности са под 50 жертви на 1 милион души. Трябва да се направят много неща- да се подобри пътната инфраструктура- доказано е, че на магистралите има много по- малко жертви при пътно- транспортни произшествия, новите системи в автопарка също действат за намаляване на жертвите, но основното е да спазваме правилата за движение по пътищата. С тази наша кампания да се подари на всеки "хендс фрии", който регистрираше автомобил, е да напомним, че все пак е много важно вниманието на пътя да не бъде заето с други дейности."

Съюзът на българските автомобилисти започна кампания за пътна безопасност "Паркирай телефона". Кампанията е на Международната автомобилна федерация, а представител за България е Съюзът на българските автомобилисти /СБА/. Основно тя е насочена към децата. Инструкторите ще раздават листовки, а децата на тях ще разиграват със стикери различни ситуации, които са виждали или знаят, че са нередни и могат да доведат до пътен инцидент.

Снимка"Целта на кампанията е да обърне внимание на един от основните проблеми на пътя- при пътни инциденти разсеяността на участниците в движението е основната причина. В масовите случаи тя се причинява от мобилните устройства, към които вече малки и големи са привързани. СБА напомня, когато ние се движим, телефонът да бъде паркиран в джоба ни", заяви Николай Николов- председателя на клона на СБА във Видин.

По време на кампанията над 4000 листовки ще бъдат раздадени в цялата страна. Радио ВИДИН присъства на първата среща на автоинструкторите с деца от видинското училище "Цар Симеон Велики", които получиха от листовките. Камелия Трифонова е класен ръководител на 3 "г" клас. Тя обясни, че в училище често говорят за пътната безопасност:

Снимка"Всеки ден завършваме с 5-минутка по безопасност на движението. Говорим и за мобилните телефони. Децата са много технически грамотни, ползват много техника, затова е необходимо да знаят къде и кога да я използват и къде не бива. Смятам, че кампанията е много необходима. Начинът, по който виждам, че е поднесен материалът, е много интересен, достъпен и виждам, че с много голям интерес децата работят."

Александра Борисова: "Единият автомобил е спрял на пешеходната пътека, за да пресече другият. Колоездачът пресича безопасно... "

Ихтиандър Цветанов: "Според мен съм се справил. Този е в нарушение, защото цъка на телефона и докато кара може да се блъснат..."

Красимир Иванов: "Колоездачът не внимава, защото говори по телефона. Човекът, който е със слушалките не го чува, което е неправилно..."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00