Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как развиваме културния туризъм във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

Културният туризъм е сред най- предпочитаните форми на туризма при по- кратките пътувания, обикновено през почивните дни. През последните години все повече хора комбинират лятната си отпуска с посещение на фестивали, концерти, обекти с историческо значение, археологически разкопки, етнографски музеи и други. Културният туризъм акцентира върху културната среда и включва културно- исторически забележителности на дадената дестинация или културно-историческо наследство, ценности, начин на живот на местното население, изкуство, занаяти, традиции, обичаи, посещения на културни мероприятия и събития- музеи, концерти, изложби.

Видинска област има богато културно- историческо наследство. Успяват ли местните общности да го покажат на туристите и доколко е развит културният туризъм в региона?

В община Белоградчик културно- историческият туризъм е обхванат на 100%.
Това е основната част от сферата на туризма, на която Белоградчик разчита. Последните години Общината се опитва да разнообразява възможностите за посещения, като организира и културни събития.

Снимка"Всички обекти, които представляват интерес за туристите са или исторически паметници, или музеи, така че това е основната част от сферата на туризма, на която Община Белоградчик разчита. Най- известните и най- посещавани обекти са Белоградчишката крепост и пещера "Магура", Исторически музей, Природо- научен музей и художествена галерия. Ние се опитваме да разнообразяваме възможностите за посещения на туристите, които са решили да посетят Белоградчик, като се опитваме да правим фестивали и различни други събития", каза заместник кметът Росен Младенов пред сътрудника ни Иванка Петрова.

Най- голямото културно събитие е летният оперен фестивал, проведен за втора година в Белоградчишката крепост и спектаклите в пещера "Магура". Всяка година се провежда фестивалът "От Тимок до Искър", на който участват и фолклорни групи от съседните държави.

СнимкаКрепостта "Кастра Мартис", която се намира в Кула, е основният туристически обект в града. Отскоро туристите имат възможност да посетят и Етнографския музей.

"Този музей е част от културния туризъм. Сбирката е богата- това е цяла къща, подарена, за да се направи този музей и вътре се побра богатството на Кулския край. От всички села, каквото имаше, е събрано и е в този музей. Когато в Кула дойдат туристи, освен кулите, които са от римско време и са на центъра, това е още едно богатство- да отидат и да видят това, което е останало от миналото. Друго- къщата на Александър Поплилов беше дарена от неговата съпруга и също се превърна в музей. Там се правят изложби. В Кула се провежда пленер всяка година с художници от България и чужбина и там се съхраняват част от картините", каза Маргарита Вълчева- секретар на читалище "Просвета" в град Кула.

Групите към читалището са готови по всяко време да представят носиите и танците на този край пред туристите, които посещават региона.

Основен приоритет на читалищата е художествената самодейност, съхраняването и популяризирането на нематериалното и културно наследство. Културните средища са инициатор на все повече събития, които преминават границата на съответното населено място. Алботинският фолклорен събор по Великден край село Градец, фестивалът на народната носия "От раклата на баба" в село Кутово, "Нашенци у старо време" и редица други, привличат посетители и от съседните на Видин сръбски и румънски градове.

СнимкаАнтимовската духова музика получи голямо национално признание през 2012 година, когато влезе в Националната листа на нематериалното културно наследство, раздел традиционно пеене и свирене. Признанието обърна погледа на много хора към видинското село Антимово.

"Благодарение на живите човешки съкровища, станахме по- известни с духовата музика. Напоследък нашето читалище посреща групи от чужденци, които се интересуват както от духовата музика, така и от бита и поминъка на селото. Не е тайна, че вече трета година в читалището е сформирана група "Вкусотиите на баба". Готвим на жив огън пред гостите, показваме им нашия поминък, нашите занаяти", разказа секретарят на читалище "Развитие" Цеца Христова.

СнимкаС фестивала "Нашенци у старо време" беше отбелязана 90-ата годишнина на читалище "Просвета" във видинското село Покрайна. Импровизиран музей показа на площада старинни предмети от бита на селото. Бяха приготвени много местни гозби. Идеята да се популяризират народни обичаи и занаяти, които са непознати за децата е на Елица Атанасова, секретар на читалището:

"Отзивите са много добри. Много хубаво беше, на децата им беше много интересно- стояха покрай бабите, гледаха как предат. От няколко години си правим коледен концерт. В битов стил подреждаме сцената, баби обясняват какви са традиционните ястия на трапезата. С този обичай наш сега сме канени в румънския град Четате, преди Коледа, да покажем българския начин на празнуване."

СнимкаС 10-годишна традиция е Международният фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие", който се провежда в село Флорентин, община Ново село. На фестивалната сцена тази година се изявиха 20 състава от България, Румъния и Сърбия. Председател на читалищното настоятелство на читалище "Пробуда" е Борислав Митрашков. Питам го къде е мястото на читалището, когато говорим за културен туризъм:

"Културният туризъм като че ли остана едно от най- важните неща в отрасъла на икономиката, специално за Видинска област, а ние- читалищата, сме единственото място, което един турист може да види и да го потопим в автентичната обстановка на нашия бит и култура. Туризмът във Видинско започва един хубав подем и надявам се, че ние с нашата работа, на читалищата, имаме богато културно наследство, което бихме го показали на туриста."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00