Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без такси в детските градини?

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Кампания за отпадане на таксите в детските градини ще стартира омбудсманът Мая Манолова заедно с неправителствени организации и родители на 1 юни- Деня на детето. Манолова посочи, че таксите са препятствие за включване в образователната система:

"Смятам, че е несправедливо и незаконно да се плащат такси за посещение на детска забавачка. Общинските съвети, които определят подобни такси за родителите, са в противоречие със закона за предучилищното образование. Освен това, ако искаме всички деца да бъдат обхванати в училище, да не отпадат, най-сигурният начин е преди това да са посещавали предучилищни форми."


Представители на местната власт обаче определиха инициативата като популизъм и пиар ход от страна на омбудсмана.

Част от родителите във Видин одобряват предложението на Мая Манолова, други обаче смятат, че това ще влоши условията в детските градини:

"Мисля, че може да останат таксите, но да бъдат по-ниски... Това би облекчило семейния бюджет, но все пак таксата не е непосилна, а ако трябва да разчитаме изцяло на общинския бюджет, смятам, че доста ще се занижи качеството на услугата... Не съм съгласна с това, което каза омбудсманът. Специално за мен значение има детските градини да имат добра база, методическа, добре да бъдат подготвени децата за училище, а за това трябват средства. Една част от тези средства са именно таксите, които се заплащат от родителите."

Общински съветници от БСП две поредни години предлагат таксата във Видин да бъде намалена наполовина, мнозинството в местния парламент обаче е против тази мярка.

"С оглед на демографската криза в региона и ниските доходи смятаме, че това е едно облекчение за родителите. Това предложение бе отхвърлено още на ниво комисии. Част от общинските съветници се притесняват от това, че Общината ще загуби част от приходите си. Другият мотив на някои колеги беше, че в детските градини се провеждат обучения, които се заплащат извън тази такса, което означавало, че родителите са склонни да дават тези пари и защо тогава да намаляваме таксите на детските градини", обясни общинският съветник Мария Джамбазова.

Видинската община Чупрене е сред пионерите в демократична България за премахване на таксите в детските градини. Преди близо десетилетие местната власт реши да въведе символични цени- два лева месечно за първо дете и левче за второ.

"Нашите мотиви бяха, че по този начин ще стимулираме най-вече представители от малцинствата да пращат децата на училище. Премахнахме таксите и това се получи. Дори се докупиха креватчета, напълниха се детските градини. Тези деца, които не ходеха заради причината, че в семейството има 3-4 деца и не може да плаща таксите, започнаха да ходят. Нашият мотив тогава беше, че ходейки на детска градина, тези деца вече ще бъдат възпитавани, ще се приобщават към обществото, ще се учат да се хранят, да спят в подходящи условия, да си мият ръцете и прочие. След това продължават по същия начин и в училище. Има ефект от тази мярка", каза кметът на Чупрене Ваньо Костин.

В други общини в България, където са били премахнати таксите за посещение на детска градина, изчисляват че с близо 40 процента ще намалее посещаемостта на децата, ако заплащането от страна на родите бъде възстановено.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00