Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

3
Валентин Колов, кмет на село Вирове
Снимка: Радио ВИДИН

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове. Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са земеделските производители. Преди имали и цех за метални изделия, в който работели 15 души, но фалирал. Сега хората работят в Монтана. Кметът разказва пред Красимир Каменов и за хубавите емоции в селото, и за възстановената традиция да се правят ежегодно родови срещи. 

"Селото ни е китно. Живее се нормално, като по другите места", посочи Валентин Колов.

Лошата страна на спокойния живот във Вирове е липсата на работа и немотията на хората. Голяма част от тях оцеляват ден за ден благодарение на социалните помощи, които не стигат за нищо, а работа няма наоколо, оплакаха се жители на селото. Но пък иначе казаха, че обичат кмета си.

"Беднотия до шия е", казват хората.

Начин за оцеляване на социално слабите във Вирове е вересията в местния магазин. Дали закуска за децата, хляб или лимонада, тефтерът на Ваня Стоянова записва всичко. Чакат се скромните доходи на клиентите ѝ, с които се погасяват старите задължения и веднага се започват нови и нови. И така в омагьосан кръг, каза магазинерката. 

"Пенсионерите основно пазаруват хляб и мляко." 

Кметът на село Вирове Валентин Колов посочва като пример за добре свършена работа ремонта на местната църква "Свети архангел Михаил". Това, за което съжалява е, че заради липса на средства не успели да създадат нов танцов състав, по същата причина се разпуснал и футболния тим. Валентин Колов разказва и за лекарското обслужване и обществения транспорт във Вирове. 

До селото се намира защитена местност „Китката“ с насаждения от летен дъб на възраст над 100 години. В центъра на Вирове е регистриран като защитено дърво полски бряст на 200 години. А името си селото носи от река "Вирошка". 

Повече за село Вирове- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45