Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празниците- повод за радост или тъга

4
Снимка: Радио ВИДИН

Радостта и тъгата вървят ръка за ръка. Няма човек, който да каже, че в живота му няма поне мъничко тъга- защото децата му са далече; парите малко, а работата много; със здравето нещо куца; не всички свои мечти е успял да сбъдне. Дали посрещаме празниците с радост и загърбваме тъгата за малко? А дали реалността и очакванията ни за празниците се покриват?

"Празниците винаги за повод за радост. Покрай празниците забравяме тъгата... За радост, забравяме лошото, за да бъде по- хубава следващата година... Неизпълнените обещания натъжават малко. То всяка година е така... Ще намерим начин да прекараме хубаво. Традицията е да има всичко на масата. Очакваме да идват по-хубави дни... Леко ме и натъжават. Много близки загубихме, наши родители. Мен лично това ме натъжава. Децата ни радват, празниците са за това... Празниците би трябвало да са за радост. На всеки животът му се стича по различен начин, при някои са и за тъга... С приповдигнато настроение ще посрещна празниците. Ще бъда с най- близките, с децата. Това най- много ме радва. За съжаление те не са във Видин и ние трябва да пътуваме до София в случая. А другата дъщеря е чак в Америка...", споделиха видинчани.

В дните преди Коледа гостуваме в Дома за възрастни хора в село Дреновец, община Ружинци. В него са настанени 21 човека от цялата община, всеки със своите съдби и своите характери, но в един дом, макар и не родната къща. Някои могат да се грижат за себе си, но не искат да са сами и затова са постъпили в дома- да са сред свои връстници и да могат да си общуват. По стените в коридора са подредени снимки от ежедневието на възрастните хора- заедно на празници и делници. Как ще посрещнат настанените в дома Коледа и Нова година и какви условия и грижи за това полага персоналът?

Снимка"Всяка година за коледните и новогодишни празници приготвяме празнична вечеря, както за Бъдни вечер, Коледа, така и за Нова година. Винаги се стремим домуващите да са доволни, да се чувстват като в дома си. Стремим се атмосферата да е празнична. Ние сме като едно семейство в този дом. Има някои домуващи, които са от самото начало, от откриването на дома, и те ни смятат като техни деца, всяка една радост я споделят с нас. Някои получават колети за празниците. Много се радват на тези колети. На някои от домуващите просто близките им нямат възможност да се грижат за тях, нямат възможност по празниците да ги вземат, но изпращат колети и те са много доволни", каза старшата медицинска сестра Валентина Йорданова.

Персоналът на дома поема всички грижи около възрастните хора, осигурен е и личен лекар. Това лято е направен основен ремонт на покрива, обновена е фасадата, беседка е изградена с дарение от сина на един от домуващите, направена е и рампа за трудноподвижните, които използват инвалидни колички. Парният котел е подменен с такъв на пелети, за да е икономично отоплението. За коледните и новогодишни празници очакват да получат от общинския кмет плодове, месо, сладки, напитки.

До дома за възрастни хора е детската градина и като добри съседи малчуганите всяка година гостуват за празниците и изнасят програма от стихчета и песнички. Домуващите ще ги изненадат с картички и лакомства.

В звуковия файл може да чуете и как преминава ежедневието на възрастните хора, как се чувстват в дома и как ще посрещнат празниците.

СнимкаИ понеже в края на всяка година правим равносметка, то какво да правим, ако не сме доволни от себе си?

"Психолози смятат, че около Коледните празници и непосредствено след Новогодишните празници са зачестили случаите на депресия, дори и на самоубийство, което може да се обясни точно със самотата или депресия, в която изпадат някои хора. Често пъти това е свързано с факта, че ние  се сравняваме с останалите- какво са постигнали, какво повече имат от нас. Това е свързано с дефицитите, които ние имаме в себе си и сме разбрали покрай коледните празници, че не сме осъществили някоя от грандиозните си мечти", смята Боряна Ангелова, психолог в Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин.

СнимкаОколо празниците ще има и хора, които ще останат сами. Как да се справим със самотата?

"За съжаление наистина ще има хора, възрастни или деца, които са откъснати от своите родители и по празниците ще бъдат сами. Аз смятам, че за възрастните хора има страхотни благотворителни кампании по това време на година."

Психолозите съветват ако сте сами, да потърсите съседи или приятели, с които да изкарате празниците. И когато се чувстваме самотни, по- добре да го споделим, а не да го прикриваме.

Добре е и по- отрано да си направим сметка какви подаръци да купим. Така човек би се чувствал сигурен и не би харчил пари за неща, които не биха били нужни. Ако сме слушали внимателно любимите хора какво обичат, ще знаем какво искат и бихме ги зарадвали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00