Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли полза младите хора от началното военно обучение

Подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие- Видин
Снимка: Радио Видин

Преди повече от четвърт век началното военно обучение беше задължителен предмет в училище. Учеха ни как да поставяме противогази, запознаваха ни с различен тип оръжия и боеприпаси. Някъде през годините и това отпадна. Има ли нужда днес от подобен вид обучение на учениците, и как го приемат те?
Връщането на часовете по отбрана бе прието през 2012 година с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и беше мотивирано с отпадналата задължителна военна служба и необходимостта на младите от умения, свързани с отбраната на страната. Обучението днес се прави съвместно от класните ръководители и военнослужещи от военните окръжия или от цивилни по граждански договор. 
Специалната военна подготовка предлага теоретични знания по огнева, тактико-специална, свързочна и морска подготовка, оцеляване, топография, топогеодезия, ориентиране и общовойсково разузнаване. Основна роля при обезпечаването на часовете по начална военна подготовка имат служителите на военните окръжия в различните населени места на страната. 
"Вече пет години запознаваме учениците от девети и десети клас във видинските училища с тънкостите на военната подготовка", каза подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие- Видин и допълни:
"Става въпрос за теоретични знания, които са залегнали в закона за въоръжените сили на Република България. Подготовката на учениците от девети и десети клас в област Видин е започнала през учебната 2013/2014 година. В момента такава подготовка се провежда в 18 училища на територията на областта. Те преминават тази задължителна военна подготовка в пет учебни часа, в рамките на часа на класния ръководител. Формата на подготовката е класно- урочна."
инж. Маруся Петрова, директор на ПТГ Васил Левски, ВидинУчениците от девети и десети клас във видинската Професионална техническа гимназия "Васил Левски" изучават по три часа месечно "Начална военна подготовка". Интересът не е голям, но има голяма полза за младежите и тяхното възпитание и оформянето на характера, каза директорката на училището инж. Маруся Петрова:
"...смятам, че това ще дисциплинира повече учениците, ще ги направи по-отговорни, ще формира у тях съзнание за участие в гражданска защита при по-масивни бедствия и аварии."
Попитахме и учениците от видинското училище как приемат военното обучение:
"Очаквам да науча какви действия могат да се предприемат при кризи и природни бедствия... Часовете са много интересни."
Видинчани са категорични, че има полза от началната военна подготовка на младите хора и са на мнение, че някогашните военни лагери не могат да бъдат възродени предвид състоянието на материалната база в отделните гарнизони и необходимите финансови средства за поддръжка на подобно начинание.
Идеята да има начално военно обучение набира все повече последователи във Враца. С коментар по темата се включи и сътрудникът ни Жоро Александров
"Родителите на сегашните тийнейджъри знаят добре какво означава това обучение, тъй като на техните години са разглобявали автомат „Калашников“ за норматив и са усвоявали какво значи строева подготовка и полево учение. Още повече, че сегашните осмо и деветокласници имат доста свободно време, което би могло да бъде уплътнено както някога - с лагери, на които да се учи и нещо полезно. Най-сериозният проблем пред обществото обаче си остава липсата на казарма, която пречи на юношите да станат истински мъже, казват родителите. В подкрепа на това мнение е подписка, изготвена преди 2 години в криводолските села. Тогава няколко десетки майки бяха направили искане до местен депутат, в което настояха за въвеждането на казарма, тъй като синовете им, прехвърлили 30-35 г. не можели да се оженят и се държали още за полите на майките си. Макар да звучи като виц, тази история е показателна и истинска, защото положението във врачанските села наистина е отчайващо, а младите хора, които не избягат към София или другите големи градове и пропуснат полета към чужбина, наистина нямат никакъв шанс да се справят със ситуацията без сериозна военна подготовка."
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00