Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултат от климатичните промени ли е дъждовното лято

Снимка: Полина Тодорова

Тази година лятото е дъждовно и влажно. Заради наводнения пострадаха общините Хайредин, Борован, Мизия и Монтана в Северозападна България. Дъждът повлия на продукцията на земеделските производители и на растенията в градините. Определено създава дискомфорт и когато вали по време на годишната ни отпуска. Променя ли се времето в резултат от изменения в климата? 

"Тук си попречи за плажа, да... Ние сме на работа, така че не ни пречи. По- миналата изкарахме лятото така, с дъждец. Така е по- добре... Не ни притеснява, аз ще ходя другата седмица на море и се надявам да не вали... Изобщо не ми пречат дъждовете, обаче обичам слънчицето, защото като е топло, всички дами са с по- къси полички. Лятото е по- влажно заради дъждовете. Една от причините е, че се режат горите поголовно. Обезлесяването е виновно за свлачища, за наводнения и за валежи. Не може без гора и без дървета да има живот. И на никой не му пука... Мисля, че просто годината е такава, не е толкова фатално... Аз съм на над 70 години, такава година много отдавна не си спомням да е имало- Това се дължи на човешкото отношение към природата. И тя си ни връща това нещо. Много гора изсякохме. Не може при тая влага, голямата, да няма поражения. Особено на лозята, 7 пъти съм го пръскал това лозе и половината от него се е развалило...", коментираха дъждовете през лятото видинчани.

Професор Георги Рачев е климатолог, от 35 години професионално се занимава с изследване на климата. Не вижда нищо необичайно в дъждовното и влажно лято тази година. Според него валежите си имат обяснение- около два месеца времето над Балканите бе неспецифично- с много облаци и доста валежи.

"Фактът, че беше по- облачно, че беше доста по- дъждовно, по- мокро, създаде впечатлението, че са по- ниски температурите."

СнимкаВалежите досега не са аномалия:

"Не са аномалии. Аз 35 години се занимавам професионално с климата и веднага ще ви върна до две култови години, които са от 2000 година насам. Това е 2014 година- много дъждовно лято, отново не студено, но с много дъждове. И още малко по- назад до 2005 година, когато лятото отново беше доста дъждовно. Тези лета са дори по- дъждовни от това, което преживяхме до момента. Винаги може да очакваме, и така е от климатична гледна точка, лятото да е доста валежно."

Това обаче е специфично за годините от 1998 година насам. До тогава за около 20 години е имало период за засушаване през лятото. Този сух период свърши тогава и от началото на този век имаме наднормални годишни валежи за територията на България.

Обикновено за изменение на климата може да говорим за период от 30 години. Вътре, в тези години, има по- топли или по - студени години:

Снимка"Чак когато се натрупа един статистически материал за 30-35 години ние може да говорим за климатични промени. Те са обаче факт. И мога да кажа съвсем със сигурност, това, което работим в Софийския университет, има чувствително затопляне на климата. Това означава, че през зимата температурите са средно с около половин градус по- високи, а през лятото с 0.3-0.4 десети от градуса. Това е явна тенденция за повече от 30 години", допълни климатологът професор Георги Рачев.

До средата на август ни чака топло, слънчево и безвалежно време. Такава е средносрочната прогноза.


Тази година пшеницата е с по- ниско качество на някои места. Влагата обаче ще повлияе добре на слънчогледа и царевицата, късните плодове и зеленчуци. Август, който е сух и слънчев, ще повиши захарността на гроздето.

"Годините, които са дъждовни, пак се ражда много. В сухите години не се ражда нищо."

Десислава Петрова е земеделски производител от видинския регион. Казва, че заради дъждовете житната реколта е по- слаба и с по- лошо качество:

"Качеството е много по- лошо в сравнение с миналата година. Житата гният, покълват още на полето, падат. Повечето колеги успяха да приберат реколтата. За слънчогледа и царевицата е много благоприятна годината, засега. Ако продължава да вали и целият август, вече няма да е благоприятна и за тези култури. Има царевица с по три кулена..."

Земеделските производители следят постоянно прогнозите, за да се ориентират кога да подготвят машините и да влязат в нивите, за да приберат реколтата.

"Ние лично имаме застраховка. Но, какво да кажа, застрахователните компании бавят плащанията, проверки докато направят. Има ефект от застраховането, но е тромаво. Покриват това, което сме вложили като разходи."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00