Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изчезнат ли стари професии за сметка на нови?

Професии на бъдещето

| обновено на 16.08.18 в 14:33
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин. Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а до 2030 година повечето от домашната работа ще се върши от роботи, затова ще има нужда и от консултант по роботите, обясни проф. Пенчева:

"...Има много примери за професии на бъдещето. Такава е професията телехирург. Телехирургът ще може да извършва манипулации от друг континент посредством робот...Роботите навлизат непрекъснато в домовете ни и се получава нуждата от професия консултант по роботите...Според проучване, някои от сегашните професии като консултант- продавач например няма да са необходими. За в бъдеще акцента ще са върху образованието на младите хора и новите технологии..." 

Наистина има много професии, които са застрашени от изчезване и в даден момент трудовият пазар ще ги изтласка - така, както мобилните телефони изместиха стационарните, както компютърът зае мястото на пишещата машина и т.н.. Сред застрашените професии са тези, които са свързани с повтаряща се механична дейност, с излишна бюрокрация и с остарели технологии като например шивачи и работници на ишлеме, таксиметрови шофьори и професионални шофьори, туристически агенти, строители. 3D принтирането ще замени голяма част от тези дейности. Списъкът допълват пощальони, застрахователни агенти и др.

Кирил Лазаров е шивач от 40 години. Работата намалява и професията е на път да изчезне, както много други. Навлизането на технологиите е фактор, но също и липсата на приемственост, смята той:

"...За разлика отпреди години, няма толкова работа...Няма и кой да обучиш да работи тоя занаят...Постепенно професията ни ще изчезне..."

Кирил Лазаров се сеща и за изчезващата професия специалист за настройка на акордеони. В България се оказва, че има само един, а другият е в съседна Сърбия.

Съвсем нормално е с отмирането на една епоха да изчезнат и много от професиите, упражнявани по това време.

"Очертават се доста нови професии в бъдещето, като това е нормално", коментира темата софтуерният специалист Виктор Андонов.

"...Нуждите на обществото правят професиите...Като пример мога да дам следното: Преди години хората са ходили в планината и са взимали лед за своите нужди. След това са направили фабрики за лед, а след това са изобретили хладилника...Сега има говорещи коли...Специални системи помагат за отоплението на домовете ни...Някои професии нямат все още имена, но ще си намерят с течение на времето...Очаквано ще изчезнат стари професии за сметка на нови..."

Както сега, така и в бъдещето ИТ специалистите ще си останат начело в класацията на професиите. А този факт идва от това, че вече няма истински сериозен бизнес без внедрен някакъв софтуер, някаква автоматизация или онлайн услуги.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45