Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са видинските общини да отдадат язовирите, за които не могат да се грижат?

Снимка: РАДИО ВИДИН

В началото на седмицата във Видин беше проведена среща на областния управител Албена Георгиева  и ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор с кметовете на общини от областта. Основната цел беше специалистите от Агенцията да разяснят правилата за прехвърлянето на язовирите, за които общините не могат да се грижат, на специална държавна структура към Министерство на икономиката. Всичко това стана възможно благодарение на приетите промени в Закона за водите.

Успоредно с това, срещата беше повод да се види и какво е състоянието на общинските язовири в областта, дали кметовете са подготвили техническите им характеристики и дали са изпратили заявление към Агенцията за издаване на персонален код за включване в информационната система на хидротехническите съоръжения в страната. България има около 7 000 общински язовири- като точния им брой все още се изяснява. Почти всички съоръжения са строени в периода между 50-те и 60-те години на миналия век, а днес въпреки ползите от тях, те са и голям проблем за общинските бюджети, в които обикновено липсват средства за поддръжката им. Ето защо все по-често е поставян въпросът за прехвърлянето им към държавата. В същото време, ако общините решат да оставят някои от язовирите си на собствена издръжка, те трябва да се грижат за безопасното им състояние, защото проверките ще са безкомпромисни, а глобите вече са скочили от 1 000 на 10 000 лева. Крайният срок за подаване на предложението за отдаването на общински язовири на държавата, е 7-ми октомври.
 
СнимкаНужно е да бъде засилено вниманието към водоемите и всички заинтересовани страни ефективно да си сътрудничат, особено сега, когато са налице условия на често променящ се климат с явни тенденции към чести и поройни валежи, и опасност от наводнения. Това  каза по време на срещата областният управител на Видин Албена Георгиева.

На фона на нестабилния климат от последните седмици се оказва, че някои от язовирите представляват опасност за населението сега, заради което са нужни спешни мерки за ремонта им. В същото време общините не са в състояние да поемат тези ремонти. В област Видин има четири язовира, които се нуждаят от спешни ремонтни дейности. Това са Дедин дол и Върбово в община Чупрене, Дражинска бара в община Ружинци и язовир Големаново в община Кула.

Как ще бъде решен проблемът и каква роля ще изиграе създаването на новата държавна структура, как ще се финансира дейността ѝ, какво смятат кметовете на видинските общини по въпроса и отговорите на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор- Петър Горновски, можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59