Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Северозапада спасители има, плажове няма (снимки + видео)

Снимка: Радио ВИДИН

Започна новият плажен сезон. Концесионерите на плажове са хората, които от 1 юни до края на септември трябва да осигурят безопасността на местата за отдих.

"Ако погледнем статистиката за последните 10 години и средно по 500 спасители на година да са произвеждани, това са близо 5000 спасители. При нужди за басейните и за плажовете, българските, някъде около 3500. А спасители Червеният кръст обучава вече 50 и няколко години, така че теоретически спасители има повече, отколкото лекари в България. Въпросът е дали тези спасители някой ги назначава, дали осигурява необходимите условия те да вършат тази работа и един малък проблем- това е сезонна работа, която покрива едва 3-4 месеца от годината. И за да може да покрие тези 3-4 месеца от годината, човек не трябва да работи друго, за да отиде да работи спасител. И затова е този недоимък от спасители. И затова са предимно ученици, студенти и пенсионери", коментира доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към Българския червен кръст.

Миналата година удавените в страната във всички водоеми са 106 души. По този показател се нареждаме сред развитите европейски държави. Спасителят трябва да може до петата минута от началото на инцидента да е извадил пострадалия от водата и да му се оказва медицинска помощ.

"Затова зоните за къпане и плуване са до 100 метра от брега и на дълбочина до 2 метра. Затова и спасителите държат и са тези свирки по плажовете, хората да се къпят в зоните за плуване."

СнимкаИ тази година Български червен кръст- Видин организира курс за водни спасители на басейн. Той се провежда в момента и за спасители се обучават 6-ма души. Миналата година същия курс са завършили 8.  През летния сезон са наети между 6 и 8 спасители в работещите басейни в област Видин.

"Искам да кажа, че има изключително много работа и търсене на спасители. Спасители се търсят и в момент имаме концесионери и на плажове, и на басейни, които се обръщат не само към нас, но и към всички областни организации, които дават своите оферти, търсят спасители", каза директорът на Областния съвет на БЧК- Видин Цветелина Петрова.

За да не се случват неприятни инциденти трябва да се спазват и няколко прости правила за къпане: да се следи сигнализацията и да се спазват указанията на спасителите, родителите да не оставят децата без надзор, да не се влиза във водата веднага след храна. Скачането в басейн също е опасно, напомниха от БЧК:

"Спасителите да предупреждават да няма скокове във вода. Винаги може да стане инцидент при такива скокове."

СнимкаКъпането в река Дунав традиционно е забранено всяко лято за жителите на населените места в област Видин. От заповедта на областния управител от 11 май миналата година /публикувана в раздел "Търгове и обяви" на електронната страница/ става ясно, че причината за забраната е писмо на Министерството на здравеопазването от 24.07.2012 година, в което се изразява становище, че в река Дунав не трябва да се обособяват зони за къпане, предвид трайно неподходящите качества на водите и невъзможността за повлияването им чрез мерки, взети само от българските компетентни власти, а Директорът на Регионалната здравна инспекция - Видин предлага да бъде издадена заповед за забрана за къпане във воден обект река Дунав. Към момента на сайта на Областната администрация няма публикувана заповед за забрана на къпането в река Дунав това лято.

В град Лом и това лято хората ще влизат във водата на своя отговорност. Жители на града казват, че се ползват два плажа и на двата няма спасители, а водата в река Дунав е мръсна:

Снимка: Лилия Кръстева, личен архив"Е, тука, на края на градинката, има заведение и оттам почва плажът. На излизане, на края на града, за Видин. Има и един лозарски плаж, на другия край на града е... Ако се създадат условия, Дунав е хубава река и ще има посещаемост... Всяко лято кметицата пуска заповед, че е забранено къпането... Ходи се на плаж и има добра посещаемост... Кметицата излиза със заповед, измива си ръцете и дотук. На основание, че трябва да се намери медицински екип и спасители, на които трябва да плаща Общината, а Общината е бедна..."

Като пример за добра практика за стопанисване и управление на плажен обект е "Чайка Бийч" в град Лом, който започна работа за второ лято. В заведението се предлагат кафе и разхладителни напитки, дунавски риби, аламинути. Изкуствени палми са разположени между местата за настаняване и чадърите.  

Снимка"Плажът е с пясък, шезлонгите са с шалтенца, меки. Пясъкът се подновява непрекъснато. Долу на плажната ивица на Дунава е разхвърлян чакъл, който се разхвърля и във водата, за да може да има един насип, наносът, който го носи Дунав да се изчисти. Лом е беден, Лом е без много работни места и Лом има нужда от нещо красиво, нещо уютно, нещо спокойно, на което да отпусне човек, да релаксира", обясни Лилия Кръстева, която е наемател на плажния обект.

На плажа е поставена табела, която указва, че къпането е забранено. Наемателят обясни, че Общината не разрешава да има спасители:

"То е забранено, защото самият Дунав има плитчини и дълбочини, които дълбочини са с много рязък контраст и е опасно. За най- мъничките слагат родителите басейни, а за големите има душ."

Въпреки забраната има хора, които влизат във водата. Заведението предлага и безплатен транспорт от града и обратно. Лилия Кръстева има амбицията да продължи да инвестира, да почисти още една част от брега и да постави различни детски съоръжения за игра. Подкрепа получава и от Общината, която е поставила контейнери за отпадъци. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00