Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?


Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така наречените елитни гинмазии и по няколко професионални, бившите техникуми, които обаче по ред причини не са предпочитани от учениците и техните родители. В същото време заради демографската криза, броят на учениците непрекъснато намалява и почти няма никаква конкуренция при кандидатстването в което и да е училище. Във Враца решиха да стимулират и форсират процеса с  административни реформи- намалиха броя на паралелките в хуманитарните гимназии и увеличиха приема след седми клас в професионалните.

Снимка"6 фирми с различна дейност обявиха, че нямат кадри. Ако искаме да го има този град, трябва да помислим за бъдещето", призова кметът Калин Каменов, според когото е важно да има и подготвени кадри, които да работят като стругари, фрезисти и строители. Според кмета, и училищните ръководства трябва да са по-активни, когато се стремят да привличат ученици в своите училища. Родителите и децата трябва да разберат, че е по-добре да учат в професионални училища, защото така ще имат осигурена професия, каза Калин Каменов.

Срещу решението да бъдат увеличени професиналните паралелки за сметка на профилираните в езиковите и математическите гимназии се обявиха част от директорите на училища. Най-остро изказване направи директорът на езиковата гимназия във Враца Валентина Михайлова. Според нея намаляването на паралелките ще обрече гимназията на недофинансиране и издръжката на голямата сграда ще бъде непосилна.

Ръководството на най-старото училище във Враца СУ "Христо Ботев" също е против готвените промени в план-приема след 7 клас. В отворено писмо учителите заявяват, че тази реформа ще наруши традициите на учебното заведение, прочуто с успехи в хуманитарната област, и ще наруши правата на децата да учат това, което искат, в града, в който живеят.

Въпреки това бе решено паралелките след 7 клас да бъдат намалени от 29 до 26, като 16 от тях ще готвят професионални кадри. Лиляна Нелова от Индустриална-стопанска камара във Враца и Илияна Филипова, изпълнителен директор на Търговско-промишлената палата- Враца приветстваха решението.

Системата с делегираните бюджети, при която парите следват ученика, всъщност вреди. Около това становище се обединиха участниците в работна среща, свързана с план-приема във Враца. Според началника на Регионалното управление на образованието Галина Евденова врачанският регион е един от малкото в страната, в които профилираното образование има превес.

Снимка"Нужна е промяна в образователната система, затова крачката, направена в община Враца по отношение на държавния план-прием в училищата след VІІ клас, е правилна", това обяви Петя Аврамова, народен представител от ГЕРБ във Врачанско и допълни, че съвсем скоро МОН ще преразгледа делегираните бюджети на училищата и ще промени принципа "парите следват ученика", защото точно този принцип обрича едни училища на гибел, а други превръща в мегаучилища.



СнимкаНародният представител от "Обединени патриоти" Красимир Богданов, който е бивш учител и зам.-кмет по образованието в Община Враца обаче е категорично против намаляването на профилираните паралелки във врачанските училища за сметка на професионалните.

"Какво ще стане с тези деца, които искат и имат интелектуалните възможности да изучават природо-математически или хуманитарни дисциплини в профилирани паралелки в средните училища, които печелят призови места в престижни национални и международни състезания и олимпиади? Това са паралелки, които устойчиво реализират около 90% прием във ВУЗ и подготвят бъдещите учители, юристи, лекари, фармацевти, все кадри, крайно необходими за Враца и региона.", попита Богданов и обяви решението за "прибързано".

Областният управител на Враца Малина Николова представи вчера държавния план-прием за следващата учебна година. При завършващи 1535 седмокласници на територията на цялата област, общият възможен брой паралелки, които могат да бъдат реализирани, са 63, от които повече от 2/3 ще бъдат 44 професионални.

СнимкаВъв връзка с предложения план-прием на територията на община Враца, който променя съотношението на професионалните и профилираните паралелки и предизвика дебати по темата, областният управител изрази позицията си в подкрепа на решението на кмета на община Враца да съгласува реалистичен и балансиран прием.

Малина Николова представи част от инициативите и инструментите, с които ще реализира регионалните политики по образование, координирани от областната администрация. Те предвиждат на сайта на Областна администрация - Враца да бъде представяна пълна информация за нормативната уредба, програмните документи и постиженията, свързани с провеждане на държавната политика по образование, както и регионалните политики и документи за осигуряване на съответствие между националните и местни интереси. Друга иновативна инициатива е създаване на Електронна платформа „Враца - гарантирано работно място“, която да представя местните компании и фирми, техните заявки за квалифицирани кадри по години, специалности и брой работни места и даваща възможност на завършващите средно и висше образование да се регистрират и намерят работно място в област Враца.

Ше има ли ефект от тези реформи, скоро ще стане ясно...

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52