Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

13
Снимка: Радио ВИДИН

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до Общината, с искане да им бъдат поставени нови пейки в парк "Владикина бахча". Сега отново поставят проблема, защото пейки все още парка няма- едни са изгнили, други са счупени:

"Пуснала съм молба до кмета да идем да говорим с него за пейките, сега за чемшира, че е изгорял. По- миналата година сме писали писмо до кмета и той чрез вестника е отговорил, че знае за проблема, но няма средства"
, каза Даниела Иванова.

Жената живее в блок 5 в комплекс "Васил Левски". Със съседите си- Боянка Трифонова и Тошко Тодоров, всяка вечер се разхождат в парка.

"Имаше пейки, изпочупиха ги. От време на време метат. Засега лампи има. Ние, старите, седим там, но е пълно и с майки с деца. Всяка вечер се разхождаме...", коментира Боянка Трифонова.

Тошко Тодоров е недоволен и от факта, че от общинското ръководство не са обърнали внимание на загиването на чимширите в парка: "Аз се обадих на секретарката, секретарката ме препрати при някой си Димитров, той се обади на друга колежка. Това беше заради чемшира, защото го гледам как го изяждат. Ако видите какво нещо е? То всичко е станало в паяжини. Буквално за два дена го ликвидираха. Нищо не направиха."

"Чакаме да стане някой, за да седнем следващите. До такова положение сме стигнали... Може ли деца да играят и кучетата съответно да играят заедно с децата?... Предайте на кмета. Знам, че тук живее, в този квартал, зад "Христо Ботев". Бих го чакала пред входа сутринта като тръгне. Погледнете колко блокове са само на това паркче..."- споделяха хората.

СнимкаВ парк "Владикина бахча" срещаме и друга съседка на тримата ми събеседници- Елка Петкова. Успяла да намери свободна пейка и да седне с майка си, докато си играят внучетата.

"Там на голямата алея има още 2-3 пейки, всичко друго е счупено. Преди по- малко кучета имаше в парка. Имаше фонтанки, но на фонтанките не пиеха кучетата вода. А сега пият....Ние затова поне нашите деца ги ограничавам да не пият оттам", разказа Елка Петкова.

Зад пейката, на която беше седнала жената, се виждат останки от паметника на Марин Цухлев:

"Беше на Марин Цухлев. Имаше бюста, имаше името написано. От няколко години вече го няма..."

Наред със старите и изпочупени пейки, в парка има две нови детски площадки. Там срещам семейство, което живее в Швейцария. Питам Ирина Тодорова и Петър Петров как намират парк "Владикина бахча"?

"Паркът го помня откакто съм се родил. Всеки път минавам оттам- покрай басейна. Все още се вижда една от стойките за скачане. Вътре всичко е пълно с боклук... Всяка година става все по- зле. Живеем в чужбина, всяка градина виждам града все по- зле. Всичко това е жалко за децата, които растат..."

Ирина и Петър смятат, че паркът изглежда така, защото не се поддържа. В Швейцария също има отпадъци по детските площадки, но сутрин минава машина и помита.

"Желанието за по- хубав живот, за по- чистичко, това вече е притъпено"- смятат младите хора.

Случайно или не, в петък тревата в парк "Владикина бахча" беше окосена. Същия ден след обяд, граждани са се срещнали с кмета. На срещата градоначалникът е обещал, че до седмица в парка ще има нови пейки и кошчета, ще бъдат почистени и шахтите.

Какво още вълнува хората, които се разхождат в парк "Владикина бахча"- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00