Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничен ли е почивният 1 май

Снимка: Радио ВИДИН

1 май е Ден на труда и международната работническа солидарност. Официален празник. Много хора, особено от по- старото поколение, го свързват с манифестациите преди 1989 година. 1 май и сега е официален и неработен ден, но вече без организирани масови прояви, както по времето на комунизма. Мнозина сега използват почивния ден, за да излязат сред природата или просто за кратък отдих.

"Може би си спомняме в момента с носталгия. Наистина тогава ходихме по задължение, но сега това време ни липсва. Това, дето говорят, че идват инвеститори тук, това не са инвеститори, а това са експлоататори, експлоатират човешкия труд. Така че, не може да се радваме. А за манифестациите наистина си спомняме с носталгия... Спомняме си ги, даже сме участвали. Какво да ви кажа? Не знам. И хубаво, и не хубаво, беше добре, щото празнувахме... Това беше празник на партията, нищо повече. Всички маршируваха задължително. Тук е била жестока диктатура. Нямаме поводи за празник, защото същите хора управляват, които съсипаха държавата повече от 60 години... Почивен ден го усещам, отдавна не е повод за празник", коментираха видинчани.

Младите хора, родени след 1989 година, не отдават кой знае какво значение на Деня на труда. Манифестацията казват че е:

"Много народ, събрани на едно място... Някакво представление..."


Снимка: Иво Иванов, личен архивЗа манифестациите са чували от разговори вкъщи. Не виждат нищо лошо работещите да покажат публично какво са свършили. И не го усещат деня като празник:

"Няма нещо, което да ни накара да го усещаме."

"Звучи интересно", коментира друг видински ученик след като разбра какво е манифестация и обясни, че в училище не са учили за тези масови прояви.

Илия Начев е пенсиониран учител от Видин. Родом е от видинското село Жеглица. Спомня си, че 1 май се празнувал много тържествено и в неговото родно място:

"Навсякъде се правеха общи трапези. Задължително беше да се отиде. Доколкото си спомням, хората чакаха този празник. Участваха с желание, защото колкото и политически е, толкова и не е. Във Видин си спомням манифестациите- всички предприятия със знамена, песни, плакати, построени под строй. Даже имаше моменти, когато се подписваха хората. Всички успехи на предприятията се четяха. Ванко Иванов, той е от Жеглица, той водеше манифестациите с Тотка Нинова."

Казва, че сега 1 май не се чувства като празничен ден. Причините вижда в системата, която се промени след 1989 година. Трябва обаче да се цени като празник на труда.

"Тази, бих казал, пасивност от страна на гражданите се дължи именно на това, че не е достойно заплатен трудът на хората. Пенсионерите са с ниски пенсии. Това дразни хората, този нисък стандарт, който държим в България", смята Илия Начев.

Снимка: Владимир Джоканов, личен архивКато бивш учител държи събитията от новата ни история да се учат в училище:

"Не може баба и дядо да говорят за тези години. Различни са говоренията у дома. Нужно е този период да бъде отчетен по някакъв начин. От едни обикновени разговори вкъщи, не може да се добие реална представа."

За полагания доброволен труд в първите години след 1944 година казва, че имало и ентусиазъм у хората, защото се строи нещо общо:

"Например в Жеглица преди 60-те години се направи читалище. Много красиво читалище имаме и до ден днешен. Участваше се в такива мероприятия с чувството, че се гради нещо ново, нещо, което не е имало."

Участник в бригадирското движение след 1944 година е Владимир Джоканов, родом от Белоградчишкия край, с когото разговаряхме преди време:

Снимка"Участието беше абсолютно доброволно. 47-а година заминах бригадир на Хаинбоаз. Хората се включваха, защото имаше голям ентусиазъм, защото хората искаха да се построи нашата родина."

Безплатен труд в бригадите полага две години. Изграждането на Хаинбоазкия проход започнало 1946 година:

"Спехме на палатки и отдолу- папрат. И ние спехме върху папрата. Сутрин гледаме кой пръв ще стане да вземем колички, защото нямаше достатъчно колички. Ставали сме в 5 часа. А всяка вечер- лагерен огън и се излъчват първенците."

Датата 1 май го свърза завинаги и със съпругата му Еленка. Тогава се събират и на 6 май стават официално семейство. Годината е 1951.

Видинската община Брегово е единствената в областта, която традиционно отбелязва организирано Деня на труда всяка година. Утре, 1 май, от 11.00 часа ще започне тържествената част на празника на труда. Очакват се представители на посолството на Руската федерация в България и представители на община Неготин от Сърбия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00