Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да спортуваме повече, но има ли къде в Северозапада

Едва около 10 процента от населението у нас, или 1 от всеки 10 българи, спортува активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента, или 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската статистика.

По този показател зад нас са единствено румънците, където едва около 7 процента се занимават активно със спорт, при показател за Дания например - 80 процента или почти 8 от всеки 10 датчани, които са спортували активно.

Различни проучвания показват и че все повече деца в училищна възраст в България са с ниска физическа активност и с различна форма на затлъстяване. Тази тенденция потвърди и преподавателят по физическо възпитание във Видин Александър Петров:

Снимка"Определено децата са с доста наднормени килограми. Притеснява ме тяхното кондиционно състояние, но работим усърдно в тази посока. Много е важна семейната среда. Родителите трябва да запознаят децата със спорта, да им обясняват колко е важно да се спортува, но не всички родители го правят. Ние, учителите, се опитваме да го правим, но често това усилие остава напразно."

Липсата на време и на стимули за спортуване, мързелът, както и съвременните технологии са най-често срещаните причини да не сме физически активни. Според Лилия Попганчева, консултант по спортна психология, държавата трябва да има по-целенасочена и мащабна политика в тази насока.

Проучването на Евростат отчита също, че местните власти могат да направят повече за насърчаване на физическата активност на гражданите в ЕС. Около 60 на сто от анкетираните смятат, че местните спортни клубове и други организации осигуряват достатъчно възможности за това, но според около 40 на сто- местните власти не правят достатъчно за спортуване на европейците. Именно осигуряването на съвременна, приветлива и подходяща спортна база е фундаментално условие за повече спортуващи, особено сред подрастващите.

Състоянието на Гребната база във Видин, в която се подготвят състезателите на два клуба в емблематичния за града кану-каяк, преди време предизвика широк обществен отзвук. Спортното съоръжение не беше ремонтирано откакто е построено преди близо половин век, а освен това половината от сградата бе попаднала в частни ръце в зората на демокрацията. За щастие към днешна дата това вече не е така. Община Видин успя да придобие собствеността върху цялата гребна база, а вече в сградата тече усилен ремонт. Кметът Огнян Ценков провери на място, заедно със заместник-кмета Цветан Асенов, как протичат ремонтните дейности на Гребната база и се срещна с част от гребците и техните треньори.

СнимкаВъзстановена е в цялост колонадата под сградата, обработени са местата с нарушено бетоново покритие, като предварително е направена антикорозионна защита на откритата армировка. Цялостен ремонт е направен на носещата конструкция и покрива. Подновена е настилката, шпакловат се и боядисват стените  на спортния салон. Вече са готови две бани, две съблекални и два санитарни възела на първия етаж; треньорската стая; фоайетата; коридорът; осем стаи от хотелската част на втория етаж са обновени и ремонтирани, ще могат да се ползват от гостуващи във Видин спортни клубове и за подготвителни лагери; подменена е по-голямата част на дограмата на сградата и помещенията. Изцяло е подменена ВиК инсталацията, преработена е електрическата инсталация и част от нея е подменена. Ремонтът се очаква да приключи до две седмици.

"Заложени са средства и за ремонт на покрива на Спортна зала "Фестивална" във Видин. В Колодрума, заедно с Българския футболен съюз, сме предвидили да бъдат изградени две футболни игрища за детски футбол. Целта е да се насърчават децата да спортуват. Финансирането изцяло е от БФС. Постоянно поддържаме и ремонтираме и спортните площадки в града, но апелирам гражданите на Видин да ги пазят", заяви кметът Огнян Ценков.

В Монтана също през последните години се обръща сериозно внимание на съоръженията за спорт, там все пак има три отбора в елитните първенства. Враца обаче е единственият областен град в страната, в който няма голяма многофункционална спортна зала. Волейболното хале в спортния комплекс е в тежко състояние. Децата тренират и играят при много лоши условия. Баскетболният клуб се помещава във физкултурен салон без отопление. Салонът на Природоматематическата гимназия е единственото място, което отговаря на някакви изисквания за организиран спорт на закрито, но е безкрайно недостатъчен за града. Заради това кметът на Враца Калин Каменов поде кампания за обществена подкрепа за изграждане на градска спортна зала. Подписката е подкрепена от всички спортни клубове и над 5000 жители на Враца.

Снимка"Обществената подкрепа за един толкова важен за нашия град инфраструктурен проект е важна, защото през последните години расте напрежението около лошите материално-битови условия, в които тренират възпитаниците на баскетболните и волейболните клубове във Враца. То е изключително сериозно и дори опасно. Заради това приех апела на нашите съграждани, които се занимават със спорт, да подемем точно такава общоградска инициатива, зад която да застанат не само спортните клубове, а и всички, чиито деца биха искали да тренират в нормални условия. Да подемем инициативата във Враца най-сетне да има скромна, но въпреки това- нова, многофункционална спортна зала, в която всички да могат да тренират и да има къде да се провеждат представителни срещи на спортните клубове. Тази инициатива беше подкрепена от абсолютно всички спортни клубове в нашия град, което е страхотно. Мисля, че точно тази обществена подкрепа би била сериозният стимул, за да можем да получим подкрепа от държавата за изграждането на един толкова важен спортен обект в нашия град. Имаме изготвен технически проект, разрешение за строеж, подробен устройствен план, имаме отредено място, имаме изцяло готова техническа проектна документация, всички съгласувателни процедури, количествено-стойностна сметка. Надявам се да получим подкрепата на държавата за нещо толкова важно за нашия град, защото, когато зад едно такова искане стоят не просто два или три спортни клуба, а голяма част от обществеността в нашия град, смятам, че тежестта на едно такова искане е много по-сериозно и по-отговорно", каза кметът на Община Враца Калин Каменов.

Спортните специалисти са категорични, че ако държавата не превърне грижата за масовия спорт в свой приоритет, данните за уседналост на нацията ще се влошават. Има ясно изразена пряка връзка между ежедневните спортни занимания и здравословното състояние на населението. Според експертите северните нации като шведи и датчани оглавяват европейската класация за спортни нации, защото там е традиция след края на работния ден да се спортува, независимо дали в клубове или в кварталите, където приятели и съседи ритат футбол, играят баскетбол или волейбол, но има изградена спортна култура и създадени условия за това.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21